RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 14. märts 2014

Ukraina teema sundis peldikuseinad kommentaariumi tsenseerima

 ERR Kuna lugejate arvamusavaldused ei lähtu ukrainateemaliste uudiste puhul sageli kommenteerimise headest tavadest, on uudisteportaalid piiranud anonüümse kommenteerimise võimalusi.
Seoses Ukraina sündmustega on Postimehe ja Delfi kommentaariumidesse lisatud väga palju arvamusavaldusi, mis ei lähtu kommenteerimise headest tavadest, vahendasid ERR-i raadiouudised.
“Ukraina rahva mõtlev osa teab, mis on tegelikult Euroopa timukraatia: rahvusriikide hävitamine, Aafrika rahva paljaks röövimine, oligarhide ja suurkorporatsioonide võimu kindlustamine.”
“Noh venku, kui siia tuled, saad peksa! Tervitustega Ossid Tartumaalt.”
Need on vaid mõned näited kommentaaridest, mis Ukraina-teemalistes kommentaariumides lugejale vastu vaatavad. Delfi peatoimetaja Urmo Soonvaldi sõnul on Ukraina sündmused tekitanud kommentaariumides mitmeid probleeme.
“Me näeme, et nii Eesti kui Vene keskkonnas on oluliselt tulnud juurde kommentaare, mis ei johtu ega lähtu headest kommenteerimise tavadest. Sellepärast oleme võtnud ette ka meetmeid ja piiranud Ukraina-teemaliste lugude kommenteerimisvõimalust,” selgitas ta.
Soonvald märkis, et kuigi tema ei töötanud 2007. aastal veel Delfis, siis need inimesed, kes tollal Delfis töötasid, on toonud palju paralleele tollaste sündmustega ehk niinimetatud pronksiööga.
Delfi muutis eelmisest pühapäevast kõik Ukraina-teemalised lood kommenteeritavaks vaid neile inimestele, kes on registreeritud kasutajad. Seejärel avati kolmapäeval taas kommentaariumid, sest Soonvaldi sõnul olid suurem pinge, viha, hirm ja äng ühiskonnas selleks ajaks möödumas. Nüüd kasutatakse jälle nii-öelda järelmodereerimist ehk modereeritakse siis, kui kommentaarid on juba üleval.
Ka Postimehe kommentaaride toimetaja Andrus Avamäe sõnul on kommentaariumide sulgemine kõige viimane meede. Postimehes eelistakse eelmodereerimist ehk kõik Ukraina konfliktiga seotud eesti- ja venekeelsed lood modereeritakse enne avaldamist.
“Ajalugu on näidanud, et probleemsed kommentaarid tulevad just Vene kommentaariumi poole pealt,” lisas Avamäe.
Endine justiitsminister Rein Lang, kes on pikki aastaid võidelnud anonüümsete kommentaaride vastu, arvab, et iga kommentaari autor peaks olema alati tuvastav.
“Kommentaariume pole mõtet sulgeda, küll aga peaks olema täiesti normaalne kommentaariumis enda nimel arvamuse esitamine. [Kommenteerimise] ID-kaardi põhiseks tegemine on imelihtne, aga kindlasti võib sinna juurde ehitada sellise võimaluse, et kui inimene oma nime ei taha avaldada, siis tal on võimalus teha seda pseudonüümiga, aga inimese isik oleks ikkagi tuvastatav,” leidis Lang.
ei uus. ega “vana” Minut ei kommenteeri.

Allikas: http://uus.minut.ee/ukraina-teema-sundis-peldikuseinad-kommentaariumi-tsenseerima/ 
______________
Tegelikult tsenseeritakse kommentaariume juba ammu, nüüd on see tegevus ehk intensiivsem.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP