RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 16. märts 2014

Huvitavat pühapäevaks: Kõige targem mees elavate seas

Philip Matyszak "Klassikaline kompendium", tsitaadid:

Kord kuulutas Delfi oraakel, et mitte keegi pole targem kui Sokrates. Seda kuulnud, võttis Sokrates nõuks Ateena silmapaistvate, tublide ja tarkadega kokku saada ning vestelda. Seejärel kuulutas ta, et oraaklil oli õigus, sest erinevalt nendest, kellega ta vestles, ei arvanud tema vähemalt, et teab seda, mida ta tegelikult ei tea. Juba üksnes see teadmine tegevat Sokratese teist targemaks.
Et Sokrates õpetamise eest raha ei võtnud, polnud ta kunagi eriti heal järjel. Seetõttu üllatus sõber, nähes, et Sokrates uurib hoolega agoraal luksuskaupu. Kuna Sokrates peaaegu kunagi midagi ei ostnud, küsis sõber, miks ta nii tihti turul käib, Sokrates vastas: "Sellepärast, et alati hämmastab mind nende asjade hulk, mida ma tegelikult ei vaja!"
________________
Üks mees küsis Sokrateselt nõu, kas abielluda. Sokrates vastas: "Kumba sa ka ei teeks, ikka kahetsed. Tema enda abielu oli tormiline, seetõttu muutis ta hiljem oma arvamust, öeldes: "Iga mees peaks abielluma. Hea naine teeb mehe õnnelikuks, halb naine teeb temast filosoofi."
________________
Aastal 406 eKr, kui kaheksale Arginuuside lahingu strateegile süüdistus esitati, kuulus Sokrates Ateena viiesajanõukokku. Ateena seadus keelas inimesi kollektiivselt süüdi mõista - iga inimese jaoks tuli korraldada eraldi kohtuprotsess. ...
Sokrates kasutas kogu oma ametlikku mõjuvõimu, et seda takistada, ehkki teised prütaanid ähvardasid teda trahvi, vastutuselevõtmise ja seejärel koguni vangistusega. ... (Hiljem kahetsesid nad surmaotsuseid ja ütlesid, et demagoogid viisid neid eksiteele.)
________________
Kui Sokratsele öldi, et talle esitatakse süüdistus linna noorukite rikkumises, jätkas ta häirimatult oma filosoofilisi arutelusid. Sokratese sõber märkas, et ta arutleb kõikvõimalikel teemadel, välja arvatud eesootav kohtuprotsess, ja soovitas filosoofil aega hoopis kaitsekõne koostamiseks kulutada. Sokrates vastas: "Miks? Arvad, et ma pole juba kulutanud tervat elu enda kaitsmisele?" ...
Kui kohus leidis, et Sokrates on süüdi, anti nii kaitsjale kui ka süüdistajale võimalus esitada vandekohtule oma otsus, mille vahel kohus võiks valida. Süüdistaja nõudis surmanuhtlust. Sokrstes aga arvas, et ta vääriks pigem riiklikku pensioni ja tasuta einet prütaneionis.
Kui Sokrates ootas surmaputke mürgiannust, kurtis üks poolehoidjatest: "Küll on raske vaadata, et sind nii
ebaõiglaselt surma saadetakse." Sokrates küsis rahulikult: "Kui korralik põhjus leitaks, kas oleksid siis rõõmsam?"

M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP