RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 24. aprill 2014

Leo Kunnas: Eesti vajab tankipataljoni





KUNNAS TANKILAHINGU SKEEMIGA: Kohalikud «sinised» löövad segamini vaenulike «punaste» jõud. (Andres Tohver)

Kolonelleitnant Kunnas (46) peab vältimatuks tankide hankimist Eesti kaitseväele, eelistades Leopard 2A tüüpi masinaid.
Nii Kotkaristi kui ka kirjandusauhindadega pärjatud Leo Kunnas tuletab esimese asjana meelde, et Eestile on tanke juba pakutud – Poolast, Norrast, Hollandist ja Saksamaalt. Seni pole Eesti ühtegi pakkumist vastu võtnud.
"1990. aastate lõpul võttis NATO kursi sellele, et põhiliselt mingit sõjalist ohtu ei ole, oma liitlasterritooriume ei ole enam vaja kaitsta, sest keegi ei ohusta neid," meenutab Kunnas tolleaegset naiivsust.
Tanki üks olulisemaid rolle on olla väljaõppevahend. "Kuidas sõdur saab millegagi võidelda, mida ta pole elus näinudki," selgitab Kunnas, et tank ei ole tehniliselt väga palju keerulisem kui moodne traktor või kombain.


"Me peaks hankima vähemalt ühe pataljoni jagu tanke," on Kunnas kindel.
"Pataljonide koosseisud on erinevad. Kõige väiksemas pataljonis ehk siis näiteks Vene armees on 31 tanki. Saksamaal ja mujal Euroopa riikides on ka suuremaid, maksimaalselt võib olla kuni 52 tanki."
Kunnas eelistab sakslaste Leopard 2A mudelit, millel on erinevad modifikatsioonid. Neid on meie lähinaabritest ostnud norrakad, rootslased, soomlased ja poolakad. "Poolakatele andsid sakslased brigaadi Leopard 2Asid tasuta. Hind oli üks Saksa mark, sümboolne. See on tegelikult poliitiliste kokkulepete küsimus. Võimalus oleks hankida tanke ka idast, näiteks Ukrainast, aga meil on võetud poliitiline kurss, et peab olema lääneriikide relvastus," arutleb Kunnas.
Ukrainlased pakuvad T-72 ja T-84 mudeleid, mida toodetakse Harkivis.
Mis ikkagi eristab tanki jalaväe lahingumasinatest, mille ostu Eesti praegu plaanib?
"Põhiline erinevus on see, et tank ei ole mõeldud jalaväelaste veoks. Tank on lahingumasin. Tal on võimas 120?130millimeetrine kahur. Tal on paksem soomus."
Kunnas ütleb, et jalaväe lahingumasina kahur on kõigest 30?40millimeetrine.
Kunnas peab mõistlikuks võtta jalaväe lahingumasinad ja tankid kasutusele koos. "Kui meil on ressursipiirang, siis on mõistlik alustada sellest, et hankida näiteks kompanii jagu tanke ja jalaväe lahingumasinaid koos ja hakata sellega tööle." Kompaniis on 10?13 tanki.
"Ega rahuajal väikeriigis väga forsseerida asju ei saa. Lahinguvõimelisest üksusest me räägime siis, kui see on ikkagi paar õppetsüklit juba läbinud, kõik suuremad vead parandanud ja on õpitud neid masinaid kasutama," võtab Kunnas otsad kokku.


0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP