RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 14. oktoober 2012

MATTI ILVES: LASTELE VALIMISÕIGUSE ANDMISEST

Eesti Vabariigi põhiseadus ütleb: "Hääleõiguslik on Eesti kodanik, kes on saanud 18 aastat vanaks." 14 või 16 aaststele lastele valimisõiguse andmine vajab seega põhiseaduse muutmist ja seda ei saa erakonnad õnneks kohe teha.

Terve maailma ulatuses oleks see aga tõeline pretsedent, sest kusagil ei ole lastele valimisõigust antud. On vaid üks riik - Austria, kus valida saavad lapsed altes 16. eluaastast.
On ka tehtud veelgi absurdsemaid ettepanekuid - IRL, anda lastele valimisõigus jaba alates sünnist, mille siis kasutavad nende vanemad. Kahe väikelapsega perekonnal oles siis kokku lausa 4 häält! Aga ega siin pole ka midagi imestada, sest parlamendivalimised on meil juba ainulaadsed üleüldise häälte ülekandmisega (vaid vähestes lõunamere riikides kehtib see mõne elanikegrupi suhtes, pärismaalased ning ka vähemusrahvused).

Üksikutes riikides on valimisea alandamist arutatud, näiteks Inglismaal, aga seal on tõstnud selle päevakorda feministid, kelle arvates on tänapäevane esindusdemokraatia üks patriarhaalne moodustis.
Ma ei ole kuulnud et meil feministide käsi mängus oleks, aga mine tea. Eestis tulid sellise ideega kõigepealt välja Sotsiaaldemokraadid ja alles siis haaras ideest kinni Eesti Noorteühenduste Liit. Elevil on muidugi ka kõik kartelliparteide noorteühenduste liikmed - osa neist tulevased poliitbroilerid.
Märksa tõsisem lugu on aga nüüd, kus ka Reformierakond asus noorte valimisõigust toetama, nad arvavad, et nende elektoraat kasvaks siis tunduvalt. On ju noored aktiivsemad internetivalimise võimaluse kasutajad ja neid on ka kergem petta ebareaalsete valimislubadustega, näiteks viie E Liidu rikkama riigi hulka. Ettepaneku läbiminekuks on hea põhjus ka see, et Keskerakond seda ei toeta ja selle partei vastane meelestus annab suurema toetuse ühiskonnas. Keskerakond on selle vastu - tähendab õige asi!

Tegelikult pole aga poliitikast vähese arusaamisega noortele vaja anda valimisõigust, sest nende probleemide mõistmiseks on vaja erakondadel vaid sisulist valmisolekut noorteorganisatsioonidega läbi rääkida. Olen kategooriliselt sellise eksperimendi vastu.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP