RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 1. veebruar 2013

MATTI ILVES: EESTI JA EUROOPA SOTSIAALHARTA

KAART: 1961. aasta harta liikmesriigid on kaardil helerohelised, uuendatud harta liikmed tumerohelised ning hartaga seni liitumata riigid on hallid.

Euroopa sotsiaalharta on Euroopa Nõukogu kokkulepe, mis sõlmiti 18. oktoobril 1961 ja mida revideeriti 1996. aastal. Uuendatud harta jõustus 1999. aastal ning see asendab järk-järgult 1961. aasta harta.
Euroopa sotiaalharta hakkas kehtima 01.07.1999. aastal ja Eesti on seni ratifitseerinud selle vaid osaliselt ja on sidunud ennast 79 sättega harta 98 sättest. Toon nüüd vaid mõned üliolulised punktid, millega Eesti pole ühinenud, pole neid pidanud vajalikuks ratifitseerida:

1. Artikli 4 lõige 1: "Õigus saada õiglast töötasu"
2. Artikkel 23: "Eakate õigus sotsiaalsele kaitsele"
3. Artikkel 31: "Õigus eluasemele"
4. Artikkel 26: "Õigus väärikale kohtlemisele töökohal"
5. Artikkel 30: "Õigus kaitsele vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse eest"

Siin on vaid valik harta olulistest artiklitest, mida Eesti pole saanud, või pole vajalikuks pidanud täita. Seda on tõsiselt kurb näha meie valitsuse ja valitsuserakondade kiidukoori taustal, kui hästi meie riigil läheb.
Näeme, et riik ei pea vajalikuks isegi õiglase töötasu maksmist ja enda kodanikele kindlustada õigust eluasmele. Eks meie riigil olegi neid nõudeid ka raska täita, sotsiaalkulutused riigieelarves on kaks korda väiksemad kui keskmiselt Euroopa riikides. Samas aga jagatakse heldelt abi puudustkannatavatele välisriikidele, siis saavad valisustegelased jälle teiste ees kiidelda sellega kui edukad me ikkagi oleme. Tegelikult vajaksime abi hoopis meie.

Hiljuti kirjutasid ajalehed, et täiskohaga  töölkäivatel üksikemadel, kes saavad nn. miinimumpalka pole võimalik maksta isegi sotsjaalmajades asuvate eluasemete eest. See on enam kui kurb ja peaks panema riigiisad küll mõtlema, aga seda on vist asjatu loota. Miimimumpalk on 2013. aastal 320 € kuus ja seda saavad kümned tuhanded (vist 75 000 - usaldusväärset statistikat on pea võimatu leida) töötajad.
Euroopa sotiaalhartaga saate tutvuda SIIN.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP