RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 1. september 2012

VEIKO RÄMMEL: ALKOHOOLIKUST, LAENUHOOLIKUST JA RAVIST!

Ilmselt on ESM-i teema juba paljud inimesed kurguauguni ära tüüdanud. Paraku ei saa teisiti kui peab seda veel puudutama.

Räägime alguseks siiski alkoholismismist, seda enam, et tegu eestlasi rängalt vaevava haigusega ja sarnaseid jooni laenuhoolikuga oi kui palju. Usun, et olen õige mees sellel teemal sõna võtma, kuna alles hiljuti olin sama teemaga püsti hädas. Asi lahenes, kuid tänu iseendale ja Issandale muidugi. Ühel päeval, kui olin kõik maha mänginud (loe: maha joonud) ja ähvardas ka korterist väljatõstmine, sest raha maksmata, proovige samal ajal töötada ja lakkuda, ei õnnestu. No-jah, siis pöördusin sõbra poole ja palusin laenu. Ta ei andnud, pani mu hoopis füüsilist tööd tegema. Võite ette kujutada - pidin otsad andma. Siis peale seda lisandus veel teise, nüüd juba endise sõbra kohutav reetlikkus ja siis otsustasin. Tunnistasin endale, et olen alkohoolik ja ainsaks pääseteeks on mitte üks pits. Kujutate ette, aitas, tänaseks tean, et seda teed ma enam kunagi ei lähe. See on lihtsama vastupanu tee ning ei ole probleemide lahendus.
Varasemalt sai mõeldud, et mis see pits mulle teeb, ma oskan piiri pidada ju....Või teisiti, parandan pea ära ja siis. Seda nimetakse alkoholismi alkoholiga ravimiseks. Paraku on sellise ravi tagajärjeks süvenev alkoholism, mis tavaliselt lõppeb fataalse lahendusega, olen mitmeid tuttavaid kaotanud.
Siit soovitus sama haigusega kimpus olijatele. Tunnistage endale, otsustage ja tehke nii, ehk mitte üks pits. Juhul sellisel pöördute inimeste hulka tagasi, kui ei on aeg hakata matuseraha korjama.
Laenuhoolikutest ja ESM-st

Imelihtne on majandusprobleeme lahendada laenuga. Igavesti mugav, sain pappi, raiskasin ja jätkasin vana eluviisi. Seda muidugi vaid seni, kuni on kuskohast laenu võtta. Märkate sarnasust alkohoolikuga?
ESM-i nimetatakse hättasattunud riikide abistamiseks, nimetame vahelduseks asju õigete nimedega. Tegu on laenuhooliku ravimisega laenuga ehk teega, mis viib fataalse lõpu poole. Termin laenuhoolik on minu uudissõna, paralleel alkohoolikuga.
Neid laene võetakse kuni laenuandjatel mõõt täis, sest laenuvõtja(ad) isegi ei plaani neid tagasi maksta. Kui laen kulutataks äritegevuse arendamiseks või uue ettevõtmise alustamiseks, siis oleks lootust, kuid Euroopa laenuhoolikud kulutavad selle tarbimisele. Nii ongi sündinud surnud ring.
Mul on üks tuttav, kes igal palgapäeval ostab uue mobiilis, sest vana jälle pandimajas. Igakord ta lubab, seda mobiili ma enam ei vii ja ikka leiab see sama tee. Väike erinevus tavalisest laenuhoolikust on, tema vähemalt ise usub ja väidab, et ostab välja. Kahe aasta jooksul ei ole seda kordagi juhtunud. Enesepettus, mis muud. Tuleb aga tunnistada head kavatsust, ta vähemalt kavatseb.
Kuidas lahendada Euroopa ja laenuhoolikutest riikide probleeme

Lahendus on olemas, nagu artikli alguses ka kirjutasin alkohoolikust rääkides. Esimene samm on tunnistada haigust iseendale. Oleme laenuhoolikud (riik, ühiskond). Raske on, kuid rohkem ei võta laenu, võtame jõud kokku ning saame ise hakkama. Arendame majandust, võlausaldajatele (senistele) ütleme ausalt, me ei küsi rohkem, kuid enne te oma raha ei näe kui oleme jalule tõusnud ja hakkab ka üle jääma. Muuseas ma ei arva, et ka kärpimine ainult oleks imerohi. Imerohtu  ei olegi. Vaja on tagasi pöörduda normaalsuse teele, lõpetada heaolu mängimine, sest tegelikult seda ju ei ole. Võlausaldajad lepivad selle lahendusega, neilgi ei ole teist teed.
Kardetakse riikide pankrotti, miks? Pankrott kui selline on majanduse sanitar ja vigade eest tuleb maksta. Ma mõistan, et mõnede vigade hind võib olla mõõdetav laipades, teist lahendust aga ei ole.
Sellest kõigest tuleneb, et pelgalt mõtlemine süsteemile nagu ESM on kuritegelik, laenumajandus on hävingumajandus. Asja saab võrrelda ka kiirlaenudega, seegi ei ole isiku jaoks lahendus vaid pikas perspektiivis lõpu algus. Kasulik on laenussüsteem vaid pangajuutidele.
 

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP