RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 7. aprill 2012

VABAMÕTLEJA: Tippametnik tunnistas CIA salavangla olemasolu Poolas

Avalikuks on tulnud järjekordne USA välismaine Guantanamo-laadne vangla. Tegemist on CIA salajaste vanglatega väljaspool Ühendriikide territooriumi, kuhu transporditakse kahtlustatavad terroristid ja kus ei kehti muud seadused kui sealsete vangivalvurite üllitised.
Nimelt on endine Poola luureagentuuri ülem, Zbigniew Siemiatkowski, tunnistanud, et Poolas eraldatud piirkonnas – väikeses külas nimega Stare Kiejkuty – toimis 2002. aasta detsembrist kuni aasta 2003 sügiseni CIA „ülekuulamisvangla“. Sinna olevat toimetatud seoses Ameerika „sõjaga terrorismi vastu“ vange üle maailma. Teiste hulgas leidub ka tuntumaid nimesid, näiteks üks väidetav 9/11 sündmuste kaasosaline Khalid Sheikh Mohammed.
Väidetavalt kasutati vanglas äärmiselt jõhkraid ülekuulamismeetodeid, s.h. piinamist. Näiteks Hollywoodi filmidest tuntud uputamise meetod (kindlasti olete näinud filmi „Vandenõuteooria“ Mel Gibsoniga peaosas), näljutamine, külmutamine, MK-ULTRA projektist tuntud audio/visuaal piinamistehnikad jpm. Austraallane David Hicks, kes oli üks esimesi vange Kuubal asuvas Guantanamo vangilaagris, kirjeldab üleelatut järgmiselt: vabas õhus olnud kongi või õigemini puuri suurus oli kolm korda kolm sammu. Puuri põhiinventar oli kaks kaussi. Neist ühte kasutas Hicks joomiseks ja teist tualetina. Vanglapuuri tavalised külalised olid skorpionid, maod ja paarikümne sentimeetri pikkused tarantlid. Vangidel oli puuris lubatud vaid kaks asendit: istumine või lamamine. Seejuures tuli olla puuri seinadest võimalikult kaugel. Kõige hullemad olevat olnud esimesed nädalad, mil ei tohtinud Hicks magada, rääkida, end liigutada ja koguni enda ümber ringi vaadata. Samuti toimus kaasvangide sadistlik kohtlemine kõigile nähtavalt, et hoida vange pidevas paanikaseisundis, et murda nende vaim. Kogetust kirjutas Hicks raamatu „Guantanamo: My Jorney“ ehk „Guantanamo: Minu teekond“.
Dr Sidney Milton Gottlieb kasutas sarnast meetodit agaralt kommunistidest sõjavangide peal. Loe Gordon Thomas’e raamatut „Saladused ja Valed“.
Ametlik uurimine CIA loodud vangilaagri kohta Poolas sai alguse juba aastal 2008. Kolm aastat võttis aega, et tõendid päevavalgele tuleksid. Siiani tõrjusid Poola ametnikud süüdistused tagasi „kui absurdina“. Nüüd aga ootab Siemiatkowskit kohtusaaga. Süüdistust ei ole mees kommenteerinud – tegemist olevat riigisaladusega. Samas aga ei ole ta midagi eitanud.
Poola peaminister Donald Tusk väljendab nördimust riigis aset leidnud sündmustest. Tust väidab, et Poolast on saanud Ühendriikide kurjades mängudes „poliitiline ohver“. Samuti lubas ta, et midagi säärast ei juhtu enam kunagi Poola territooriumil, isegi kui mängus on superriik nagu Ameerika Ühendriigid.
Tänaseks on päevavalgust näinud CIA piinakambrid mujal maailmas Afganistanis, Leedus, Rumeenias ja Tais. Leedu oli esimene Euroopa riik, mis tunnistas CIA vanglate olemasolu oma territooriumil aastatel 2002-2006.
Stare Kiejkuty
Stare Kiejkuty
Üks Obama valimislubadusi oli, et ta kõrvaldab Guantanamo-laadsed salavanglad nii Ameerika Ühendriikides kui ma mujal. Siiani ei ole ta oma lubadust täitnud. Olnud mõnda aega ametisse valitud, tunnistas Obama, et ei suuda oma lubadust täita nii kiirelt kui lubatud. Uue „lubaduse“ kohaselt suletakse säärased asutused tema esimese ametiaja jooksul ehk hiljemalt 2013. aasta 20. jaanuariks.
Allikad:

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP