RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 14. jaanuar 2012

MATTI ILVES: KIRI JUSTSTIITSMINISTEERIUMILE

Tere!

Saate mulle vastata sellisele küsimusele, kui palju peab olema meie lähiriikides (Läti, Leedu, Soome ja Rootsi) nimekirjas inimesi, et oleks võimalik registreerida erakond; Eestis on see arv teatavasti 1000 isikut, kas toodud riikides on ka piirarv seatud ja kui suur see on?
Jään vastust ootama.

Lugupidamisega,
Matti Ilves

VASTUS:
Tervist

Pöördusite Justiitsministeeriumi poole seoses Läti, Leedu, Soome ja Rootsi riikides vajaliku isikute miinimumarvuga, et oleks võimalik selline isikute ühendus registreerida erakonnana. Kõikides Teie poolt nimetatud riikides on erakondlikule tegevusele esitatud seaduse tasandil nõuded ning erakonnana tegutsemiseks on ka vajalik miinimumarvu toetajate olemasolu. Esitame alljärgnevalt vastavad nõuded:

Lätis saab erakonna asutada 200 vähemalt 18 aastase isikut toetusavalduse näol. Seejuures loetakse kõike isikuid erakonna asutajateks.

Leedus on erakonna asutamiseks ette nähtud miinimumarv 400 aktiivset valimisõigust omavat isikut.

Soomes saab erakonnana end registreerida juhul, kui sellisel ühendusel on vähemalt 5000 valimisõigust omava isiku toetusallkirja.

Rootsi regulatsiooni kohaselt on parlamenti kandideeriva erakonna registreerimiseks valimistele vaja 1500 isiku toetusallkirja.

Lugupidamisega,
Kristen Kanarik
Nõunik
Avaliku õiguse talitus
Õiguspoliitika osakond
Justiitsministeerium

Hr. Veiko Rämmel esitas mulle sellise küsimuse ja kuna ma ei osanud vastata, otsustasin Justiitsministeeriumi poole pöörduda. Nii kui vatusest näha, on kõikides nendes riikides erakonna asutamiseks vajalike inineste arv kordades väiksem kui meil, väljaarvatud Soome, kus on see enam-vähem võrdne Eestiga.
Toon ka elanike ligikaudse arvu neis riikides: Rootsi - 9,1 miljonit; Soome - 5,4; Leedu - 3,5 ja Läti - 2,2 miljonit.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP