RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 10. september 2012

Eesti Meel: Mure Krossi mundri pärast

KROSS VALETAB. Leedu 1500 KGB-töötaja paljastamise kommentaariks ütles Eerik-Niiles Kross Postimehele nagu muuseas, et…
Teadaolevalt on (EV) kaitsepolitsei tänaseks avaldanud tuhandeid (KGB) nimesid.
MIKS? Kross tahab vist olla propagandist selle sõna halvas mõttes — aga milleks, kelle huvides? Tegelik lugu on ju teisiti. Ega Eesti Meel sellest asjata kirjutanud pealkirja all «KGB kirbutsirkuse resümee»
Kapo on teinud avalikuks üle 600 koosseisulise KGB-lase ja praktiliselt mitte ühtki mittekoosseisulist KGB agenti… Esimesest KPA teadaandest 3. XII 1996 viimaseni 16. VII 2009 kulus 12 aastat ja 8 kuud. Avalikustamise viljakamad aastad olid 1998, samuti periood 2002-2005. Mõõnad tulid 1996-1997 ja 2000-2001 ja 2007-2009. Riigi Teataja Lisa kaudu toimunud avalikustamisel peeti väga pikalt vahet 1999 ja 2009, kui teadaannete uue paketi üllitamist tuli oodata koguni 2 aastat. Kui pause mitte tähele panna, siis avalikustati läbilõikes 46 isikut iga aasta kohta.
VENE TAKTIKEPI ALL? Isekirjas on ilmunud Harri Mäe kevadel trükivalgust näinud raamatu «ENSV KGB tegevuse lõpetamine» põhjalik ülevaade, kus arvustuja leiab kokkuvõttes järgmist:
Gebistlik kontseptsioon, mida kindral (Vjačeslav) Šironin… levitas — et KGB agentide nimekirju ei tohi avalikustada, kuna see pole tsiviliseeritud komme, — õnnestus Eestile siirdeajal tõhusalt peale suruda. Jah, Eesti Vabariigi Kaitsepolitseiamet on 1997… 2009 vaevalise, aga seejärel sootuks peatatud kampaaniaga avalikuks teinud küll murdosa KGB personalist, aga pole avalikustanud mitte ainumat isikut ENSV KGB koosseisuvälisest agentuurist… Siin on kaitsepolitsei EV seaduste asemel järginud vene kindrali ettekirjutusi.
PALJASTAV SÕNAVÄÄRATUS. Krossi valeväitele võiks läheneda psühhoanalüütiliselt. Tema kvalitatiivsel tipptasandil informeeritud (endise?) luurekoordinaatorina ilmselt teabki, et gebiste on Eestis tuhandeid — mitte ainult kuussada nelikümmend seitse – sest vaid nii paljukest neid avalikustati! Aga "salaüldsuse" teavitustasandil isikut ei huvitagi ju see, mis juhtub Eesti avalikus elus, reakodanike ja peavoolu-ajakirjanduse tasandil — ehk siis see, mida lihtrahvale teada antakse. Nüüd lobises Eerik-Niiles Kross välja ilmselt midagi, millest võiks järeldada, et Kapo jättis tegelikult avalikustamata tuhandeid neile (ja Krossile) teadaolevaid KGB-lasi. Ehk nagu ta kirjutab:
Eesti on teinud KGB struktuuri ja töötajaskonna tuvastamisel väga korraliku töö ja (salastatud) pilt on üsna täielik. Tänaseks on KGB kaadritöötajad Eestis üsna täpselt kaardistatud ning nendest lähtuv võimalik julgeolekuoht enamasti maandatud (?)
KROSSI MUNRDIRAU. Kas selline teadmine peaks "avalikku" üldsust aga rahustama? "Julgeolekuohu maandamise" väites on Kross aga taas propagandistlik ning siin ilmutavad end juba Simmi-fenomen ja Eerik-Niiles Krossi kui tippsalaluuraja määritud munder.

LEEDU NÄIDE. Leedus avalikustati kõigepealt KGB tipp- ja keskastme ülemuste nimed ja elulood ning praegu on käsil kohalike osakondade ja rajooniülemuste avalikustamine. Leedu Elanikkonna Genotsiidi ja Vastupanu Uurimiskeskuse (LGGRTC) töö otsesel tulemusel üldsuse ette toodud dokumentides on paljastunud seni ligikudu 1500 sealset gebisti. Leedus säilitatud KGB dokumentidele tuginedes hindavad ajaloolased (BNS-i ja Lietuvos rytas andmeil) endise N Liidu KGB-ga salajases koostöös olnud inimeste hulka aastail 1940-1991 tervelt 118 tuhandele. Aastatel 1987-1988-1989 tegi KGB-ga Leedus salamisi koostööd umbes 5000 inimest.
 

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP