RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 28. juuli 2013

Sinimägedes kohtuti austamiseks

Tänane DELFI avaldab pildigalerii traditsiooniliselt sinimägede kokkutulekult, kus meenutati vihasemaid lahinguid, mis eales Eesti pinnal aset on leidnud.

Seoses eelnimetatuga kogunesid paljud inimesed austama vapraid sõjamehi ja nende järgijaid, kes Grenaderide mäele kogunesid. Sellel aastal siis 69. korda.

Üritus sai alguse juba täna hommikul, kui kaplanid asetasid Sinimägede memoriaalile ja hukkunud punaarmeelaste mälestustähisele pärjad ning pidasid palvuse Teises maailmasõjas langenute ja kannatanute mälestuseks.

1944. aasta suvel Sinimägedes toimunud lahingud tõid piirkonnale kaasa suure hävingu. Sinimägedes langenute ja kannatanute täpne arv ei ole senini teada. Hinnanguliselt ulatusid 1944. aastal Narva rindel peetud lahingute kaotused mõlemal poolel kuni 180 000 inimeseni, märgib Delfi, kuid on hinnanguid, mis seda arvu ka olulisemalt suuremana näitavad.
Fakt on aga see, et kogu venemaa treenitud ja karastatud sõjamasin seiskus 1944. aastal Sinimägedes ja edasi ei pääsetudki.

Tänasel mälestusüritusel meenutati, mälestati ja peeti kõnesid, tänamaks vapraid mehi, kes enneolematu kangelaslikkusega suutsid peatada meie maad taasvallutava vene sõjamasina, andes samas võimaluse pääsemiseks kümnetele tuhandetele põgenikele. sinimägede sõjameestele peavad oma tänu ütlema ilmselt ka soome rahvas.

Poliitikutest pidasid kõnesid nii konservatiivide esimees Mart Helme, kui ka traditsiooniliselt oma sõnavõttudega tuntud Jüri Toomepuu.

Olgu siinjuures ära toodud Toomepuu kõne:

"Austatud Eesti Vabadusvõitlejad!

Ma tervitan teid teie relvavendade nimel, kes võitlesid meie ühiste vaenlaste, kommunistlike kurjategijate vastu teistel lahingutandritel. Teie kangalasteod on innustanud mind ja teisi eesti soost kommunismi ja rõhujate vastu võitlejaid ja teie olete õilsaks eeskujuks järeltulevatele põlvedele.

Iseseisev Eesti Vabariik sündis ja elas tänu Eesti sõduri tublidusele, vaprusele ja ohvrimeelsusele. Kui paarkümmend aastat hiljem oli jälle vaja kodumaa kaitseks Stalini kommunistliku kurjuse impeeriumi röövlivägede vastu võidelda, olite Teie ja teie manalasse varisenud relvavennad, 70 000 Eesti parimat poega, igati väärikad järeltulijad meie muistsetele vabadusvõitlejatele ja vabadussõdalastele.

Te jäite truuks isamaale ja oma relvavendadele Ilmeni ja Volhovi külmast tardunud kamaral, te nägite oma kaaslasi langemas Neveli soode tumedates mülgastes, aga te jätkasite võitlust. Andes parima mida keegi on ühegi eesmärgi saavutamiseks kunagi andnud, võitlesite te surmapõlgavalt Sinimägedes ja Krivasool.

Kahjuks pole taasisesivunud Eesti Vabariigi valitsejad teie panust oma kodumaa kaitsel ja teie kangelastegusid ikka veel väärikalt tunnustanud. Tõeliste eestlaste südametest ja hingedest jääte te aga igavesti tuntuks Eesti parimate poegadena, vaprate vabadusvõitlejatena ja kangelastena. Seda ei suutnud hävitada võõraste vägivald ja seda ei kustuta ajaratta väsimatu veeremine.

Au Teile, tublid Eesti vabadusvõitlejad!
Sügava lugupidamisega, Jüri Toomepuu"


Venemaa krutib jätkuvalt oma katkist poliit-plaati

Samal ajal, kui Eestis valmistuti järjekordseks mälestusürituseks, jätkas üks II maailmasõja algatajatest - veel tänagi Eestit okupeeriv idanaaber oma tavapäraste mürginoolte pildumist pisikese eesti rahva ja tema ajaloo pihta.

Venemaa saatkond Tallinnas tegi täna seoses nädalavahetusel Ida-Virumaal Sinimägedes toimuva mälestusüritusega avalduse, süüdistades taas Eestit "natsismi ülistamises".

Saatkond märkis oma kodulehele pandud avalduses, et viimastel aastatel on saanud Teises maailmasõjas Saksamaa poolel võidelnute kokkutulekutest Eestis traditsioon. "Kuigi Eesti on Euroopa Liidu liige, jätkub riigis endiselt natside ja nende käsilaste ülistamine, tihti sõna- ja mõttevabaduse kaitse sildi all," seisab avalduses.

Saatkond nimetas maailma "pruunist katkust" vabastanute jaoks väga solvavaks, et endised SS-i liikmed saavad avalikult oma kokkutulekuid korraldada, kirjutab BNS.

Nii Venemaa välisministeerium kui ka saatkond on juba aastaid esinenud iga aasta juulis Sinimägede mälestusürituse eel vastavasisuliste avaldusega. Eesti on sellised süüdistused tagasi lükanud. Näiteks mullu märkis Eesti välisministeerium, et Venemaa välisministeeriumi taoline avaldus on ekslik, põhineb ideoloogilistel klišeedel ega ole suunatud Eesti-Vene suhete edendamisele. "Sinimägedes toimunud mälestusüritus on tavapärane, kodanikualgatuslik ja rahvusvaheliselt üldtunnustatud praktikale vastav Teises maailmasõjas langenute mälestamine, mis toimub ka paljudes teistes riikides," teatas Eesti välisministeerium mullu suvel kommentaariks Venemaa välisministeeriumi rünnakule.

Peaminister Andrus Ansip selgitas mullu juulis Washingtonis Ameerika juudiorganisatsioonide esindajatega kohtudes, et Sinimägedes toimusid Teise maailmasõja ajal kõige ohvriterohkemad lahingud Eesti pinnal, kus hinnanguliselt langes ka 2500 võõrvägedesse mobiliseeritud eestlast mõlemal võitleval poolel. Peaminister märkis, et Sinimägedes toimuvate kogunemiste näol on tegemist Teises maailmasõjas langenute kodanikualgatusliku mälestusüritusega, mille sarnaseid korraldatakse mujalgi Euroopas ning millel valitsuse esindajad ei osale. "Sinimägede mälestusüritusel ei ole aga seost natsiideoloogiaga," rõhutas Ansip.

Välisministeerium: Sinimägede ürituse tõlgendamine neonatsismi ilminguna solvab Eesti inimesi

Välisministeerium taunib Venemaa saatkonna pahatahtlikku ja ebaadekvaatset kommentaari Sinimägede mälestusürituse kohta, märkides, et kokkutuleku tõlgendamine neonatsismi ilminguna on Eesti inimestele sügavalt solvav.

28. juuli mälestusüritus on kodanikualgatuslik Teises maailmasõjas langenute mälestamine, millelaadseid toimub ka paljudes teistes riikides. Eestis on kõigil inimestel õigus mälestada sõjas hukkunuid, seisab välisministeeriumi avalduses.

"On kahetsusväärne, kui traagilisi ajaloosündmusi kasutatakse kellelegi väära kuvandi omistamiseks. Sinimägedes mõlemal sõdinud poolel võidelnud eestlastel puudus igasugune seos natsiideoloogiaga. Eesti rahvas kannatas Teises maailmasõjas sarnaselt paljude Euroopa rahvastega nii Nõukogude Liidu kui ka natsionaalsotsialistliku Saksamaa kuritegelike režiimide okupatsiooni all. Mälestusürituse tõlgendamine neonatsismi ilminguna on Eesti inimestele sügavalt solvav," märgib välisministeerium.

Eesti Vabariik on mõistnud hukka kõigi Eestit okupeerinud totalitaarsete režiimide kuriteod ning taunib igasuguseid ideoloogilisi manipulatsioone sellel teemal.

Vene saatkond märkis täna oma kodulehele pandud avalduses, et viimastel aastatel on saanud Teises maailmasõjas Saksamaa poolel võidelnute kokkutulekutest Eestis traditsioon. "Kuigi Eesti on Euroopa Liidu liige, jätkub riigis endiselt natside ja nende käsilaste ülistamine, tihti sõna- ja mõttevabaduse kaitse sildi all," seisab avalduses.

Saatkond nimetas maailma "pruunist katkust" vabastanute jaoks väga solvavaks, et endised SS-i liikmed saavad avalikult oma kokkutulekuid korraldada.

Allikas: Delfi.ee, BNS, BHR
 

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP