RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 20. detsember 2011

MATTI ILVES: EURO LIIGUB KINDLA HÄVINGU TEEL

Hiljuti teatas Vikerraadio ka meile, et Euroopa Pank on asunud massilise rahatrükkimise teele, et osta riikide võlakirju. Panga võlakirjade ostust on räägitud juba ammu ja see pani mind tõsiselt imestama. Milline on see koht, kust saab Euroopa Pank raha? Põhikapital on sellel pangal vaid närused 5 miljardit eurot!
Aga asi on, nii kui selgus, väga lihtne - lihtsalt käivitati trükipressid. Teadsin varem, et raha juurde trükitakse, aga väiksemas mahus, et anda see hädas olevatele pankadele intressiga 0%.
Selline tegevus viib meid järjekindale inflatsiooni süvemisele, raha odavnemisele ja rahva vaesumisele, ning tulevikus (arvatavasti 3...4 aasta pärast) ka hüperinflatsioonini.
Meie "analüütikud" väidavad, et euro ei kao kugugi ja on ikka kindel valuuta. Nad valetavad, ärge uskuge neid.
See näib olevat plaanipärane tegevus, sest IMF (Rahvusvaheline rahafond) on koostanud raporti, milles näeb ette vahetada USA dollar välja maailma reservvaluutana ning hakata looma uut ülemaailmset rahasüsteemi, koos täiesti uue valuutaga, uue maailmarahaga.

5 kommentaari:

Anonüümne 21. detsember 2011, kell 11:27  

Euroopa võlgadest välja tulek läbi inflatsiooni on üks võimalik stsenaarium, tõepoolest.
Aga mis oleks teisiti kui oleksime jäänud oma krooni juurde? Kas meie krooni-pildiga euro (mida meie raha ju oli) oleks meid siis kuidagi inflatsioonist päästnud? Muidugi mitte. Küll aga oleksid intressimäärad kõrgemad, mis omakorda pooks ettevõtlust.
Kui öelda, et euro liigub hävingu teel, siis sama hästi oleks võinud öelda seda ka kadunud krooni kohta, mis oli euro hübriidvariant.

Anonüümne 21. detsember 2011, kell 12:07  

"Selline tegevus viib meid järjekindale inflatsiooni süvemisele, raha odavnemisele ja rahva vaesumisele, ning tulevikus (arvatavasti 3...4 aasta pärast) ka hüperinflatsioonini."
--------

See, kas inflatsioon viib rahva vaesumiseni, on selline vaieldav teema. Eesti valitsusel võlga peaaegu pole ja ses mõtte svalitsuse seisukohast ei ole inflatsioon seetõttu heqa (paneb takkajärgi kiruma, et "õigel" ajal end täis ei laenanud).
Elanikkonaga on aga pisut nagu vastupidine teema. Igal neljandal Eesti leibkonnal on võetud päris kopsakas eluasemelaen ja need inimesed (üle 100000 pere) saaksid oma võla välja infeerumisest hoopis kasu. Nii nagu said kasu need, kes 1980-te lõpul olid kooperatiivkorteri ostnud (mida müüdi järelmaksuga ehk sisuliselt laenuga). Ühel hetkel avastasid nad, et saavad suure inflatsiooni tõttu oma järelmaksujäägi paari kuu palga eest ära maksta ja ongi võlast vabad. Nii võib minna ka seekord kui inflatsioon piisavalt suur on.
Kaotavad need, kellel on suured säästud, aga kellel neid on? 85% deposiitidest kuulub 15%-le elanikele. Nemad on suurimad kaotajad.

*****

"Meie "analüütikud" väidavad, et euro ei kao kugugi ja on ikka kindel valuuta. Nad valetavad, ärge uskuge neid.
See näib olevat plaanipärane tegevus, sest IMF (Rahvusvaheline rahafond) on koostanud raporti, milles näeb ette vahetada USA dollar välja maailma reservvaluutana ning hakata looma uut ülemaailmset rahasüsteemi, koos täiesti uue valuutaga, uue maailmarahaga."

----
Eks euro on juba hakanud võtma reservvaluuta positsioone. Nt Vene keskpanga reservidest on eurodes üle 40%. Ka hiinlastel on eurode osakaal reservides päris suur. Halba pole selles midagi, pigem just head, sest euro hea käekäik on seetõttu ka nende kahe huvides.
Maailmarahast unistada on praegu natuke vara, sinna läheb ikka päris palju aega veel, aga võibolla aastal 2300 see juba on olemas, kes teab. Võimalik, et meie kauged järglased saavad seda oma taskute somama ja edu neile!

Matti Ilves 21. detsember 2011, kell 15:18  

Vaat kus optimist! Aga eks võite ju uskuda, et kõik on hästi, kes keelab...

Anonüümne 21. detsember 2011, kell 16:33  

Milles seisneb Teie arust minu liigne optimism?
Ma kirjeldasin oma kommentaarides lihtsalt olukorda ja ei öelnud, et hommepäev läheb kõik jube paremaks kätte. See tõdemus, et inflatsioon aitaks laenuvõlglasi ja kahjustaks säästuomanikke, pole ju optimism, see on lihtsalt konstanteering.
See, et euro on saanud reservvaluutajks, on samuti fakti tõdemine, ei muud.

Püüdke nüüd natukene ikka argumenteerida.

Matti Ilves 23. detsember 2011, kell 20:51  

Pangavõrgustikes luuakse raha õhust, lisaks veel USA-s ja EL-s käivitatud trükipressid. Katteta paberraha muutub nii varem-hiljem väärtusetuks ja hakkab maksma samapalju, kui paber millele see trükitud. Küsimus on vaid ajas.
Mina usun, et see juhtub juba mõne aasta pärast!



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP