RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 25. jaanuar 2012

Potjomkin ja tema Eesti fännid

Jakko Väli, kolumnist
24. jaanuar 2012, 07:07

Kui vürst Potjomkin korraldas keisrinna Katariina II-le reisi Ukraina lõunaossa, lasi ta teele jäävatele põldudele külvata nisu, ehitada reisimarsruudile mõned lossid, küladesse uhkeid maju ja triumfikaared. Aednikud kujundasid teeäärsed metsad ja võsa ning loomulikult aeti imperaatorit tee äärde tervitama pidurõivais talupojad.
Kakssada aastat hiljem tähendab väljend «Potjomkini küla» meie jaoks näilist heaolu, unelma pakkumist tegelikkuse pähe.
Vaesest aadliperekonnast pärit Grigori Aleksandrovitš Potjomkin oli tegelikkuses suure töövõimega tark administraator, kes asustas Krimmi, asutas Simferoopoli, Sevastoopoli, Dnepropetrovski ja Hersoni ning osales edukalt ühes riigipöördes ja kahes sõjas.
Müüdikeskne Eesti
Eesti külavanemal nimega Andrus Ansip ei ole vürstiga võrdväärseid saavutusi ette näidata, kuid potjomkinluses lööb ta Potjomkinit pika puuga. Ansip on pärit ühest teisest ajastust, kus üksikud kitsaskohad, mis takistasid teed helgesse tulevikku, likvideeriti kampaania korras. Ajastust, kus truudus parteile ja valitsusele oli olulisem kui inimlikkus ja püsiväärtuste hindamine. Ajastust, kus paber kannatas kõike.
Avalikku arvamust kujundatakse Eestis järjepidevalt müüdi- ja vormikeskselt. Meie peaminister teab suurepäraselt, et on olemas väikesed valed, suured valed ja statistika. Ta pole ennast väikeste valedega kunagi vaevanudki, vaid läks kohe statistika peale üle.
Viime töötukassa vahendid valitsuse käsutada, saadame tülikad partnerid töötukassa nõukogust puu taha ja saame taas kord riigieelarve kunstlikult tasakaalu.
Ansipi ja Laari valitsuse mure ei ole mitte Eestimaa jätkusuutlik areng ning siinsete inimeste heaolu ja kindlustunde tagamine, vaid arvudega manipuleerimine ja näilisuse loomine. Näiteks paljuräägitud elukestev õpe on puhas potjomkinlus: 80% juhtudest tähendab see ühepäevast koolitust. Ma pakun, et CV koostamine ja arvuti algõpe näiteks. Ning taas linnuke kirjas!
Vürst Potjomkin suutis lühikese ajaga asustada Krimmi poolsaare pea miljoni elanikuga ja tagas niiviisi Venemaa julgeoleku ikka ja jälle ähvardava Türgi ohu vastu. Peaminister Ansipi poliitika toob endaga kaasa Ida-Virumaa järk-järgulise tühjenemise elanikest, mis mõjub meie julgeolekule äärmiselt negatiivselt. Narva on juba sisuliselt ära antud. Ida-Virumaa arengukava on valitsus prügikasti visanud, sest see pole seksikas ja ei anna Brüsseli koridorides punkte juurde.
Tõeline potjomkinlus on Juhan Partsi ainuisikuliselt läbi surutud otsus ehitada Narva uus põlevkivijaam (mis on määratud suurema osa ajast seisma), hinnaga miljard eurot, ja põhjendada seda julgeolekukaalutlustega. Juhan Parts ehk ei tea, et kui Venemaa alandab Narva veehoidlas veetaset kahe meetri võrra, siis lendab see julgeolek vastu taevast.
Allikas: http://www.ohtuleht.ee/461448

1 kommentaari:

Anonüümne 25. jaanuar 2012, kell 16:34  

Elukestev õpe on ilmne idiootsus, sest nüüd makstakse iga lolli pealt (kes ei suutnud kooli kuidagi lõpetada) koolitusfirmadele (läbi kooli) päris priske nuts. Raha raisatakse ära ja loll saab omale mingi paberi, mis teda ju tegelikult targemaks ei tee...



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP