RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 2. september 2012

Uuringifirmade küsitlustest ja erakondade populaarsusest

Aivar Koitla, EKRE aseesimees, kirjuas FB-s:

"Üks minu hea kolleeg Ilmar, kes on juhtumisi ka Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liige, sai kaks päeva tagasi telefonikõne.
Helistaja tutvustas ennast uuringufirma küsitlejana kuid kahjuks ei firma ega ka küsija nimi minu tuttavale meelde ei jäänud.
Ilmar nõustus.
Küsimus oli: "Millise erakonna poolt annaksid oma hääle kui valimised oleksid juba homme?"
Ilmari: "Eesti Konservatiivse Rahvaerakonn
a poolt!"
Hetkeline vaikus... ja siis küsimus uuesti: "Palun! Kas te kordaksite?!"
Ilmar: "EESTI KONSERVATIIVNE RAHVAERAKOND!"
Teiselt poolt kostub nohinat, paberikrabinat ja on vaikus....
Siis aga teatab küsitleja: "Vabandage! Kuid sellist erakonda minu küsimustikus pole!"

Nii siis tehakse gallupeid, milles EKRE saab 0 - 1 % ja Reform teeb enneolematut populaarsuse tõusu 39 %, mida esindab 93 kodaniku arvamus.
Kui ma pärast küsitlustulemuste avaldamist kuulasin Aivar Voogi (EMOR ekspert) intervjuud Kukus hämmastas mind tema värisev ja nutune hääl. Ta ei olnud eriti meelitatud, et intervjuud pidi andma. Eks valetamine on üks raske asi!"
_________________
Kurb on aga see, et selliste, sisuliselt võltsitud "küsitlustega" mõjutatakse ka elanike arvamust. Osa uuringuid teostatakse ainult parlamendierakondade kitsa klubi valel ja järjestatakse vaid neid, mis juba isesnesest on täiesti lubamatu. Eestis on registreeritud 10 erakonda ja ei tohiks olla raske nad kõik küsitlustega hõlmata.
Võib-olla täidavad uuringufirmad aga kellegi vastavasisulist tellimust?
M.I.

5 kommentaari:

Anonüümne 2. september 2012, kell 10:16  

Ei tasu unustada,et teinekord on telefoni teises otsas olev küsitleja ise ka parajalt rumal. Ja pole n.ö EKRE kuulnud või ei tea peale 3 peamise partei ,muud mitte miskit.
Samas mindki paneb Reformierakonna suur populaarsus mõtlema. Sisuliselt on siin kaks asja,mis on vastuolus.
1. Mida on nad siis nii sensatsioonilist teinud,et nende populaarsus saab kasvada.
2. Keda üldse küsitleti ja kas küsitlus on viidud läbi metoodiliselt.
Mulle tundub,et siin on miskit väga möödas. Kuid nagu ühes filmis öeldi NASA kuulennu kohta: If they can not make it to the moon, they would fake it!
(tõlge: Kui nad ei jõua kuule,siis nad pidid selle lavastama).
Ja see lausa ütleb kõik....

Matti Ilves 2. september 2012, kell 12:00  

Ja ongi selliste küsitluste tagajärg käes! Rahvas ei tea teistest erakondadest midagi. Neile ei anta meedias lihtsalt sõna. Tean, et näiteks EKRE pressiteateid ei avaldata praktislast mitte ühtegi, sest need ei lähe kokku kartellierakondade arvamusega ja nii vormitaksegi rahva arvamust.

Matti Ilves 2. september 2012, kell 12:38  

Esitate siin veel ühe retoorilise küsimuse: "Mida on nad siis nii sensatsioonilist teinud, et nende populaarsus saab kasvada."
Tõsi, osa erakondi ei tegutse aktiivselt, aga EKRE kohta seda öelda ei saa. Kasutatakse kõiki seaduslikke vahendeid, aga infosulu tõttu on need äärmislet piiratud. Jääb üle korraldada vaid meeleavaldusi, viimane ESMi vastane, mis õnnestus hästi. Muide, meedia ei andnud jälle sellest eelinfot, kuigi pressiteated olid saadetud.
Meie seadusandlus on juba seatud nii, et parlamendiväline erakond ei saagi midagi "suurt" korda saata. Puudub rahvaalgatuse korras referendumite korraldamine, samuti seaduseelnõude algatamine vastava arvu allkirjade korral. Seda kõiki saaks Riigikogusse mittekuuluvad erakonnad teha enda organiseerimisel.

Anonüümne 2. september 2012, kell 13:24  

Tänan vastuse eest. Ma arvan,et iga vähegi mõtlev inimene saab aru,et midagi ei klapi juba faktides,mida peavoolu meedia meile 24/7 ette söödab. Kui sügavalt analüüsida siis on aru saada,et kusagil on kas viga tehtud või kogu mäng on suur vale ja petukaup.
Ma kardan,et lähiajal karmistuvad veelgi seadused ja sõnavabadust tõmmatakse koomale. Ma usun,et samamoodi nagu härra Võsa, saade kinni keerati. Tuleb sarnaseid asju veel. Olgugi,et tegu oli rohkem nalja ja napsu saatega, peegeldas see reaalset elu kohati paremini,kui mis tahes ajaleht seda teha suutis.
ESM vastuvõtmisega sai mulle üks asi selgeks: demokraatia, võimalus osta parimaid seadusi raha eest!
Kuid kõige selle halva taustal ma arvan,et on lootust. Ning igavesti pole võimalik üleval hoida süsteemi,kus 30% peab sponsoreerima 70% sotsialismi!

Matti Ilves 2. september 2012, kell 13:30  

Selle kommentaariga täiesti nõus.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP