RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 4. juuli 2012

Eesti kummaline riigikord võimaldab riikide tekke riigi sees

  Üleöö on Eesti parlamendierakondade seas lahvatanud arutelu riigireformi teemadel.

Käivad jutud ja puhuvad tuuled, et omavalitsuste võimu on vaja suurendada, riigi esindaja maakondades (maavanem ja maavalitsus) on vaja likvideerida.

Perspektiivis on vaja kaaluda ka võimalust Euroopa tugevnemise toetamise nimel survestada kohalikku inimvaimu ning teda ette valmistada Euroopa Ühendriikide koosseisu kuuluva Eesti osariigi tekke paratamatuses.

Vaikselt aga on Eesti riiki ning tema ühtset terviklikkust ja suveräänsust õõnestatud juba aastaid ja täiesti kehtivale kohalikule seadusandlusele tuginedes.

Ühelt poolt on märkamatult kehtima pandud kord, kus kohaliku omavalitsuste valimiskorra kaudu võõrriikide kodanikud valivad omavalitsusjuhte (selle kaudu on omakorda võimalik valida presidenti).

Teiselt poolt on nendele samadele kohalikele omavalitsustele antud vabad käed oma enda välispoliitilise suuna arendamiseks.

Jah - ilmselt on maailmas ülivähe (võib-olla polegi) teisi riike, kus kohalikud omavalitsused saavad riigi keskvalitsusest mööda sammudes vabalt arendada oma isiklikku välispoliitikat. Nagu omaette riik.

Eestis selline kord on kehtestatud ja seetõttu on päris naljakas jälgida riigi välisministeeriumi tegelinskite hapusid nägusid, mis aegajalt meedias virvendavad, kui nad on järjekordselt kuulnud, et mõni Vastseliina juht (see on vaid näide) käis Pihkvas oma valla asju ajamas, kultuuri arendamas või kogemusi saamas või on seda teinud hoopistükkis Tallinski kubernaator, kes viibis vene pealinnas oma linna - Tallinski asju ajamas.

Ühesõnaga - riigi üks olulisi suveräänseid õigusi ja kohustusi, mis seondub välispoliitika ja välissuhtlusega (kui see puudutab RIIKI, sealhuilgas ka riigi osasid) on antud suvaliste sellide kätte.

Riik endale on jätnud vaid info palumise õiguse, sedagi juhul kui mõni omavalitsuse juht viitisib riigi lainel mõelda.

Välisminister Urmas Paet ütles Delfile, et ministeeriumil oleks lihtsam riikidevahelist suhtlemist korraldada, kui neil oleks rohkem infot erinevate visiitide kohta.

"Üldjuhul on välisministeerium Edgar Savisaare Moskva visiitidest saanud teada ajakirjandusest. On olnud paar erandit," tunnistas Paet Delfile, kommenteerides Tallinna linnapea järjekordset visiiti Venemaa pealinna. Sel korral sai ajakirjandus pooljuhuslikult teada, et ühe teemana oli Savisaarel Moskvas päevakorras Lasnamäe kiriku ehitus.

"Suhtlemine välisministeeriumi ning Tallinna linnavalitsuse vahel on siiski aeg-ajalt olnud olemas. Samas pean õigeks, et infovahetus omavalitsustega põhineks eelkõige heal taval, mitte nõudmistel."

Tore riik on meil.

Anar Rand

Allikas: http://bhr.balanss.ee/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP