RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 13. juuni 2014

MATTI ILVES: PANKURITE AHNUSEL EI OLE PIIRE

"Postimehes" kirjutab Aivar Reinart: "Euroopa Keskpank otsustas täna alandada keskpanga hoiuseintressi –0,1 protsendini. Postimehe poole on pöördunud mitmed lugejad, kes tunnevad muret, kas ka siinsed pangad hakkavad pangas raha hoiustamise eest raha küsima?" Ja lohutab pankade kliente samas: " Kuigi hoiusteintressid on siinsetes pankades niigi peaaegu olematud, ei ole pankadel võimalik hoiustajaid erinevate tasudega karistama hakata. See tooks kaasa raha väljavoolu pankadest ehk soovitule vastupidise tulemuse. Ettevõtted ja eraisikud võtaksid lihtsalt raha pankadest välja ning pangad peaksid otsima väljaantavate laenude katteks uut raha."

Euroopa Keskpanga otsus oli ajalooline ja pretsedenditu, langetada hoiuseintress -0,1 %-ndini, see tähendab negatiivseks. Nn. Rootsi pangad maksid veel tähtajaliste (arvelduskontest olematute intressidega ei tasu üldse rääkida) hoiuste pealt aasta tagasi närused 0,4 protsenti, siis ilmselt nende hoiuste intress langeb veelgi. Praegu just helistasin Swedbanki ja sealt öeldi, et tähtajalise hoiuse intress on 10 000 €-se hoiuse puhul on vaid 0.35 %, aga on päris kindel, et see alaneb veelgi Euroopa Keskpanga otsust silmas pidades. Kui tähtajalist hoiust omav klient võis enda raha säilimises olla Eestis peagu kindel ja teenida enne euro tulekut ka väikest tulu, siis nüüd tuluteenimise võimalused nii muutuvad pea olematuks ja jäävad vaid kõrgema riskiastmega rahapaigutused nagu investeerimishoiused ning muu taoline kraam. Tähtajalise hoiuse pealt mõistliku kasumi teenimine on aga panga klientide õigustatud ootus, sest nende raha ei seisa pangašeifis, vaid pank kasutab seda veelgi suurema kasumi teenimiseks.
Hoiuste eest pankadele pealemaksmine ei ole veel lähemate aastate teema, kuid tulevikus võib ka see päevakorrale tõusta.

Tegelikult on loll see inimene, kes hoiab enda raha (väljaarvatud käibevahendid) veel meie suurpankades. Mul on rõhuv enamus sääste juba Tartu Hoiu-laenuühistus. Vaid igapäevaselt vajalikku raha hoian veel nn. Rootsi pankades. Ühistupank ei tööta kasumit taotledes, vaid ainult ülalpidamiskulude eest. Samuti maksab ühistu mulle tähtajalise hoiuse eest intresse 5...5,5%!
Hoiu-laenuühistust on ühistuliikmetel ka soodus võtta laenu. Rahaasutused-pangad annavad Eestis krediite 14...49 %-ga ja see on juba tõeline röövimine, liigkasuvõtmine oli Eesti Wabariigi ajal kriminaalkuritegu, selle eest sai näiteks 1938. aastal karistada 12 tegelast. Nüüd, rööveliku finantskapitalismi ajal on isegi sõna liigkasuvõtmine unustatud.Ühistust saab aga äriklient investeerimislaenu üle 3000 € 8,0 protsendiga ja vekslilanu isegi 3%-ga.

Astuge Tartu Hoiu-laenuühistu liikmeks, juhised saate kodulehelt: http://www.yhistupank.ee/et

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP