RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 14. märts 2014

MATTI ILVES: VALITSUSKRIISIST JA UUEST VÕIMALIKUST PEAMINISTRIST

Andrus Ansip ei tahtnud tagasiastumisega esilekutsuda valitsuskriisi, asjaolud kujunesid lihtsalt selliseks ja seda oleks kogenud peaminister pidanud kindlasti ette nägema.
Plaanis oli teha lihtsalt elementaarne vangerdus - Siim Kallas-Goldberg peaministriks ja Andrus Ansip Euroopa Komisjoni volinikuks. Sellise vangarduse muutsid aga võimatuks Kallase kapis kolisevad mitmed luukered. Küsimustele, mis ajakirjanduses kerkisid, ei suutnd eurovolinik ja valitsusjuhiks pürgija anda aga piisavaid selgitusi, nii tuligi tal ennast taandada. See tähendab ka ilmselt Eestist lahkumist tegasi Brüsselisse ja tulevikus kriipsu pealetõmbamist Eesti presidendi kohale asumisest.

Kallas vedas alt tegelikult Ansipit kui ka tervet Reformierakonda. Erakond lootis nii vähemalt Riigikogu valimisteks tõsta populaarsusreitingut, mis on praegu äärmiselt nadi.
EMOR-i viimastel andmetel on see 21%, olles parlamendierakondade seas vaid kolmas, maha jääb vaid IRL 19%-ga. Kui reiting ei parane, siis tuleb Reformierakonnal valimiste järel loobuda peaministri ametikohast ja minna võib-olla isegi opositsiooni, see oleks kuulsusetu lõpp.

Uuest erakonna peaministri kandidaadist Taavi Rõivas´t pole muidugi mingit reitingutõstjat ja see on ka äärmiselt halb valik, näidates, et Reformierakonna pink on lühike ning sobivat valikut ei olegi.

Taavi Rõivas´ega (vanus 34 aastat) algaks Eesti poliitikas täiesti uus ajastu, valitsuse etteotsa saaks tüüpiline poliitbroiler, kellel puuduvad piisavad elu- (kui mitte pidada elukogemuseks seda, ööklubis purustati ta ninaluu) ja töökogemused välaspool poliitikat. Arvesse ei lähe muidugi aastane arvutiklahvide klõbistamine ASi IT Grupp suurklientide haldurina 2002–2003.
Rõivas on muidugi tubli parteilane ja selle tasuks sai tast hoolimata vaid keskharidusest (õppis siis ülikoolis majandust) reformierakondlasest justiitsministri Märt Raski nõunik 1999. aastal, vaid 20. aastasena. Võtaksin seda kui omamoodi parteilist stipendiumi õpingute jätkamiseks.
Rõivas on hoolitsenud ka partei rahakoti täitumise eest ja annetanud 2005...2012 erakonnale ligi 8000 eurot. Nüüd arvavad Reformierakonna poliitikud, et küllap nenda abiga tuleb Taavi Rõivas aastakese, mis valimisteni on jäänud kuidagi peaministri toolil toime.

Häid valikuid ei ole Reformierakonnal ja head valikud puuduvad sarnaste kartellipoliitikute puhul ka tervel Eestil.

Foto: Ilmar Saabas / Delfi

1 kommentaari:

Anonüümne 14. märts 2014, kell 15:05  

Jätaksin Kallase ja Ansipi vangerdused mängust välja ja keskenduks faktile ,et IRL visati võimuliidust välja!Huvitav oleks teada millega nad sellise pahameele reformi ees teenisid?



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP