RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 28. mai 2013

Inglismaa loobus ja Elektrilevi räpased võtted kaugloetavate arvestite paigaldamisel Eestis!

Väidetavalt saab Eesti suure trahvi, kui aastaks 2017. pole suudetud välja vahetada kõik praegused elektriarvestid uute kaugloetavate voolumõõtjate vastu. Kas eesti rahvale valetatakse jälle näkku või milles on asi, sest Inglismaa ei paista üldse kiirustavat – pigem vastupidi. 10 päeva tagasi 10. mail tuli uudis, et Inglismaa lükkab oma kaugloetavate elektriarvestite projekti lõpptähtaja veel ühe aasta võrra edasi – aastani 2020. Jah, inglased ise lükkasid omaalgatuslikult selle tähtaja edasi ja Euroopa Komisjoni hiigeltrahvist pole kusagil juttu. Miks ei ole? Sellepärast, et mingisugust trahvi polegi olemas. See on ja oli lihtsalt üks muinasjutt, mille abil sunnitakse inimesi „koostööd“ tegema.
Ka teised riigid ei paista enam kiirustavat, pigem on nad tempo maha võtnud. Ainult eestlastel on tuli nii takus, et võimeldakse ette ja taha ning juba kasutatakse ka räpaseid võtteid, et inimestele ikkagi uus arvesti pähe määrida. Nendest võtetest räägime täpsemalt allpool.

Miks Inglismaa kaugloetavate arvestitega ei kiirusta?

Huvitaval kombel nõudsid tähtaegade edasilükkamist energiafirmad ise, sest nende sõnul pole kaugloetavate elektriarvestite tehnoloogia ja infrastruktuur veel sellisel tasemel, et need nüüd kohe massiliselt kasutusele võtta. „Tegemist on keerulise, aega ja rahulikku testmist nõudva asjaga,“ selgitas ühe elektrifirma esindaja.
Inglismaal on 50 miljonit elektriarvestit ja kaugloetavatele vooluarvestitele üleminek maksab 11,7 miljardit naela ehk 13,8 miljardit eurot (jah, miljardit). Eestis plaanitakse välja vahetada 630 000 arvestit ja investeeringu maksumuseks on arvutatud ligikaudu 94 miljonit eurot. Võibolla pole sõna „investeering“ päris õige, sest kui see kaugloetav elektriarvesti üsna varsti ikka ära kärssab või hullemal juhul põlema läheb, on tegemist rohkem ikka kuluga.
Inglismaa lükkas projekti edasi terviseriskide tõttu?
Kuigi Inglismaa lehed põjendavad projekti edasilükkamist energiafirmade endi sooviga, peitub tegelik põhjus selles, et 23. aprillil kohtusid Stop Smart Meter UK aktivistid Suurbritannia parelamendisaadikutega komisjoni istungil.
Oma ettekandes kõneles Dr. Liz Evans kaugloetavate arvestite tervisemõjudest, viidates sadadele tõsistele elektromagnetkiirgustega seotud uuringutele ja avastustele, sh vähkkasvajad, viljatus, dementsus, geenimutatsioonid, immuunsüsteemi nõrgenemine ja loote kahjustamine.
IT-süsteemide insener Mike Mitcham avaldas värske informatsiooni kaugloetavate arvestite tark- ja riistvara turvaaukudest, mida saavad ära kasutada häkkerid, kurjategijad ja muidu pahatahtlikud inimesed. Samuti ka sellest, kuidas need arvestid inimeste privaatsust ja eraelu puutumatust rikuvad, sest uuemad arvestid on võimelised kindlaks tegema, milliseid elektriseadmeid inimene oma kodus kasutab. Tegemist ei ole ulmega, sest Ameerikas on sadu idufirmasid, kes tegelevad hommikust õhtuni kaugloetavatele elektriarvestitele äppide ja nendele erinevate kasutusvõimaluste leiutamisega.
Elektrilevi räpased võtted Eestis kaugloetavate arvestite pähemäärimisel
Kuigi ametlikult tuleb inimesi teavitada elektriarvesti vahetusest mõistliku aja jooksul ette ja elektritarbijal on õigus sellest keelduda, ei taheta seda eriti teha, nagu selgub meile tulnud e-kirjadest:

Täna käis meil arvesti vahetaja. Kui ma teda märkasin elektrikapi kallal, oli ta jõudnud juba meie trepikojas kõik peale meie korteri ära vahetada (elan viimasel, 5. korrusel). Ma ütlesin, et ei soovi vahetust ja küsisin, miks ei ole teatatud. Töömees vastas, et kas tõesti? Meili teel on teatatud. Veel proovis ta mind hirmutada, et see mõõtja on ju nende oma ja nad peavad vahetama. Aga ma jäin endale kindlaks. Poole tunni pärast jõudis teavitusmeil ka mu abikaasa meilbox-i kohale. Niimoodi käibki “etteteatamine”
teine kiri:
Meile (4 korteriga eramaja) helistati ja öeldi, et tullakse arvestit vahetama. Helistasin siis nr. 6787000 ja teavitasin, et ei soovi. (samuti saatsin meili Oü-le Jaotusvõrk) Sealt sama jutt, et helistage siis kui teile teavitatakse. Vastasin, et teavitan nüüd kohe. Veidi aja pärast helistati mu naabrile ja suruti ikka peale arvestit. Naaber keeldus paigaldamisest. Nädala pärast ilmus mees Ericssonist kohale ja ütles, et tema ei tea midagi, et me ei soovi paigaldada. Meil olid kleebised voolumõõtjatel ja õnneks oli naaber kodus, kes veel kord tegi selgeks, et me ei soovi. Mees lahkus, kuid veidi aja pärast ilmus fotoaparaadiga ja tegi pilti meie elektrikapist, kus olid kleebised peal. Nüüd ootame murega, et keegi ei tuleks siis kui kedagi kodus pole ning salaja ikka voolumõõtjad ära vahetab. Igatahes oma tulusast ärist nad nii kergelt ei loobu ja nendega võitlemine osutub küllaltki raskeks, eriti nendel, kes vastu ei oska hakata.
värske kommentaar meie kodulehel:
Tere armsad,
minule helistati ja paluti uks lahti teha ja kodus olla kui tullakse vahetama arvestit. Elan eramajas. Ma keeldusin ja palusin endale saata valitsuse määrus, mis KOHUSTAB vahetama arvestit. Siiani pole ma kirja saanud. Soovitan vastu hakata ja mitte vahetada.
Loe samal teemal:

Allikas: http://blog.kaitseomatervist.ee/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP