RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 28. august 2013

Eesti - kas inimestest tühjaksjooksev riik või eeskuju?

Kui liberaalne majanduspoliitika (mille eest Eestit kiidetakse) tõepoolest nii suur edu on, siis miks lahkub Eestist igal aastal tuhandeid inimesi?

Kui Skandinaavia  investorid on soodsa ärikliima Eestis juba ammu avastanud, siis nüüd on saabunud suure Steve Forbes-i enda kiidusõnad, kui hea on Eesti majandussüsteem.
Madalad palgad ja lihtne maksusüsteem on peamised Eesti konkurentsieelised ning seniste investorite hinnangul peaks riik kindlasti säilitama proportsionaalse maksusüsteemi. Need mainitud on investorid, kes toovad siia madala lisaväärtusega tööd. Ivar Raigi sõnul tuleks sellised investorid pigem eemal hoida, aga vähemalt osadele sellest edulugudeks piisab.
Nüüd on saabunud Eestis käinud Steve Forbes-i kiidusõnad, kelle väitel on Eesti selline edulugu, et öelgu Krugmanid ja teised kärpemajanduse vastased mida iganes.
Eestis valitsev maksusüsteem on muidugi mitmes punktis kiiduväärt ja selles ei maksa kahelda.
Aga kui liberaalne majanduspoliitika niivõrd suur edu on, siis miks me näeme tuhandeid inimesi igal aastal Eestist lahkumas? Miks näeme keskmiseks palgaks 537 eurot? Seda enamus tööealistest ei saagi ja see on Euroopa Liidu madalaimate seas.
Fakt on, et Eesti tundub kaugelt kena ja mitmes asjas ta seda veel ka on, aga ilu võib olla petlik. Ühte äärmusse kalduvatel süsteemidel on kalduvus end hävitada.
Eestis valitseva liberaalse maailmapildi järgi reguleerigu turg kõike täies mahus. Paraku ei kaitse selline süsteem elanikkonda hüperinflatsioonide ega näiteks maapiirkondi ääremaastumise eest. Viimane juhtub, kui erastamise tulemusena hävitatakse piirkondade peamised tööandjad ning erainvestorid - vastupidiselt ootustele - uusi töökohti piisavalt ei loo, sest nende arvates puudub sellel piisav perspektiiv. Seda oleme näinud alates neoliberaalse ajastu algusest saadik. Meil jõudis see täies ulatuses kätte 1992. aastal ja tulemused on näha.
Riik on kui kõrvaltvaataja, kes nõuab küll enda kaitsmist ja maksude tasumist, aga ise on vaid eemaltvaataja, mis vajadusel vaid kärbib ja ütleb, et vaadake ise. See ei saa nii jätkuda.
Majanduslangusest on võimalik välja kasvada, aga mitte seda kärpida. Praegune kärpimise ja rikaste riikide võlgade tasumise tee sillutab teed uuele kriisile ning kokkuvõttes tühjendab oma riiki tööjõust. Mis kasu on meil lõpuks kiidusõnadest Steve Forbes-ilt, kui inimesi pole?

TAAVI REIMANN

Rahvuslaste Tallinna Klubi ajalehe „Rahvuslik Teataja” 9. numbri (juuni-juuli 2012) esiküljel ilmunud kirjutis.
Autor on eestimeelse internetiväljaande „NSBlogi” peatoimetaja.
_____________________
"Rahvuslikku Teatajat" saate tellida kui võtate ühendust levijuhtidega

Levijuhid:
Tallinnas ja mujal Põhja-Eestis: Johanna Ranne (e-post: johanna.ranne.armane [ät] gmail.com; telefon: 59037103).
Lääne- ja Kesk-Eestis: Jaan Hatto (e-post: stuvsta [ät] hot.ee; telefon: 51903374).
Tartus ja mujal Lõuna-Eestis: Osvald Sasko (telefon:55542270).
Levijuhtidelt saab ka varasemaid „Rahvusliku Teataja“ numbreid.

Tõnu Kalvet,
„Rahvusliku Teataja“ peatoimetaja
Telefon: 55900564

3 kommentaari:

Anonüümne 28. august 2013, kell 16:50  

Liberaalid on teada tuntud valetajad. Sõna liberaal,tuleb prantsuse keelesest sõnast: vabastama!
Aga millest või kellest liberaalid siis vabastavad inimkonda? Minu arust on nad nagu marksistid,kes läbi progresseeruvate maksude,muudavad eraomandi omamise mõtetuks.
Eestis ei kehti enam ammu liberaalne majandusmudel vaid pigem liigume üha enam plaanimajanduse ja vähe haaval ka suuremate tootmisharude riigistamise suunas?

Anonüümne 29. august 2013, kell 08:52  

eelmisele...
Vabastatakse ikka vabadusest:-)))

Anonüümne 29. august 2013, kell 11:19  

http://via-midgard.info/news/yekspress-depopulyaciya-yetnicheskij-genocid-v.htm



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP