RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 13. juuni 2012

Miks, hr president?

René Allik - 07.06.2012

Arusaamatult valusalt hammustas Nobeli preemia laureaadi Paul Krugmani arvamus meie presidenti. Iseenesest ei lähe enamikule korda, mida president Ilves Twitteris ütleb, aga seekord ei saanud sulge kätte võtmata jätta.

Mis presidenti niivõrd häiris, et ta riigijuhile täiesti kohatute, isegi labaste sõnadega reageeris (vt siit)? Hirm riigi maine kaotuse pärast? Krugman esitas ju täiesti neutraalse isikliku kahtluse, mis põhines numbritel, ta ei absolutiseerinud midagi ega teinud maha. GDP on hetkel seal, kus ta on ja saab ju kohtlanegi inimene aru, et majandus ei ole täielikult taastunud.

Presidendi reaktsioon meenutab väikese turris poisikese reaktsiooni, kes rusikatega vastu rinda tagudes nutuvõrus suuga kordab: ma ei ole väike, ma ei ole väike! Pigem oleks president – nagu näha, peab ta end rahandusasjades pädevamaks Krugmanist, kes ei saa mitte midagi aru – pidanud nii nobelistile kui ka muule rahvale selgitama, mis siis riigi majanduses nii hästi on vaatamata sellele, et GDP pole taastunud või lükkama ümber graafikus toodud info. See oleks olnud väärikas ja kohane.

Milleks üldse Krugmani arvamuse peale nii põlema minna? Kellele üldse läheb korda nobelisti arvamus, et meie majandus pole taastunud ja Eestit kiidetakse liialt? Millega meil siis tegelikult kiidelda ongi? Fiskaalselt oleme sada protsenti vankuvast euroliidust sõltuvad, hinnad on pidevalt tõusnud, rahva ostujõud langenud, töötus on kõrge, demograafiline olukord ja tulevik enam kui tumedad ja aastas tehakse 7000 aborti ehk iga päev saadetakse teise ilma ligi 20 last. Mis majandusimest me räägime, kui otseste ja kaudsete maksudena läheb meie sissetulekutest üle 80% riigile?

Riik ei ole ettevõte, mida peaks hirmsal kombel turustama ja halvustama neid, kes arvavad, et kõik ikka nii hästi pole. Ükski välisinvesteering ei jää Krugmani arvamuse pärast tulemata. Äri on äri. Kui ärimees näeb, et siin on soodus raha teenida, siis ta oma investeeringud siia ka teeb sõltumata sellest, mida president või peaminister räägivad. Ärimees vaatab numbreid, maksusüsteemi, teda huvitab ainult kasum, paljalt reklaami peale ei tule keegi kohale.

Oleks tark lõpetada enese kiitmine, sest tulevik on pigem ebamäärane ja halbade ennetega kui helge. Me ei saa elada ainult tänases päevas, vaid peame aru saama, mis hakkab toimuma 50 aasta pärast ja juba täna astuma samme, et meie lastel oleks siin hea elada.

Raske on mõista presidendi eneseõigustust selliste sõnade puhul. Poleks olnud keeruline vabandada ja lisada siis sinna juurde, et need oli siirad ja hingest pursanud sõnad. Oleks olnud märksa väärikam ja arusaadavam. Igaüks mõistnuks, et juhtub ikka selliseid emotsionaalseid asju. Aga miks neid sõnu nõnda õigustada ja mitte vabandada? Mida peaksime oma presidendilt järgmisena ootama?

Meil on oma riigi vabade kodanikena õigus ja kohustus reageerida selliste asjade peale. Ka president on vastutav rahva ees – kuigi tal puudub otsene rahva mandaat, esindab ta oma sõnadega rahvast, mind ja meid kõiki.
Allikas: http://www.decivitate.ee/?go=index

2 kommentaari:

Anonüümne 13. juuni 2012, kell 14:33  

Kohe näha, et antud teksti kirjutaja ei kogu debati suurust... Seda, et majandusteadlane ei suuda varjata oma põlgust kokkuhoiu meetmetele ja kiidab lõhki laenamist (stimuleerimist). Seda, et on olemas üks väikeriik, kes tema pooldatava mudelit vältides suudab kriisist taastuda. Ja lahmib huupi.

President reageeris vahest üle... ja seda sõnakasutuse osas... aga vastuhakk oli igati õigustatud.

mott

Anonüümne 13. juuni 2012, kell 18:02  

Mina küll ei lugenud meie pressut vihastanud majandusteadlase sõnavõtust välja miskit sellist, et ta oleks soosiv laenamise suhtes. Eesti rahvas on ennast juba lõhki laenanud ilma Krugmani soovitusteta ja hoopis pigijürka ja peamise ministri järjekindla lausreklaami ja teiste Friedmanistide soovituste saatel. Kordan ennast ja pakun välja, et pressul oli vaja oma tagasivalimine lunastada ja seepärast tõmbas tule enesel ja ei miskit rohkem. Samal ajal menetleti kummitempli poolt mitmeid meid kahjustavaid seadusi ja pressu vihapurset kommenteerides kaotasid/hajutasid need nn KALLI VALIJA silmis igasuguse tähelepanu. JEEESSS Massa ngu ütleb Margus Lepa, oli selle manöövri nimi.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP