RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 28. september 2012

Venemaa hävitab plaanipäraselt ukraina keelt eesmärgiga hävitada Ukraina riik.

  Õigeusu maailma tunnustuseta Kiievi patriarhaadi Ukraina õigeusu kiriku patriarh Filaret ütles, et Venemaa hävitab plaanipäraselt ukraina keelt eesmärgiga hävitada Ukraina riik.

Patriarh Filaret rääkis sellest Ukraina uudisteagentuurile UNIAN üleukrainalise foorumi "Ukraina keele ja riikluse kaitseks" eel.

"On imelik, et meil tuleb XXI sajandil kaitsta oma emakeelt," ütles ta ning lisas, et iga ukrainlane peab keelt kaitsma, kaitstes sellega Ukrainat, tema sõltumatust ja kultuuri.

Vastates küsimusele, kuidas nimelt peaksid ukrainlased oma emakeelt kaitsma, ütles patriarh, et kõige esmalt peaksid nad ise rääkima emakeeles ja kasvatama selles vaimus ka oma lapsi. Samuti toonitas kirikupea, et õppeasutustes tuleb õpetada ukraina keeles.

Patriarh Filareti arvates peaks riigivõim ukraina keelt kaitsma. "Sellepärast, et kui ta ukraina keelt ei kaitse, ei pea ta olema Ukrainas," ütles ta.

"Venemaa tahab meie keelt hävitada. Milleks hävitatakse keelt? Selleks, et hävitada meie Ukraina riiki," lausus patriarh ning lisas, et Ukraina võimud teevad erinevatel kaalutlustel Venemaale järeleandmisi.

Ukraina ülemraada võttis juuli algul vastu uue keeleseaduse, mis muu hulgas annab vene keelele senisest suuremad õigused, mis tähendab, et näiteks venekeelses Ukraina idaosas saab asjaajamistel ametiasutustes vene keelega hakkama. Ehkki opositsioon üritas seaduse heakskiitmist nurjata, surus parlamendi enamus seaduse läbi.

Kiievi patriarhaadi Ukraina õigeusu kirik on 1992. aastal loodud iseseisev, kuid rahvusvahelise kanoonilise tunnustuseta kirik, Ametlikult on selle nime all registreeritud vaid Moskva ja kogu Venemaa patriarhi alluvuses tegutsev kirik.

Varem olid Ukraina kirikupead ja usuorganisatsioonide juhid avalikus kirjas president Viktor Janukovitšile nimetanud uut keeleseadust teeks kuristikku.

RahvusRinghääling


Allikas: http://bhr.balanss.ee/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP