RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 9. september 2012

MART HELME: Euroopa parima rahandusministri monoloog

Õhtulehe kolumn
Ah et uue eelarve tegemise aeg on käes? No vaatame, mis meil siin siis on!
Haridusele pole tarvis
Haridus... Liiga vähe koole on kinni pandud, pearaha on liiga suur, koolitoidu eest maksab riik liiga palju, ja mis palgalisa need õpetajad nõuavad? Kärpida, maha tõmmata! Issand, kas ei saaks ükskord riigis ainult ühe ülikooliga hakkama! Ja üleüldse, kaua see jama mingi tasuta kõrgharidusega kestab. Kõik tasuliseks! Pole neil tarvis midagi!
Siseministeeriumile pole tarvis
Siseministeerium... Politseinikke on liiga palju, autodele kulub ikka veel mõttetult palju kütust. Kärpida! Ja miks on mõnes provintsikolkas ikka veel riiklik päästeameti üksus? Kinni panna! Pole neil tarvis midagi!
Sotsiaalministeeriumile pole tarvis
Sotsiaalministeerium... Haigekassa raha pühib uus luud meil ilusti riigieelarvesse, ega me tal ilmaasjata kohe palka tõstnud, aga haiglaid on liiga palju, arste on liiga palju, õdesid on liiga palju, kiirabibrigaade on liiga palju, tehnika ja seadmete oste on liiga palju, tasuta teenuseid on veel liiga palju! Kärpida! Kokku hoida! Ja mis palgalisa need tüübid veel nõuavad? Niikuinii teevad mitme koha peal haltuurat ja võtavad altkäemaksu. Unistagu palgatõusust edasi! Pole neil tarvis midagi!
Kaitseministeeriumile pole tarvis
Kaitseministeerium... Kurat, oleks omal ajal ikka jõuga pidanud kutselisele armeele üle minema, oleks praegu jama palju vähem. Nüüd on neid mõttetuid ohvitsere, linnakuid ja ajateenijaid kõik kohad täis ja muudkui nõuavad raha. Ah, las need allohvitserid ja ohvitserid jooksevadki väikese palga pealt laiali, ükskord me teeme selle kutselise sõjaväe ära niikuinii! Praegu rahastame ainult missioone. Pole neil tarvis midagi!
Kultuurile pole tarvis
Kultuur... Milleks on meil tarvis niisugust hulka teatreid? Miks on nii palju muuseume? Liiga paljud ajakirjad saavad riiklikku toetust. Keegi sonib midagi uue ooperiteatri ehitamisest... Üldiselt - vähemalt pooled asutused kinni panna! Kui tahavad, majandagu ennast mingi sihtasutuse kaudu ise. Kirjutagu projekte! Uutele objektidele raha anda ainult siis, kui meie rahastajad on asja juures ja erakonnal on kasud sees. Pole neil intelligendinärudel ja hipidel tarvis midagi!
Põllumajandusele pole tarvis
Põllumajandus... Ah, siin on lihtne, neid rahastab Euroopa. Ja kui rahul pole, mingu Brüsselisse protestima. Kellele on üldse vaja mingit kohalikku põllumajandust. Maailmas toitu küll - ostku sealt! Maale on jäänud nagunii ainult joodikud ja luuserid. Ülejäänud koligu pealinna või mingu Soome. Pole neil Kolladel ja Maalidel tarvis midagi!
Välisministeeriumile pole tarvis
Välisministeerium... Liiga palju saatkondi, mõned võiks kinni panna... Tjah, üle pingutada siiski ei saa, sest keegi peab ju maailmas meie edulugu tutvustama. Aga igal juhul tuleb alamate ametnike palku kärpida! Pole neil tarvis midagi!
Justiitsministeeriumile pole tarvis
Justiitsministeerium... Vanglaid on liiga palju, vange on liiga palju. Vanglad kinni, vangid lahti! Lõppude lõpuks on meil ju euroopalik õigusriik. Ah et mis vangivalvuritest saab? Aga mingu kah ära Soome. Pole neil siin tarvis midagi!
Majandusministeeriumile pole tarvis
Majandusministeerium... Teid peab ehitama, see käib meie eduloo juurde, seal liiguvad suured eurorahad ja see on ka parteile kullaauk. Aga muidu - kõik, mis veel müümata, tuleb maha müüa või börsile viia. Midagi meil seal ikka ju veel on - elektriettevõtted, sadamad, raudtee, jaotusvõrgud... Loll rahvas räägib, et siis hinnad tõusevad. Aga minu arvates on hinnatõusud väga head, sest müükidest saadav raha pluss aktsiisid ja käibemaks on need allikad, tänu millele saame Euroopas oma solidaarsuskohustusi täita.
Valitsusliikmeile on tarvis
Mis veel... Ülejäänu on pudi-padi. Üldiselt eelarve klapib. On isegi reservi. Peaminister arvaski, et võiksime valitsusliikmete palkasid tõsta. No palju me tõstame? Ah, aitab tuhandest eurost küll. See jääb statistilise keskmise palga kanti. Muidu süüdistab keegi meid veel ahnuses ja masu ajal priiskamises. Kuigi - ega see mind isiklikult eriti ei morjenda, minu tulevikuperspektiivid terendavad nagunii Euroopas!

Allikas: http://www.syndikaat.ee/index.php

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP