RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 4. märts 2014

Raamatututvustus: T. Madissoni elulooraamat

Veebruari lõpus jõudis lugejateni Tiit Madissoni elulooraamat - "Minu võitlus" Radikaalist vastupanuvõitleja avameelsed mälestused "õnnelikust sotsilismiparadiisist", nõukogude GULAGist, pagulaseesti ühiskonnast, taasiseseisvumisest ja "rahademokraatlikust vabariigist" . Raamatu esimene presentatsioon korraldatati Tallinnas  26. veebruaril.

Teos tuleb üsna mahukas, nii kui värvika isiku ja teeneka vabadusvõitleja puhul kohane, ning sisaldab 27 peatükki. Lühidalt T. Madissoni eluloost, mis kajastub ka raamatus. Katkend 3. peatükist "Lapsepõlv ja kooliiga": "Mulle oli Saatus määranud sündida 4. juunil 1950. aastal Eesti pealinnas Tallinnas. Pealinnas tuli mul ilmavalgust näha, kuna mu sündimist oodanud ema oli pisut oma arvestustega mööda panud ja sõitnud Tallinnasse külla seal parasjagu ohvitserikursustel tudeerinud isale. Tegelikult elasid mu vanemad minu sündimise aegu ajaloolise Mulgimaa pealinnaks peetavas Abja-Paluoja alevis, kus nad olid korteris ühes üürimajas." Tiit Madissonist kujunes  Eesti vabadusvõitleja, kirjanik ja poliitik.
Madisson oli aastatel 1980–1986 Nõukogude Liidu poliitvang. Pärast vabanemist tegutses ta rühmituses MRP-AEG. Hirvepargi miitingu organiseerimise järel 1987. aastal saadeti ta Nõukogude Liidust välja. Madisson elas 1987–1990 Rootsis ja tegi kaastööd Raadio Vaba Euroopale. Osales sel ajal Eesti Vangistatud Vabadusvõitlejate Abistamiskeskuse tegevuses.
1990 naasis Eestisse, kus osales aktiivselt poliitikas ja oli Eesti Kongressi liige. 1996 mõisteti Tiit Madisson kummaliselt süüdistatuna "riigipöördekatse tingimuste loomises" Eestis kaheks aastaks vangi, kuid vabastati 1997. aastal Enn Tarto ja Viktor Niitsoo taotlusel Riigikogu poolt vastu võetud amnestiaseaduse alusel. Aastatel 2002...2005 oli Tiit Madisson Lihula vallavanem.
1996. aasta kohtuprotsess on seni ainus omataoline poliitiline protsess taasiseseisvunud Eesti Vabariigis, kus süüdistatav oli vabadusvõitleja, kes oli selle riigi iseseisvuse heaks nii palju teinud.
Väljavõte raamatu peadükist "Riigipööramise lugu": "Seda peatükki kirjutama asudes pean tunnistama, et kuna tegu on avameelseks nimetatud mälestustega, siis jätsin selle oma raamatus viimaseks. Emotsinaalselt on vastik uuesti üle elada karjuvat ebaõiglust ja õigusetust, masendavat rumalust ja ülbust, mis iseloomustas Eesti Vabariigi võimumeeste käitumist, kui mind väljamõldud põhjusel arreteeriti, valetunnistuse alusel vanglakaristust kandma mõisteti ja millele pani punkti jandiks muutunud amnesteerimine."
Kõigist sellest ja veel paljudest huvitavatest sündmustest saategi lugeda raamatust "Minu võitlus".

Nüüd peab Tiit Madisson koos abikaasaga rahulikku pensionipõlve päkesepaiselises Hispaanias. Mälestuseraamatut alustab ta tänuavaldusega: "See raamat on pühendatud kõigile sõbralikele andaluuslastele ja Päikelisele Andaluusiale, mis pakkus meile rasketel aegadel peavarju. Me täname Benalmadena linnavalitsust ja politseid, kes suhtusid mõistmisega välismaistesse skvotteritesse. Suurim tänu Benalmadena Pueblo raamatukogu võluvatele töötajatele Ines´ile ja Isabel´ile kelle katuse all see mälestusteraamat valmis (tänuavaldus on toodud raamatus ka hispaania keeles).

Raamatut saab odavalt tellida posti teel: Tuleb kanda 20 eurot Nõmme Raadio OÜ arvele nr.: EE232200001120058779 Swedbankis, ning märkida selgitusse oma täpne postiaadress.

Matti Ilves

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP