RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 1. november 2013

MATTI ILVES: KUIDAS LÄHEB UUEL PARTEIL SAKSAMAA ALTERNATIIV?

Partei Saksamaa Alternatiiv (AfD) tuli poliitikasse ametlikult alles 14. aprillil 2013, kui peeti 1500 osavõtjaga asutamiskongress, liikmeid oli neil siis 7000.
Erakonna eesmärgiks Bundestagi 22. septembril toimunud valimistel oli neil eurost loobumise ja saksa marga taastamise. Samuti riigile suveräänsuse tagasivõtmise Euroopa Liidult ja Šveitsi stiilis referendumite korraldamise föderaalsel tasandil.

Kuidas siis läks? Nad said valimistel 4,7% häältest ja jäid Bundestagist napilt välja, valimiskünnis on ka Saksamaal 5%. Kuigi enamus arvamusuuringuid näitas, et AfD ületab kindlalt valimiskünnise. Mulle isiklikult oli see tõsine pettumus. Enamus Saksamaa väikekodanlikust elanikkonnast, keda seal on enamus, lõi lihtsalt araks muutuste ees. Saksamaale pole veel ka jõudnud eurode trükkimisele paratamatult kaasnev suur inflatsion ja kõik näib minevat majanduses esialgu hästi.
Suhteliselt hea valimistulemusega kaasneb nüüd aga ka riiklik rahastamine 1,7 miljonit eurot aastas! Valimiiskampaania korraldamisel oli AfD käsutuses vaid vahendid liikmemaksudest ja parteiliikmete annetustest, ühtegi suurrahastajat neil polnud, seega oli pilt suht sarnane kui Eestis, kus riigikogu erakondadega konkureerimise on praktiliselt võimatu.

Kuidas siis AfD-l nüüd läheb? Erakonna liikmete arv on tõusnud juba erakonna juhi Bernd Lucke sõnul 17. tuhandeni. Partei töötab ka nüüd toetudes palju vabatahlike tööle ja nad on saanud peale valimisi juurde väga palju tuntud ja huvitavaid isikuid. Erakonna järgmiseks eesmärgiks on europarlamendi valimised, milleks käib juba ka seisukohtade väljatöötamine. Lucke sõnul "tahavad nad võidelda demokraatia defitsiidiga ja hiiliva kompetentsi kadumisega Brüsselis, samuti bürokraatiaga ning ülereguleerimisega". Partei on ka võitlusvalmis 2014. aastal toimuvatel kohalikel valimistel.

Erakonda pahandab väga ka see, et liidupresident Gauck ütles, et tal on hea meel, et AfD ei pääsenud Bundestagi. Sest see on kirjutamata seadus, et president käitub poliitiliselt neutraalsena. Gauck´i sõnul AfD on "populistlik", siin on sama sõnavalik kui kogu E Liidus, peajoonest erinevate parteide puhul.
Bernd Lucke ütles veel, et "teiseks on liidupresident nüüd häbistanud ja alandanud parteid, kelle poolt hääletasid rohkem kui 2 miljonit valijat. Aga ta peab esindama kõiki inimesi".

Nii, et Saksamaa Alternatiiv on ka peale valimisi "elus" ja jätkab lootusrikkalt tegevust!

Kasutatud allikas: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/10/25/lucke-ergebnis-der-bundestagswahl-bringt-afd-17-millionen-euro/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP