RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 8. märts 2014

MATTI ILVES: POLIITMÄNGUD SEAVAD OHTU EESTI KAITSEVÕIME

Foto: CV 90
Tänavuaastane Kaitseväe paraad oli kõige suurem taasiseseisvunud riigis-osariigis, nii vähemalt räägiti televisioonis ja raadios rõõmukilgete saatel. Jah, väljas oli tõesti rohkem tehnikat, aga ei midagi uut. Sama vana relvastus, mida me oleme näinud juba viie-kuue aasta jooksul. Ei ole soetatud tanke, jalaväe lahingumasinaid ega liikursuurtükke. Endiselt puuduvad keskmaa õhutõrjeraketid, mida juba aastaid tagasi lubas J.Aaviksoo olles kaitseministri kohal.

Nüüd on asutud siis midagi ostma."Postimees" kirjutab:
"Eelmisel nädalal Brüsselis toimunud NATO kaitseministrite nõupidamisel arutati olukorda Ukrainas, aga Eesti valitsuses vastavat portfelli hoidval Urmas Rein­salul toimus ka veel üks tähtis privaatkohtumine Hollandi kolleegi Jeanine Hennis-Plasschaertiga. Teemaks oli Eesti soov osta Hollandi riigi käest jalaväe lahingumasinaid CV 90 ja liikursuurtükke PzH 2000.
Hollandiga peetavate läbirääkimiste detaile ei taha kaitseministeerium praegu avaldada, aga jutt käib umbes 40–50 lahingumasina ostust. Ka hinna asjus jääb asutus kidakeelseks, kuid kindlasti on tegu üle 100 miljoni eurose ostuga. «Tõenäoliselt Eesti ajaloo suurim kaitsehange,» kinnitab Reinsalu."
Foto: PzH 2000
Jälle valitseb aga tõsine oht, et poliitmängude ja sellega kaasneva valitsusvahetuse tagajärjel jookseb ka see relvahange liiva. Sest keegi ei tea (poliitikud, ametnikud), mis neid järgnevalt ees ootab ja jäädakse lihtsalt ooteseisundissse. Nii võidakse vajalikud relvad lihtsalt teistele ära müüa. Kõige hullem on, kui valitsusse tulevad sotsid, kes on avalikult kritiseerinud kaitseeelarve tõstmist 2.%-le.
Eelmine suurem relvahange, tankide "Leopard-2" ostmine Norrast lasti edukalt põhja, aga siiski said mõned ministeeriumi amatnikud tasuta sõidud Norrasse. Mehhaniseeritud lahinguvõimekuse väljaarendamist nõuab meilt aga NATO ja sellest ei saa keegi mööda vaadata.

Me võime olla "õnnelikud", et ministeeriumis töötavad suurimad enemuses humanitaarharidusega sõjanduse "spetsialistid" eesotses kaitseminister hr. Reinsaluga, kes ei ole läbimud isegi sõjaväeteenistust.
Meil on ministeerium võtnud kõiketeadja osa ja seal teatakse kõige paremini millist relvastust armee vajab, ning ignoreeritakse täielikult spetsilistide-nõunike arvamust. Vähe veel puudub, et Kaitseministeeriumi ametnikud võtavad üle ka sõjaväe juhtimise.
Ministri üks nõunik Leo Kunnas kritiseeris jälle teravalt seda relvahanget. Sest jalaväe lahingumasinete ja liikursuurtükkide ost ei taga meile mehhaniseeritud lahinguvõimekust. Võimekuse tagaks tankide ost, sest tankid on võimelised lahinguväljal tegutsema koos jalaväega. Jalaväe lahingumasinad ja liikursuurtükid vajavad aga edukaks sõdimiseks enda kõrval tanke! Nii, et ministeerium tegutseb täiesti vales järjekorras ja tankide ostu ei ole üldse nähtavas tulevikus isegi plaanis.
Ametnike asjatundmatutele silmadele võivad masinad CV 90 ja PzH 2000 täitsa tankide moodi välja näha, ju siis polegi neil võrreldes tankidega palju vahet...

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP