RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 2. juuli 2013

Tõde on nagu porgand

Mida vastasin küsimusele: kas Eestis loetakse 9. maid riigipühaks?

Iga aasta 6. mail peetakse Värskas jüripäeva hästi rahvarohkelt. See on kohaliku Püha Jüri nimelise kiriku nimepüha. Pääle jumalateenistust ja omaste mälestamist haudadel kogunetakse kirmaskiplatsile, kus mängib palju pillimehi, tantsivad nii noored kui vanad, kus aetakse juttu ammukohatud sõpradega.
Kohtasin seal tuttavaid mitte kaugelt Vene poolelt, külast, mis veel 1944. aastani Eesti Vabariigis asus. Nood külad arvati taastatava Eesti Vabariigi piirest välja pakti alusel, mille täpset sõnastust me paraku siiani veel ei tea. Kuid mis pole parem MRPst.
Tuttavate perepoeg, nii 15-16-aastane noormees küsis, kas ka Eestis on 9. mail riigipüha ja töövaba päev.
Paljukest ma jõudsin kirmasemelus kümnekonna minuti jooksul mehehakatisele seletada, kuid seda siiski, et loomulikult rõõmustasid rahvad, ka eesti rahvas sõja lõppemise üle Euroopas. Kuid erinevalt Venemaast ei lõppenud meile ja paljudele teistele väikerahvastele see sõda võõrvõimu, okupantide väljaajamisega oma riigist. Vahetus üksnes okupantide võim: vene-saksa-vene.
„Küllap on teile koolis seletatud, et Eesti astus vabatahtlikult NSV Liitu?“
Noormees noogutas.
„Ajalugu algab kaugelt, isegi tolle kadunud Eesti NSV oma kaugemalt kui 1940. aasta,“ ütlesin. „Kas Molotovi-Ribbentropi paktist oled kuulnud?“
„Ei,“ ütles paren.
„Nüüd ma ei imesta, miks sa küsid, kas Eestis loetakse 9. maid riigipühaks ja kas peetakse ka paraade ja suuri guljanjeid nagu Venes,“ ütlesin. Ja lisasin: „Tähtis päev muidugi - Euroopa sai vabaks ühest diktatuurist. Kuid paraku teine diktatuur jäi. Teine - kommunistlik -, mille teenrid käitusid sama julmalt ja ebaõiglaselt, varjates pool sajandit rahva eest, et kommunistlik NSV Liit sõlmis 1939. aastal maadejagamise ja mõjusfääride pakti samasuguse diktatuurivalitsusega!
Muidugi oli inimesi, kes sellest, peatse sõja tekke paktist teadsid, kuid rahvas siiski tõde ei teadnud. Ja kes tahaks Venemaal seda häbiväärset ja traagilist fakti meelde tuletada ja seda rahvale seletada?“
Ning lisasin lühikese selgituse lõpetuseks, et tõde on kui porgand, mille olemusest enne aimu ei saa, kui näed seda juurikat, mis on peidus mittehuvitatute eest. Vale tükib silma kargama, tõde mitte.

ILMAR VANANURM

Autor on petserimaalaste üks vaimseid juhte, endine Setu Kongressi vanematekogu kauaaegne liige.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP