RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 9. juuni 2014

(:)kivisildnik | (:)usalda, aga kontrolli vabariigi valimiskomisjoni

, 6. juuni 2014
 

(TEET MALSROOS)

Euroopa Parlamendi valimised on läbi ja Eesti tulemused on imelikud. Kahtlusi on valimiste aususes, millele viitavad mitmed kaudsed, kuid olulised asjaolud.
Edgar Savisaar kukkus valimistel läbi. Vaid seitse kuud tagasi toimunud kohalikel valimistel sai Savisaar ainuüksi Lasnamäel 44 000 häält. Nüüdseks oli see kokku kuivanud 18 000 peale. Seda üle riigi. See ei ole võimalik. Me ei ela kirjaoskamatul 1917. aasta Venemaal, kus märtsis jumaldatakse Kerenskit taevani, kuid oktoobris neatakse maapõhja.
Yana ja Edgari hääled vahetati
Peale Lasnamäe on Edgar Savisaarel (jäänuk?) toetajaid ka mujal Tallinnas ning Eestis, kus mingi osa vanema põlvkonna jaoks on ta ikka veel Rahvarinde juht ning turumajandusele jalgu jäänud inimeste kaitsja. Nüüd hakati rääkima, et inimesed ei hääletanud Edgar Savisaare poolt, kuna ta lubas juba eelnevalt Brüsselisse mitte minna. Sellel võis olla mõju, kuid mitte otsustav. Umbkeelse „tinglasnamäelaseni" see peensus vaevalt et jõudis. Kui jõudiski, siis pole Savisaare valijate jaoks sellel suurt tähtsust. Nad on „Savisaare usku", kellele antakse hääl igal juhul. Küll „vana/batka" juba ise teab, mida nendega teha. Kuidas ning kellele jagada. Senini on Keskerakonnas kogu aeg niimoodi olnud ja häda pole midagi.
Lõpuks haarati Savisaare ausa kaotuse õigustamiseks viimasest õlekõrrest. Nimelt koosnevat Savisaare poolehoidjad Lasnamäel eelkõige vene kodanikest ja nn „hallipassimeestest". Paraku murdis selle oletuse kerge vaevaga Yana Toom. Tema sai kohalikel valimistel 5000 häält. Temast õhkub vene keelt ja meelt. Ilmselt olid tema valijad oma enamuses venekeelsed ja venemeelsed. Vene või hall pass. Kust ilmusid äkki välja 25 000 Yana Toomi armastavat Eesti vabariigi kodanikku, kes hülgasid Edgari ja valisid Yana? Seejuures said mõlemad erakordselt vähe e-hääli.
Näib, et kuri käsi asendas Edgari hääled Yana häältega. Juba kolm kuud tagasi oli teada, et meie naaberriik teeb kõik endast oleneva, et Euroopa Parlamenti pääseksid Yana Toom või Mihhail Stalnuhhin. Veel parem, mõlemad korraga. Nad said oma tahtmise. Paraku Savisaare poliitilise ohverdamise hinnaga. Keskerakond seda asja üles ei võta, kuna tegemist on nn „peretüliga", kus mõned läbematud pärijad on asunud pärandvara salamahti kõrvale panema  juba enne vanemate surma. Probleemiks jääb tõsiasi, et hääli näpati ilmselt ka teiste kandidaatide tagant.
Meie ühiskond seisab ilmselt järjekordse suurpettumuse lävel. Kohe-kohe saame lõplikult teada, et Eesti Pank ei olnud 1990. aastatel ausate härrasmeeste seltskond, vaid omakasupüüdlik rühmitus, kes venelaste (Venemaa) abiga riisus 32,2 mln dollarit ettevõtjate raha. Nad kinnitasid aastaid erilise visadusega, et Venemaa on kõiges süüdi. Venemaa vaikib. Ilmselt seda raha nendega ka jagati ning ühine sulitemp liidab inimesi tänini. Tuletagem meelde, et tegemist oli ajastuga, kus Eesti Panga usaldusväärsus rahva silmis oli oluliselt kõrgem kui valitsusel, riigikogul, kaitsejõududel ja politseil. Selle usalduse varjus need tehingud sündisid.
Kahtlane paberhääletus
Tõenäoliselt tuleb meil varsti tunnistada, et Eesti pabervalimisüsteem ei ole turvaline ja võimaldab ulatuslikke kuritarvitusi. Demokraatia ja vabadus on asjad, mille korrashoiu eest tuleb kogu aeg valvsalt hoolt kanda. Kui jätta hooldustööd ja valvsus unarusse, algab demokraatia põllul võsastumine, leivavili asendub umbrohu või koguni Sosnovski karuputkega. Kõik see on kaugel viljakast demokraatiast ja ausatest valimistest, millesse senini oleme uskunud.
Ilmselt on suuremal või vähemal määral sobi tehtud ka varasematel valimistel. Kuid senine karistamatus on nüüdseteks valimisteks viinud asja täiesti üle võlli. Õli valab tulle vabariigi valimiskomisjoni seisukoht, milles keeldutakse kasutamata sedelite ülelugemisest. Peatumata valimismoonete erinevatel peensustel on võtmeküsimuseks kasutamata sedelite hulk ning kõrvaliste materjalide sedastamine valimiskastides. Vabariigi valimiskomisjon soovitas protestijatel vaadelda häälte ülelugemist valimisjärgsel päeval maakonna valimiskomisjonides. Tegemist ei ole pädeva soovitusega. Nimelt vabariigi valimiskomisjoni enda juhise järgi ei loeta kasutamata sedeleid enam maakonnakomisjonis üle. Viimane koht on valimisjaoskond. Vaatlejad ei saa esitada maakonnakomisjonis taotlusi ega ettepanekuid. Vastupidi, nad peavad alluma valimiskomisjoni liikmete suulistele korraldustele. Vaatlejad ei saa vaadelda toiminguid, mida pole ette nähtud.
Selline hoiak on õõnestanud usaldust, mille taastamiseks peab vabariigi valimiskomisjon oma hoiakut muutma. Nüüdseks tuleb üle lugeda ka vabariigi valimiskomisjoni enese käsutuses olevate kasutamata sedelite hulk. Selleks, et välistada eraviisiline abi mõnele valimisjaoskonnale.
Valed valimised
Võltsimiskahtlust kinnitab veel üks kaudne, kuid oluline nähtus – arvamusküsitlused. Ukrainas suudeti Porošenko võitu ennustada kümnendikprotsendi täpsusega. Meie arvamisküsitlused olid kõik sisuliselt õhku paugutamine, kus valimiste võimalikud tulemused polnud üldse aimatavad.
Mõistagi on võimalus, et meie arvamusküsitlejad on maha käinud ja neist pole mingisugust kasu. Võimalik, et arvamusküsitlustel pole enam pidet tegelikkusega. Nad on muutunud osaks valimispropagandast, mida tehakse tellija materjalist ehk tellija ostab lihtsalt soovitud tulemused. Sellepärast võlgnevad ka arvamusküsitlejad avalikkusele kohase seletuse, miks vähegi usaldusväärset tulemust ei saavutatud. Selgitus ei saa piirduda heietustega metodoloogilistest ja metoodilistest eripäradest. Vast saame selgust – ehk on hoopis arvamusuurijatel õigus, kuid valimised on valed?
Nüüd mõtiskleb lugeja, kuidas suhtuda Andrus Ansipi erakordselt edukasse valimistulemusse? Paljud küsivad, kes teab kedagi, kes teab kedagi, kes tema poolt hääletas? Pangem tähele, et Andrus Ansip ja teised reformierakondlased said silmapaistvalt palju e-hääli.
Paraku on turvalisuse müüdi murdmine või kinnitamine tuleviku asi.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP