RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 25. september 2012

MATTI ILVES: MEIE KÕRGTHNOLOOGILISTE TOODETE MÜÜK VÄLISMAALE JÄTKUB


Alles hiljuti kirjutasin, et Eestist liiguvad kõik leiutised ja kõrgtehnoloogilised innovaatilised tooted välismaale, seda lugu saate lugeda SIIT.

Nüüd on aset leidnud jälle sarnane juhtum. Arengufondi juht Tõnis Arro raporteeris jälle uuest töövõidust, nimelt töötasid eestlased välja eriti võimsa modemi, mis on suure ja järjest kasvava infohulga töötlemiseks hädavajalik. Mis on modem? Modem on seade, mis moduleerib analoogsignaali, et edastada kodeeritud digitaalset sõnumit üle sidekanali ning demoduleerib sellise analoogsignaali, et dekodeerida saadud sõnum. Seadme eesmärk on tekitada signaal, mida on lihtne edastada ja mida on võimalik dekodeerida, et taastada esialgne info.

Otse loomulikult ei hakatud ennast vaevama selliste modemite arandamise ja tootmise organiseerimisega Eestis, vaid müüdi see jälle välismaale. Modemi väljatöötanud firma Modesat Communicationsi varade ostjaks on USA börsifirmast programmeeritavate kiipide sektori juhtiv ettevõte Xilinx. Tehing toimus äritegevuse müügina ja tehingu maht jääb poolte kokkuleppel konfidentsiaalseks, kirjutatakse Arengufondi koduleheküljel. Selliste ülevõtmiste-müükide jaoks on väljatöötatud ka omaette teminoloogia: Arengufond tegi esimese kasumliku TÄISVÄLJUMISE.

Tõnis Arro sõnul saadi siiski märkimisväärselt rohkem raha, kui panustati sellesse projekti, nii, et kõik investeeringud on kuhjaga tasutud.
Arro sõnul pidi suurepärane olema ka see, et firma Xilinx lubas jätta arenutegevuse Eestisse ja isegi suurendama töötajate arvu, praegu töötab  Modesat Communications´is 10 inimest. Seda tehakse muidugi selleks, et USA-s tuleb maksta kõrgkvalifitseeritud tööjõule märksa rohkem, Eesti oludes saavad nad kindlasti võrdlemisi korralikku palka.

See on siis järjekordne Eesti "edulugu", täpselt selline, kui oli Skype´iga mis kuulub nüüd Microsoftile.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP