RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 23. märts 2013

Geenmuundatud mais muudab inimesed elavateks pestitsiiditehasteks?

  corn 300x225 Geenmuundatud mais muudab inimesed elavateks pestitsiiditehasteks?
Uus põlvkond putukavastseid hävitab geenmuundatud maisi, mis pidi olema neile kahjuritele vastupidav. Monsanto Bt-maisi läbikukkumine võib olla suurim geenmuundatud saagi häving USA-s. Selle majanduslik mõju oleks tohutu – kaalul on miljardite dollarite kaotamine sest Bt-mais moodustab kogu USA-s kasvatatavast maisist 65%.

Kui see pestitsiidi tootev taim 1990-ndate teisel poolel toiduainete turule sisenes, siis kinnitasid nii Monsanto kui ka keskkonnakaitseamet, et see kahjustab ainult putukaid. Samuti oldi kindlad, et ei ole mingit põhjust tunda muret putukate resistentsuse tekke osas geneetiliselt modifitseeritud Bt-maisi vastu.
Teadlaste nõukogu hoiatas USA keskkonnakaitseametit, et resistentsuse tekke oht on suur. Kui keskkonnakaitseamet oleks hoiatust tõsiselt võtnud ning sundinud Monsantot ettevaatusabinõusid kasutusele võtma, oleks külvatud vähem Bt-maisi. Aga kuna sellele hoiatusele ei pööratud tähelepanu, siis võib see taim olla kõigist GM-taimedest kõige ohtlikum, ähvardades suurte rahaliste kahjudega ning olles ohuks ameeriklaste tervisele.

Bt-mais – kõige ohtlikum läbikukkumine
Monsanto toodetud geenmuundatud Bt-maisile on lisatud geene pinnasebakterist Bacillus thuringiensis, mis toodab Bt-toksiini. See toksiin toimib pestitsiidina, kuna lõhub putuka sooleseina, mis põhjustab tolle surma. Monsanto ja keskkonnakaitseamet väitsid kindlalt, et see toksiin hävineb inimese seedetraktis täielikult ning ei põhjusta vähimatki kahju tarbijatele. Kuid nad eksisid mõlemas väites: selle taime tulemusel on tekkinud „superkahjurid“ ning teadlased on leidnud ka, et sellel võib olla inimese tervisele hävitav mõju.

Bt-toksiin leidub inimeste veres
Quebeci haiglas testiti naisi selle toksiini osas ning leiti, et 93% rasedatel naistel, 80% vastsündinute nabaväädiveres ning 67% mitte-rasedatel naistel esines veres seda ohtlikku toksiini. Peamiselt satub see organismi, kui tarbitakse Bt-maisist toodetud toitu, jooke, mis on tehtud kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupiga, ning süüakse nende loomade liha, keda toidetakse Bt-maisiga.
See tekitab küsimuse, kas mis tahes Bt-maisist valmistatud toote tarbimine võib muuta su soolestiku mikrofloora elavaks pestitsiidivabrikuks? Ning kui see oletus vastab tõele, siis võib olla võimalik, et Bt-toksiin kahjustab inimeste seedesüsteemi samal moel nagu putukate oma. Biotehnoloogia tööstus väidab, et toksiin ei mõjuta kuidagi imetajate seedesüsteemi, kuid samas on olemas teadustöid, mis on tõestanud Bt-toksiini kahjustavat mõju hiirte ja reesusahvide seedesüsteemile.
Kui Bt-geenid võivad tõepoolest koloniseerida seedesüsteemi bakteriaalse koosluse, siis võib see kaasa tuua seedesüsteemi probleeme, autoimmuunhaigusi, õppimisraskusi lastel ning toiduallergiaid. Need leiud on taas järjekordne põhjus, miks vältida GM-toite.
Farmerid on Bt-toksiini pinnasebakterist kasutanud juba aastaid, mistõttu biotehnoloogiaettevõtted leiavad, et see on kasutamiseks ohutu. Kuid on oluline vahe, kas toksiini pritsitakse taimedele, kus see ilmastikumõjude toimel järk-järgult laguneb, või on taime töödeldud nii, et too seda pidevalt toodab. Seda ei ole võimalik kuidagi taime pealt maha pesta ja see on mitu korda kontsentreeritum.


Allikad: Rise Earth, Huffington Post, NCBI

Toimetas Katrin Suik

Allikas: http://www.telegram.ee/category/toit-ja-tervis#.UU14eFtLH7N 
________________
Lugege ka SIIT. 
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP