RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 24. juuli 2014

Veteranid kogunevad taas Sinimägedele

Eelmisel aastal möödus Sinimägede kokkutulek rahumeelselt. Foto: Karli Saul/SCANPIX
 
 
Ida-Virumaal Vaivara vallas Grenaderimäel kogunevad laupäeval 20. Eesti relvagrenaderide diviisi veteranid ja vabadusvõitlejad, et mälestada Sinimägede lahingutes langenud sõdureid.
20. Eesti relvagrenaderide diviisi veteranide ühenduse juhatuse esimees Mauri Kiudsoo sõnul saab traditsiooniline kokkutulek alguse kell 11. «Kui on väga kuum ilm, siis vanad mehed ei taha ehk väga kaua ka päikese käes olla,» selgitas ta ning lisas, et üritus kestab arvatavasti kella kahe või kolmeni.
Kiudsoo arvas, et laupäeval võib Sinimägedele oodata üle 500 inimese. «Neid, kes reaalselt Sinimägedel sõdisid, on elus veel kümneid, aga iseküsimus on see, kui palju neist kohale tuleb. Kui inimesed on juba kõrges vanuses, siis tihtipeale lähedased ei taha neid välja lasta,» rääkis ta.
Sinimägede kokkutulekuga kerkib igal aastal küsimus, kas sinna tuleb kohale ka venemeelseid provokaatoreid. Vaivara vallavanema Heiki Lutsu sõnul ei ole laupäevaks ühtegi meeleavaldust registreeritud. «Viimastel aastatel ei ole nad ka registreerunud ja provokaatorite hulk on palju väiksemaks jäänud,» ütles Mauri Kiudsoo.
«See, mis seal aastaid tagasi toimus, oli ikka päris inetu, kui Eesti hümni mängimise ajal pandi kusagil kõrval mägedel «Internatsionaal» põhja ja prooviti kirikuõpetaja kõnet segada,» meenutas Kiudsoo.
Ta on enam kui kindel, et provokaatorid püüavad üritust segada igal aastal, aga võimuorganid teevad head tööd selle nimel, et igasuguseid konflikte seal piirkonnas juba eos välistada. Ida prefektuuri pressiesindaja kinnitusel on Sinimägede kokkutulek igal aastal politsei kõrgendatud tähelepanu all.
Poolkinnise ürituse turvamiseks on korraldajad palganud ka turvafirma, mis annab õiguse takistada kõikide potentsiaalsete provokaatorite sisenemist. «Sellega oleme me hakkama saanud, et need vanad mehed, kes üleval risti juures on, reeglina provokaatoritest midagi ei kuule.»
Kindlasti on laupäeval Kiudsoo sõnul kohal ka muude Eesti vabadusvõitlejate organisatsioonide esindajad, kes piirikaitse rügementides sõdisid. «Sinimäed on ainult osa 1944. aasta Tannenbergi liinist,» tähendas ta. Tänavune kokkutulek ongi pühendatud Eesti kaitselahingute 70. aastapäevale laiemalt.
Sinimägede lahingute näol on tegemist ohvriterohkeimate Eesti pinnal peetud heitlustega. Paljudele sõduritele on need mäed ka viimseks puhkepaigaks. Veteranide kokkutulekut on Sinimägedel peetud juuli viimasel nädalal alates 1994. aastast.
Toimetaja:
Madis Järvekülg
 

1 kommentaari:

Unknown 11. märts 2015, kell 14:53  

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP