RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 4. juuni 2014

MATTI ILVES: EESTI LIPP 130!

Täna möödub 130 aastat meie sini-must-valge lipu pühitsemisest Otepää kirikus. Toompeal Kuberneri aias toimus pidulik lipu heiskamise tseremoonia, mida viiake läbi igal lipu aastapäeval.
130 aastat on väärikas lipu vanus, isegi siis, kui seda võrrelda teiste maalima riikide lippude vanusega. Meile on Eesti lipu värvid kõige kaunimad ja südamelähedased.

Värvide tähendus on praegu selline: sinine  väljendab usku ja lootust eesti rahva tulevikku, ustavuse sümbol; must  pidi meenutama eesti rahva sünget ja piinavat minevikku, kodumaa musta mulda, armastuse sümbol; valge  sümboliseerib eesti rahva püüdeid hariduse ja vaimuvalguse poole, talvist valget lund, suviseid valgeid öid, Eesti kaskede valget koort.
Milline oli see aga minevikus? Einar Laigna kirjutab: "13. sajandil pühitsetakse Eestimaa neitsi Maarjale ja tema värvid - sinine kui taeva kuninganna, must kui alandilkkus-kuulekus ja valge kui puhtuse sümbol saavad Maarjamaa värvideks, mis Eesti lipul on siiski pisut teistsuguse tähendusega." Neid Maarjamaa värve pidasid kindlasti silmas ka Eesti Üliõpileste Seltsi asutajad seltsile värve valides.
Eks seda algset värvide tähendust  olegi meie sekulaarses ühiskonnas veidi piinlik meenutada.

Eesti lipp on olnud rahvale ka vabaduse ja võitluse sümbol. Väärikalt lehvis sini-must-valge Vabadussõjas ja tundsime uhkust nende inimeste üle, kes julgesid heisata lipu Nõukugude ajal, siis, kui see oli keelatud.
Praegu Euroopa Liidus, kus Eesti riigilt on vabadus tegelikult röövitud, ei keela keegi lehvitada rahvuslippu; selles ongi ELi salakavalus, et lubatakse veel kasutada rahvusvärve ja riigi sümboolikat - luues nõnda rahvale illusiooni suurest vabadusest. 



0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP