RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 19. juuli 2013

Karzai: USA ja Taliban sepitsevad koos USA missiooni pikendamist

Hamid Karzai 2006 09 26 300x270 Karzai: USA ja Taliban sepitsevad koos USA missiooni pikendamist
Afganistani president Hamid Karzai süüdistab Talibani ja USA valitsust koostöös, mille eesmärgiks on veenda afgaane, et võõrvägede riigist lahkumisel suureneks vägivald veelgi enam. Karzai sõnul näitavad kaks hiljuti toimunud enesetapupommitamist, et mässulised korraldavad rünnakuid, näitamaks, et rahvusvaheliste jõudude kohalviibimine on rahu tagamiseks vajalik ka pärast seda, kui nende missioon 2014. aastal lõpeb.

Karzai ütles televisioonis peetud kõnes, et Kabulis ja Khostis toimunud plahvatused näitavad, et nad on Ameerika ja fraasi “2014“ teenistuses. “Nad püüavad meid hirmutada mõtlema, et kui välismaalased ei ole Afganistanis, siis oleksime silmitsi selliste intsidentidega.“
Karzai on tuntud plahvatusohtlike kommentaaride poolest oma avalikes kõnedes. Seda taktikat peetakse sageli tema püüdeks meeldida Talibani pooldajatele ja koguda mõjujõudu olukorras, kus ta tunneb, et rahvusvahelised liitlased ignoreerivad tema riigi iseseisvust. Eelmistes kõnedes on ta ähvardanud liituda Talibaniga ja nimetanud NATO liitlasi vallutajateks, kes tahavad rüüstata Afganistani ressursse.

Karzai kohtus USA kaitseministriga eraviisiliselt
Karzai valitsuse viimased kommentaarid tulid juhtumisi samal ajal, kui toimus USA kaitseministri Chuck Hageli visiit Afganistani Pentagoni ülemjuhatajana. Hageli visiidi üks eesmärke oli kohtuda ka Karzaiga, kuid mõni tund pärast presidendi kõnet jäeti nende kohtumiseks korraldatud konverents ära väidetavalt turvakaalutlustel. Ametnike sõnul kohtusid mehed siiski eraviisiliselt.
Neil on omavahel palju keerulisi küsimusi arutada. Afganistani ja USA valitsus on praegu läbirääkimistes Ameerika vägede pikaajalise Afganistanis viibimise turvaleppe osas. Karzai nõuab, et USA eriüksusväed taanduksid piirkonnast Kabuli lähedal, kuna on teateid selle kohta, et nad olevat osalenud piinamises ja ebaseaduslikus tapmises. USA ametnikud eitavad neid süüdistusi.
Samuti on Karzai üles tõstnud veel ühe keerulise küsimuse, mõistes hukka ülikoolitudengi kinnipidamise Afganistani vägede poolt, kes presidendi abi sõnul töötasid CIA heaks. Ei ole selge, mis põhjusel tudeng kinni peeti. Üliõpilane vabastati, kui presidendi töötajad sekkusid. Karzai väljastas määruse, mille alusel on kõigil rahvusvahelistel jõududel ja nendega koostööd tegevatel afgaanidel keelatud ilma valitsuse loata siseneda koolidesse ja ülikoolidesse.
CIA on keeldunud vahejuhtumit kommenteerimast, kuid NATO esindaja eitab igasuguseid väiteid, nagu oleks NATO väed “ahistanud tudengit“ sel moel, nagu presidendi kantselei kirjeldab.

Karzai: Välisjõud peavad tegutsema meie tingimustel
CIA on välja koolitanud mitu tuhat afgaani terrorivastasesse üksusesse, mis töötab peamiselt mässuliste kantsides Afganistani lõuna- ja idapiirkonnas. USA ametnike sõnul töötavad nad kooskõlas Afganistani luureteenistusega, kuid Karzai kurdab sageli, et tal puudub nende operatsioonide kohta ülevaade.
Oma hiljutises kõnes ütles Karzai, et igasugused välisjõud, kes soovivad hoida vägesid Afganistanis, peavad seda tegema Afganistani poolt seatud tingimustel. “Meie ütleme neile, millal ja mis tingimustel me neid vajame. Nad peavad lugu pidama meie seadustest, meie riigi iseseisvusest ja meie kommetest,“ sõnas Karzai.
USA ja Talibani “igapäevaste läbirääkimiste” kohta ei pakkunud president Karzai tõendusmaterjali, kuid tõi välja, et USA ei pea mässuliste grupeeringut enam oma vaenlaseks. Kuigi nad võitlevad Talibani vastu, on nad väljendanud toetust ametlikele rahukõnelusteleTalibaniga, et leida sõjale poliitiline lahendus. Karzai ei usu enda sõnul Talibani väidet, nagu oleks hiljutised rünnakud korraldatud selleks, et näidata oma võimu USA vastu võitlemisel. President leiab, et rünnakud näitavad, et tegelikkuses nad soovivad välisjõudude kohalolu Afganistanis.


Allikad: Huffington Post, NBC News, Reuters
Foto: Paul Morse / Wikimedia Commons

Toimetas Katrin Suik

Allikas: http://www.telegram.ee/maailm/karzai-usa-ja-taliban-sepitsevad-koos-usa-missiooni-pikendamist#.UejimVtLH7N

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP