RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 25. oktoober 2012

MATTI ILVES: AUVERE PÕLVKIVIELEKTRIJAAMA EHITUSEST

Eestisse uue põlevkivielektijaama ehitamise otsus on suurim lollus mida valitsus viimasel ajal on teinud. Lugege lisaks SIIT.
"Postimees" kirjutab: "Parts ei maini, et eksisteeris 100 miljonit odavam pakkumine. Ta ei maini juriidilisi probleeme hankega. Ta läheb täielikult mööda, et Brüssel andis vanadele elektrijaamadele ajapikendust ning kiirustada pole enam vaja. Investeeringu hädavajalikkust argumenteerides viitab ta 2010. aastal Eleringis valminud varustuskindluse aruandele, mis järeldab, et ilma uute võimsusteta on Eestis alates 2016. aastast mitmesaja megavatine puudujääk. Tegelikult oli selleks ajaks olemas juba ka uuem aruanne, mis kinnitas vastupidi, et varustuskindlus on olemas vähemasti kuni 2020. aastani ja uusi võimsusi ei ole vaja. ...
«See ei tee kuidagi börsihinda odavamaks, ei anna Eestile suuremat elektrienergia julgeolekut. See ei ole majanduslikult tasuv, see igal juhul tahab toetust ja abi saada ehk seal toodetud elekter jõuab vabale turule siis, kui nõudlus on väga suur, pakkumine natuke väiksem ehk elektri hind börsil on äärmiselt kõrge. Enamiku ajast ta võib-olla üldse kas seisab või on siis lihtsalt n-ö soojas reservis käimas,» sõnas Olgo." Tarmo Ologo on riigikontrolli peakontrolör.

Samuti leiab riigikontroll oma värskes auditis, et suure tõenäosusega ei anna Euroopa Komisjon luba toetada Eesti Energia uut põlevkivielektrijaama kasvuhoonegaaside tasuta kvootidega. E Liidu range kliimapoliitika on teada kõigile. Nüüd on selle otsuse tagajärjel jälle tekkinud suur skandaal, "Postimees": "Peaminister Andrus Ansip ütles tänasel vabariigi valitsuse pressikonverentsil Eesti Energia suurinvesteeringu juhtumit kommenteerides, et Juhan Partsi tagasiastumise korral peaks tagasi astuma ka kogu valitsus, aga selleks pole mingit põhjust.
«Kui minister Parts peaks tagasi astuma, siis peaks kogu valitsus tagasi astuma. Ma leian, et valitsusel pole mittemingisugst põhjust tagasi astuda, sest valitsus on langetanud uute katelde ehitamise otsuse lähtudes energiajulgeoleku alastest kaalutlustest,» ütles Ansip."

Tegelikult oleks valitsuse tagasiastumine ja erakorraliste Riigikogu valimiste korraldamine Eestile parim võimalus, sest valitsus on näidanud, et nad ei tule rahva huvides valitsemisega toime. Peaminister Ansip ja ka minister Parts on Auvere põlevkivielektrijaama (millegipärast räägitakse tihti vaid ainult uutest energiplokkidest) põhjendanud meie energiajulgeolekuga, kuid see on suurim vale, sest põlevkivielektrijaamad ei taga julgeolekut, vaid annavad meid täielikult Venemaa heatahtlikuse alla, aga see võib iga hetk lõppeda. Henn Põlluaas kirjutab raamatus "Lennart Meri, vabaduse valus valgus": "Täiesti arusaamatu on asjaolu, et Narva veehoidla lüüsid jäeti Vene poolele. Piisab vaid nende avamisest ja veetaseme mõnekümnesentimeetrisest alanemisest, ning meie soojuselektrijaamad seiskuvad. Terve Eesti riigi elektrivarustuse võti anti sellega Kremli kätte!"
Samuti on meedias levinud oletused, et siin võib tegemist olla suurte atkäemaksudega, sest valiti mitte kõige usaldusväärsem kallima pakkumise teinud firma Alstom, 989 miljonit eurot. Alstom on Läänes mässitud ka korruptsiooniafääri. Isagi Šveitsi peaprokurör määras kontsernile 31 miljonit eurot trahvi, sest Alstomi konsultandid on kasutanud mitmetes maades neile usaldatud raha pistise andmiseks.

Foto: Liis Teiman, Auvere elektrijaama ehitus

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP