RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 14. juuni 2012

EUGEN VEGES: Palgatasemete ühtlustamisega annaks olukorda pehmendada


Eesti Pank peab suureks riskiks kiiret palgakasvu, mis võib avaldada survet inflatsiooni kiirenemisele. Esimeses kvartalis oli palgakasv seitse protsenti.
Eestlastel on raske Eesti Panga seisukohaga nõustuda (palgad on ju teistega võrreldes tühised), kuid panga lähenemine on õige. Kulutuste kasvatamine (palkade tõstmine seda on) eeldab tulubaasi suurendamist või laenuraha kaasamist.
Tulubaasi kasvu eelduseks on müügimahtude ja tarbijate ostujõu kasv. 
Ekspordimahud langevad, kohalik tarbijaskonna ostuvõime aga nigel. Hindade kergitamine (palkade tõstmiseks tuleb seda teha) teeks olukorra veelgi nadimaks.
Laenuvõtmine pole ka õige, kuna sellega kaasnevad lisakulud. Eestlaste palgad on nirud, tõsta neid aga ei saa. Seda saaks teha vaid siis, kui ühiskonnas olevaid ressursse efektiivsemalt kasutada. See kuulub aga poliitikute kompetentsi.
  
Neli aastat tagasi vedas palgakasvu avalik sektor. Ei tasu aega tagasi ihaldada. Riigisektoris tuleb palgakasv maksutulu kasvatamisest või siis töökohtade vähendamisest. 
Ettevõtjana ja ettevõttejuhina kinnitan, et pole paremat tunnet, kui töötajatel palka tõsta. Tuleb aga arvestada, et maksmist vajavad aina kasvavad arveid (hinnad ju tõusevad), pingutada tuleb selle nimel, et töötajate tehtu eest ka raha laekuks. Maha tuleb kanda maksujõuetuks jäänud partneritelt laekumata arveid. Arvata, et ettevõtjad suplevad rahas on ekslik, selles suplevad vaid monopolid ja sahkerdajad (toetused, riigihanked).
Kuniks Eesti haldusstruktuur on ebaefektiivne ja ebaproportsionaalselt mahukas pole vähimatki lootust, et eestlaste reaaltulude kasv võtab oodatud mõõtusid. Palkade tõstmine tooks veelgi kiirema hinnakasvu. Mõlemate kasvust pole aga palgasaajale kasu – kasvavad küll tulud, kuid kasvavad ka kulud. Müük välisturgudele aga soikub.
Nõustun sellega, et palgad Eestis jagunevad ebavõrdselt – osad teenivad põhjendamatult kõrget, osad väikest palka. Palgatasemete ühtlustamisega annaks olukorda pehmendada, kuid palgakulu kogutoodangus ei tohiks tõusta.
Allikas: http://eveges.blogspot.com/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP