RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 11. märts 2013

Naftatipp ja yks värske raamat

postitas henri peak-oil osak. 22:37 10. märts, 2013
energia Nägin eelmise aasta lõpus rõõmuga, et lõpuks on ilmunud eestikeelne naftatipust rääkiv raamat pealkirjaga Globaalpohmelus autoriks Kaupo Vipp. Võtsin ta täna siis põhjalikumalt ette ja olin ühelt poolt rõõmus, et selline teema on raamatu kujul avatud ja hulk temaatilisi asju on yhtede kaante vahele kogutud; teiselt poolt olin äärmiselt üllatunud, et autor räägib nagu oleks tegemist Eesti mõttemaastikul uue teemaga - näiteks ütleb ta sissejuhatuses: "Põhiajendiks raamatu kokkupanemisel sai Eesti avalikkuses toimunud infosulg Peak Oili teemal... on tõepoolest hämmastav, et Eesti inimesel pole seni olnud võimalust saada omas keeles koondinfot ajastu kõige olulisema teema kohta."Selle viimase lause järgi jääb mulje, et ta ei ole viimased 10 aastat sattunud raadios, ETVs, ajakirjanduses või eestikeelses internetis lugema naftatipust e."peak oil"ist. Esimene artikkel Minutis ilmus sel teemal 2004 aasta juunis pealkirjaga "Energeetika teemadel". Samal aastal sai korraldatud rida seminare ja diskussioone koos Eestimaa Looduse Fondiga sel teemal Tallinnas ja Tartus samuti "End of Suburbia" filmi näitamisi. Trükiajakirjanduses ilmusid lood Rohelise Värava trükilehes mida avaldati EPLi ja Maalehele lisana. 2007 korraldasime seeria loenguid "Naftajärgne Maailm" Von Krahli akadeemias milles osad ilmusid Ööülikooli loengutena ja 2008 osad ETV's Von Krahli seeriana "Kas on elu pärast kapitalismi?".
Toomas Trapido on kirjutanud hulk head materjali samalt teemal näiteks Bioneeris ilmunud intervjuu "Toomas Trapido räägib nafta- ja energiatipust". Vahemikus 2004-2010 on ilmunud circa 40 artiklit naftatipu teemal, lisaks artikleid seotud teemadel nagu Transition Towns.
On kaks võimalust: a. Kaupo Vipp ei ole sellega kursis ja ükski eelnimetatud materjal ei ole talle silma jäänud või b. ta ei soovi viidata ühelegi teisele eestikeelsele allikale mingil muul mittearusaadaval põhjendusel.
Igaljuhul on see üllatav sest ta jätab lugejad ilma hulgast heast materjalist mida nad võiksid omas keeles kuulata, vaadata ja lugeda ...
Sama on Transition Towns teemaga, mis on üks naftatipule vastureaktsioonina kujunenud liikumine mis algas Inglismaal Totnesi linnas. Ka sellest on hulk artikleid ja filme eestikeelsena olemas näiteks "In Transition 1.0". Loomulikult on ilmunud ka varem (üle kümne aasta tagasi) samal teemal materjale näiteks Eesti Rooma Klubi poolt aga need ei ole võrgus kättesaadavad.
Loetlen allpool mõned millele võib otsa vaadata kui teema huvitab.
Üks värske artikkel ka - viimase statistika alusel võib väita, et kuigi kõikide aegade nafta hinnatipp oli enne majanduskriisi 2008 aasta suvel 147 dollarit on aasta keskmised hinnad kasvanud üle tolleagse taseme. Täpsemalt oli Brent nafta keskmine hind aastal 2008 - $96, 2011 oli see üle $111.26, 2012 $111.63 ja selle aasta alguses $114.
Oil's average price posts new records & they tell us it is abundant
Loe lähemalt:
Minut: Energeetika tulevik. Juuni 2004
Mida räägib meile National Geographic 30 aastat tagasi ... august 2004
Kaks energiakonverentsi "Naftajärgne Euroopa" ja "World Oil Conference"
ASPO uudiskiri 2006
Naftatipp, uus hinnarekord ja Äripäeva kommentaar 2008
Bundeswehri uuring: peak oil 2010. September 2010.
Globaalpohmelus

Videod:
Von Krahli akadeemia: Jakob von Uexkull - Maailm vajab uut narratiivi oktoober 2008
Von Krahl: Rob Hopkins Transition Towns liikumise asutaja - Muutuvad linnad. Muutuv kultuur. oktoober 2008

Allikas: http://minut.ee/

3 kommentaari:

Mad Max 11. märts 2013, kell 12:36  

See, kui on avaldatud mingi artikkel kusagil tundmatus portaalis või kitsale ringkonnale mõeldud seminaril ei tähenda, et teemat oleks avalikult käsitletud.

Loeb ainult see, kui ka pereemad ja tädi Maali sellest räägivad.

Seega on Kaupo Vipil õigus, et avalikus meedias on infosulg.

Ja põhjus selles, et meedias töötavad enamasti pereinimesed, kelle jaoks selline tarbimist-sigimist negatiivses valguses näitav teema on tabu.

Anonüümne 11. märts 2013, kell 13:31  

Kodanik Mad Max on tabanud üsna hästi ära olukorra. Massimeedia on justkui ajuloputus,mida sulle ekraanilt näidatakse. Ma olen oma tuttavatel soovitanud kinni keerata televiisor ehk "Suur vend" oma eluruumis ja hakata tõsiselt tegelema eluliste probleemidega ning juurdlema, miks asjad on nii nagu on.

Praegu toimub sisuliselt valega vale lappimine meedias ning enamus "mittevajalikke" fakte pühitakse vaiba alla ära. Ajalehtedes pole enam adekvaatset infot vaid see on asendunud mainekujunduslike printsiipide juurutamisega rahva seas. Ütleksin,et eesti ajakirjandus tase on 10.a kukkunud kohe päris palju. Samas ei saa alati ajakirjanikke süüdistada vaid tuleb näha ka nähtamatuid käsi nende taga.

Mihkel Kunnus 12. märts 2013, kell 18:40  

Sirbi arvustus
http://mihkelkunnus.blogspot.com/2013/01/edasi-loodusesse-kaupo-vipp.html



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP