RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 26. juuni 2014

Mis ootab kriisijärgset maailma ?

Üleilmne ökonoomika foorum (World Economic Forum) avaldas „lähiperspektiivid ja areng pikemaajalises perspektiivis“ .http://www.weforum.org
Midagi rõõmustavat analüütikud ei teatanud . Nende arust ei möödu kriis kiirelt . Nagu eksperdideeldavad , ootab maailma peale ökonoomilist apokalüpsist ja sellejärgset katarsist (puhastust) neli võimalikku stsenaariumi ; õudustäratav , mittesoovitav , neutraalne ja positiivne , mille järgi ootab maailma renessanss või taassünd . Peale seda , kui maailm kriisist välja rabeleb , saabub uus struktuuritõusu periood , mis põhjustab finantssfääri huvide põrkumise , mis toob lavale uued võitjad ja kaotajad . Kuidas siis analüütikute meelest muutub maailm 2020-ndaks aastaks ?

Esimese variandi järgi võiks juba täna end valgesse linasse mähkida ja surnuaia poole minema hakata . Maailm mähkub riikide vahelisse, sise ja rahvuskonfliktide ämblikuvõrku , kuni ultranatsionalismini välja . Ressursse on üha vähem ja võitlus nende pärast üha ägedam . Riigid viivad sisse piirangud kapitali ja kaupade liikumisele . Pangad lähevad riikide kontrolli alla . Eurotsoon laguneb 2014 aastaks . Maailmamajanduse kasvuks on 2,3%.
Teine variant – arenevate turgude (emerging markets) mõrv . Maailmas puhkeb õide regionaalne protektsionism . Igaüks enda eest , mis ainult süvendab finantskriisi tagajärgi . Kriis käib buldooserina arengumaadest üle , sealhulgas Hiinast ja Venemaast , lääne maailmal aga õnnestub säilitada oma ülemvõim . See õnnestub neil rahvusvaheliste finantsinstitutsioonide reformimise hinnaga ja rahvusteülese ühtse megaregulaatori (või isegi maailmavalitsuse) loomisega . Just ökonoomika areng saab veduriks , mis tõmbab maailmamajanduse tõusuteele . Kuid siis jäävad arengumaad kõrvale , mis provotseerib uue kriisi . Arenenud maade tõus 3,1% aastas , arengumaadel 6% , maailmas keskmiselt 3,6% .

Neutraalne sündmuste areng , ehk kolmas variant . Maailma peamiseks riigiks saab Hiina . See on võimalik , kui kriisijärgsel perioodil luuakse kolm ökonoomilist plokki : ameerika , euroopa ja ida . Transrahvuslikud korporatsioonid on sunnitud konstrueerima kolmik strateegiaid . USA-s ja Euroopas kriis progresseerub , retsessioon süveneb . Rikas vabade vahenditega Hiina saab maailma liidriks , suurendades enda investeeringuid ja kasutab ära ressursirikaste riikide vähest likviidsust . Dollar ja Euro kaotavad peamiste reservvaluutade staatuse . Keskmine maailma kasv 3,2% , USAja Euroopa 1,2% ja arengumaad 9% .

Ja viimane variant . USA-st saab „ääremaa“ .Maailma finantssüsteem orienteerub Brasiiliale , Venemaale , Indiale ja Hiinale . See on maailm , kus ühine võitlus kriisiga murrab geoökonoomilised võimu piirid . USA-d räsivad paljud kriisid . Samas arengumaad võitlevad enam-vähem edukalt enda probleemidega . Neid tunnustatakse ainsateks kindlateks emerging markets ja nad muutuvad maailmaareenil liidriteks . Maailm koos arengumaadega töötab välja päästeplaani ja reformib regulaatoreid . Maailma ökonoomika kasvab algul aeglaselt -2,5% , kuid edasi kiirendab 3,6% aastas emerging marketsi arvel . Arenenud riigid pidurduvad 1,8% . Ekspertide hinnangul on see variant kõige tõenäolisem ja soovitavam .

Allikas: http://web.zone.ee/mulk/Finantskriisi%20j2rgne%20maailm.pdf

2 kommentaari:

Anonüümne 26. juuni 2014, kell 13:17  

http://www.youtube.com/watch?v=judYiwgA4nU apocalypsis

Anonüümne 26. juuni 2014, kell 16:01  

http://www.youtube.com/watch?v=0AWJJIlXFpk inimeste poolt loodud kriis



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP