RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 3. september 2012

MATTI ILVES: EESTLASTE MÕTTEMAAILMA KAHETSUSVÄÄRNE MUUTUS

Paljude eestlaste mõttemaailmas on toimunud kahetsusväärne muutus ja seda halvemuse poole. Arvatakse, et me ei ole ise suutelised millegi suurega hakkama saama ja meie tehtud leiutised ning innovaatilised projektid tuleb ilmtingimata müüa mingitele rahvusvahelistele suurkorporatsioonidele. Kadunud on ka jutud Eesti Nokiast, selle otsimine pole enam populaarne ja paistab tänapäeva oludes olema lausa lollus.
Hiljuti esines Vikerraadios üks Swedbanga töötaja, kes esitles uut fondi, kust leiutajad ja arendajad saaksid tagastamatut abi leiutise prototüübi väljatöötamiseks. Ta tõi seal näite Skypeist, kui edukast eestlaste väljatöötatud projektist ja tema väitel ei pidanud üldse tähtis olema, et see kuulub nüüd Maikrosoftile, sest see korporatsioon lõi Eestis 400 töökohta ja väljatöötajad said üle miljoni euro. Tähelepanu ei vaevutud pöörama aga sellele, et see on ka ainus juhtum, kus suurkorporatsioon lõi Eestis kõrgelt tasustatud töökohti.
Lausa suurepärane, eestlased ei pea enam nägema vaeva tootmise orgamisniseerimisega, ei toote turundusega ega reklaamimisega. Selle on valmis võtma lahkelt enda õlule rahvusvahelised korporatsioonid. Muidugi korjavad nad kokku ka hiigelkasumid, mis laekuvad toote müügist, makstes leiutajatele ja toote väljatöötajatele tegelikult sandikopikaid.

Samas saates esines ka üks ajakirjanik ja soovitas kasutada meie kuulsate sportlaste abi, et tuua Eestisse veelgi rohkem väliskapitali ja lausa müüa meie riiki. Aga sellistel inimestel ei tule üldse pähe, et väliskapital toob tavaliselt siia tootmise, mis kodumaal ei osutu kõrgete tööjõukulude tõttu rentaabliks. Nii aga jääme siin odavaid allhankeid teostavaks maaks, kusjuures Eesti ettevõtetast kuulub juba 80% väliskapitalile.

Selline suhtumine on aga vesi mõnekümne maailma juhtiva miljardäri vaskile, kes täiesti avalikult pooldavad globaliseerumist, sest see võimaldab veelgi suurendada nende kasumeid. Globaliseerumise on täielikult omaks võtnud ka meie valitsus, Riigikogu ja paljud inimesed, kui nende arvates paratamatu protsessi kuhu maailm liigub ja selles nähaksegi meie "helget" tulevikku.
Selline mõtteviis on aga täielikult vale, sest ka tulevikus, hoolimata miljardäride pingutustest, jäävad valitsema suveräänsed rahvusriigid ja nende tugevad majandused.


0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP