RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 2. juuni 2012

Vene sõjaväeluure kindral koolitas Maardu kooliõpilasi

Neljapäev, 31 mai 2012 13:24 Maardu gümnaasiumi õpilased osalesid juba mitmendat korda Venemaal Velikije Lukis toimunud sõjalis-sportlikus laagris Sojuz.

Venemaal Velikije Lukis toimus mõne nädala eest rahvusvaheline sõjalis-sportlik noortelaager “Sojuz-2012 – võidu järeltulijad”, millega tähistati Suures Isamaasõjas saavutatud võidu järjekordset aastapäeva. Laagris valitses nõukogude nostalgia, mis avaldus retoorikas, punatähtedega pilotkades ja paljus muus.

Taas kord osales seal ka Eesti esindus – Maardu gümnaasiumi õpilased. Juhendajana oli neil kaasas Maardu Linna Hooldusbüroo juht Sergei Petrov, kes peab ka Maardu gümnaasiumi ringijuhi ja Maardu linna spordijuhi ameteid.

Petrov viis lapsed Velikije Lukisse ka 2010. aastal. “Punaarmee Eesti laskurkorpus osales Velikije Luki vabastamisel, kuid näha seal peetud Venemaa võidupüha paraadil Eesti lippu oli uskumatu. Algul tundus see viirastusena, aga oli tõsi,” kirjeldas toona Jaanus Piirsalu Eesti Päevalehes. Sinimustvalge lehvis Velikije Lukis ka tänavu 9. mail.

Sel korral toetas laagrit paljude teiste hulgas Vene sõjaväeluure veteranide liit, mille juht, GRU veteran kindralleitnant Juri Babajants korraldas õpilastele “Luuraja-analüütiku kooli”. Noortele jagati muidki teadmisi. Ajakirja Venemaa Sõdurid peatoimetaja Vladislav Šurõgini juhtimisel toimus ajakirjanduskool ning ajaloolane ja RIA Novosti ekspertnõukogu liige Gennadi Bordjugov koolitas lapsi teemal “Kuidas lugeda erinevat informatsiooni?”.

Laagrist osa võtnud lapsed jagati kõlavate nimedega võistkondadesse, nagu Kangelane, Varjaag, Suvorovlased jt. Võisteldi noaheitmises, õhupüssist laskmises ja paintball’is. Toimus ööpäevane retk, kus lauldi ka kitarri saatel lõkke ääres. 9. mail osaleti Velikije Lukis paraadil ja muudel võidupüha üritustel.

Laagrile Sojuz-2012 saatis tervituse Venemaa Riigiduuma väliskomitee esimees ja üks nn kaasmaalaste poliitika juhte Konstantin Kossatšov isiklikult. “Võidupäev oli ja jääb meie ühiseks pühaks – endiste Nõukogude liiduvabariikide pühaks,” kirjutas Kossatšov oma läkituses.

Kas ühel Eesti koolil on sobiv niisugusel üritusel osaleda ja kuidas käib see kokku siinse õppeprogrammiga? Ja kuidas said kümmekond last ligi kaks nädalat koolist puududa? Kes maksis sõidukulud? Ehk peaks minister Jaak Aaviksoo juhitav haridusministeerium selles asjas selgust tooma.

Pekka Erelt
Eesti Ekspress

Allikas: http://bhr.balanss.ee/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP