RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 3. september 2012

MARGO MILJAND: Kuidas peaks Eesti käituma seoses ESM-iga?

Saada sõbrale
TMS avaldab ära sõnavõtud, mis kanti ette 30.08 Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poolt korraldatud ESM-i vastasel meeleavaldusel.
Kallid kaasmaalased, mõtte- ja rahvuskaaslased!
Eesti ees on küsimus: kuidas peaksime tegutsema, kui meie peade kohal ripub Euroopa võlakriis? Räägime peamiselt selle ühest ilmingust - ESM-ist e Euroopa stabiilsusmehhanismist. Aga me peame arvestama ka sellega, et ei EFSF ega ESM ei pruugi veel lahendada kõiki üldise ülelaenamise sõgedusest tekkinud probleeme ja praegused garantiisummad, mida enda kanda võtame, ei pruugi jääda viimasteks. Eesti peab ESM-i heaks n-ö ruletilauale panema 1.3 miljardit eurot. Aga võitjaid selles ruletis pole. Peavõit oleks see, kui kogu panus jääks siiski meile.
Suhetes Euroopa Liiduga peab väike Eesti olema nagu noateral tantsija. Me ei tohi lasta endid suurtel paljaks koorida aga ei tohi võtta endile ka nürimeelse skandalisti rolli.
Meie ei ole Euroopa finantsmajanduslikku jama kokku keeranud. Seda on teinud vastutustundetud ullikesed sealtsamast läänest, kuhu enamik meist on pürginud vist küll suurte lootustega. Nüüd siis seisame fakti ees, et kõik valikud on halvad. Me peame valima kõige vähem halva. „Meie” all ma mõtlen eeskätt vastutus- ja kohusetundlikke poliitikuid.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond pole tulnud poliitikasse selleks, et pingeid üles kruvida, meie väikese rahva keskel tigedust, sallimatust ja vastuolusid külvata. Me püüame järgida konstruktiivse opositsiooni põhimõtteid ja soovime leida lahendusi, püüame anda nõu, kuidas oluliste küsimuste lahendamisel võimalikult vähe kahjustada meie rahva huve.
ESM-i puhul soovitame:
Esiteks: Mitte mingil juhul ei tohi kiirustada, soovides „härrale” meeldida. Peame ajama oma rida kõikjal kus vähegi võimalik.
Teiseks: Jälgigem kui kaugele söandavad oma huvide kaitsmisel minna riigid, kellel on pikemaajalisem „eurokatlas keemise” kogemus. Näiteks Soome.
Kolmandaks : Eesti ei pruugi ESM-iga ühineda enne, kui Saksamaa president on parlamendi otsuse kinnitanud. ESM-i lepinguga ühinemine pole sajameetrijooks, kus võidab kiireim.
Neljandaks: Kuna probleemid on keerukad siis tuleks küsida arvamust meie helgematelt peadelt finants- ja majandusteadlastelt, rahvusvahelise suhtekorralduse, diplomaatia ja juriidika spetsialistidelt. Mida arvab Eesti Panga Nõukogu esimees Jaan Männik, EP president Ardo Hansson, majandusteadlased Andres Arrak, Heido Vitsur jt? Arutelu kaalukamad argumendid, faktid ja seisukohad peaksid olema publitseeritud.
Viiendaks: Kui ESM-iga on ühinetud, peaks peaminister esinema põhjaliku, avameelse ja selgitava sõnavõtuga rahva ees.
Eesti kui kõige vaoshoitum laenaja EL-is, kes on päästnud meie maksumaksja raha laenuintresside kaudu ahnureist pankurite kontole kandmisest, on õigustatud kirjutama lepingule alla kõige viimasena. Praegu ongi nii kujunenud. Kõigi euroliidu riikide parlamendid on ESM-i heaks kiitnud peale Eesti. Aga pole hullu. Sellega demonstreerime lääne laenusupi keetjatele, et meie nende kokakunstist vaimustatud pole. Ootame meie poliitikult, kes ajab asja Euroopa Liiduga, et „isiksusena ta on kange mees, ei kedagi ta pelga. Ei kummarda ta EUROsaksa ees, ei tõmba küüru selga!”
Margo Miljand on Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees

Allikas: http://www.syndikaat.ee/index.php

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP