RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 31. jaanuar 2012

Anonymous paljastas võimaliku juriidilise triki ACTA taga

Liidriteta internetigrupp Anonymous on välja tulnud uue ja huvitava videoga, kus nad juhivad tähelepanu ühele võimalikule juriidilisele trikile kuidas ACTA abil võidakse meie kõigi põhiõiguste ja vabaduste kallale minna.
Anonymous juhib tähelepanu faktile, et ACTAt, samuti nagu kõiki rahvusvahelisi leppeid, tuleb tõlgendada Viini Konventsiooni reeglite järgi. ACTA on äärmiselt segane ja ka juriidika ekspertide arvates väga mitmetimõistetav.
Segaste punktide osas näeb Viini Konventsiooni artikkel 32 ette, et tõlgendamisel kasutatakse juhistena lepingu varasemaid mustandeid ning läbirääkimisdokumente, kuid pretsedenditult on ACTA puhul sellised dokumendid salastatud. Anonymous juhib tähelepanu, et Wikileaks-i kaudu on osa nendest dokumentidest lekkinud ning nende sisust võib järeldada, et ACTA on suureks ohuks nii kodanikuvabadustele kui ka interneti tulevikule.
Seni ainuke viide Viini Konventsioonile Eesti siseses ACTA debatis on olnud laupäevasest Restardi saatest läbi käinud Justiitsministeeriumi esindaja väide nagu oleks salastatud dokumente vaja “võib olla vaidluste hetkel, kui me räägime kuidas ühte või teist sätet kohaldada, aga see on nii-öelda maitse küsimus.”
Kuna on niigi läinud Eesti sees vaidlemiseks, ja seda Eesti autoriõiguste tipp-juristi Karmen Turki ja Justiitsministeeriumi esindaja Indrek Nikluse vahel, siis võib vast üsna kindlalt öelda, et praegu oleks ideaalne aeg heita pilk nendele salastatud dokumentidele.
Anonymous-i hinnangul peitub ACTA oht just selles, et täna liituvad maailma riigid ACTAga lootes seda tõlgendada nii kuidas ise soovivad, kuid aastaid hiljem avaldatakse hetkel salajased ACTA dokumendid, ning seejärel on riigid kohustatud Viini Konventsiooni artiklite 27 ja 32 põhjal tõlgendama ACTAt nii nagu “tegelikult” oli ette nähtud — ehk põhiõigusi ja internetti oluliselt piirates, nagu selgub Wikileaks-i kaudu lekitatud dokumentidest.
Allpool Anonymous-i video ACTA ohtudest Viini Konventsiooni valguses. Video kirjelduses YouTube-is on võimalik lugeda kogu videos esitatud teksti.
Uuendus: Põgusal selle video teemalisel e-postivestlusel Rick Falkvingega juhtis ta tähelepanu, et oli üleeile praktiliselt samal teemal bloginud. Falkvinge kirjutab, et poliitikutel palutakse hääletada ACTA üle olukorras, kus mitmed ACTAs toodud mõisted on arusaadavad vaid läbirääkimisdokumentide valguses, kuid nood on salastatud ja neid ei näidata isegi Euroopa Parlamendi liikmetele.
Allikas: http://kogukond.org/2012/01/anonymous-paljastas-voimaliku-juriidilise-triki-acta-taga/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP