RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 15. september 2013

LOE, kuidas põhjendab Kadriorg Ilvese kunagist kandideerimist peibutuspardina

www.DELFI.ee

Toomas Hendrik Ilves
Foto: Eero Vabamägi
 
President Toomas Hendrik Ilvese avalike suhete nõunik Toomas Sildam põhjendas saadikuid peibutuspartluse eest hurjutanud Ilvese kohalikel omavalitsustel kunagist kandideerimist asjaoluga, et see jäi aega, mil riigikogu liikmete kuulumine samaaegselt ka kohalikesse volikogudesse oli lubatud.
Sildam ütles Delfile president Ilvese 1999. ning 2002. aastal saadiku ja ministrina KOV valimistel kandideerimist kommenteerides, et need kandideerimised jäid 2005. aasta eelsesse aega.
"17. oktoobril 2005. jõustus seaduse muudatus, mis välistab riigikogu liikmete kuulumise samaaegselt ka kohalikesse volikogudesse," ütles Sildam, viidates asjaolule, et seadus enne seda lubas KOV kandideerida, kuid volikokku saadiku- või ministrikoha pärast minemata jätta.
Kuigi Sildam viitas ka president Ilvese riigikogus peetud kõnes kohale, kus Ilves soovitas praegu kehtivat seadust muuta või seda järgida, siis unustas nõunik viidata kõnes kohtadele, kus president Ilves näitas näpuga justnimelt peibutuspartluse moraalsele küljele, mitte pelgalt tehnilisele.
Näiteks ütles Ilves, et "ausameelsel kokkuleppel peaks olema võimalik loobuda teostamatute lubaduste andmisest ja vaenu külvamisest. Meie ideaal võiks olla, et erakonnad ja valimisliidud pakuvad valimistel välja teostatavaid eesmärke ning valijad ignoreerivad kandidaate, kes petavad ja ässitavad või pakuvad sisutuid loosungeid“.
Ilves lisas hiljem: "Valimisplakateilt üle Eesti vaatavad valijate poole riigikogu liikmed ja ministrid, kes kandideerivad kohalikesse volikogudesse. Mõnigi neist ei plaani sinna tööle minna. Reklaam, millest on teada, et kandidaat valituks saades oma kohta vastu ei võta, viib otse meie erakondliku süsteemi diskrediteerimisele. See on silmakirjalik ja võõrandav. See põhjustab suhtumist, mida kuuleme ja loeme meediast päevast päeva. Te ju kõik teate, et nii on. Head kolleegid. Olge oma valijate vastu ausad."
Delfi juhtis hiljuti tähelepanu asjaolule, et president Toomas Hendrik Ilves kurjustas riigikogu uue tööaasta avaistungil peibutuspartidena esinevate riigikogu liikmete ja ministritega, kes vaatamata oma kandidaadi ülesseadmisele ei plaani kohalikku omavalitsusse tööle minna. Ilves ise on aga kandideerinud samuti ministrina KOV valimistel, osutunud valituks, ent jäänud ministritoolile truuks.
Nimelt kandideeris värskelt välisministriks saanud Ilves 1999. aastal Mõõdukate nimekirjas Tallinna linnas Kesklinna piirkonna esinumbrina. Ilves sai siis kokku 1288 häält ja osutus küll volikokku valituks, ent vastse välisministrina jäi ta ministritoolile edasi.
Teist korda kandideeris Ilves 2002. aasta KOV valimistel riigikogu liikmena samuti Tallinnas Kesklinna piirkonnas. Siis aga Ilves valituks saamiseks vajalikke hääli kokku ei saanud.
Mõlemal korral oli Ilves enda piirkonna esinumbriks.

See leht on trükitud DELFI internetiväravast
Aadress http://www.delfi.ee/archive/article.php?id=66726871

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP