RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 1. august 2014

MATTI ILVES: KAS ALUSTATAKSE SUURT SÕDA EUROOPAS?

On tõsine oht, et seni veel väikene sõda Ukrainas võib kasvada suureks sõjaks. Üks Putini usaldusalune ametnik ütles seoses Jukose kohtuotsusega (Haagi arbitraažikohtu otsus, mille kohaselt Moskva peab maksma naftafirma Jukos osanikele hüvitiseks 50 miljardit dollarit), et president Vladimir Putin ootab ja soovib sõda Euroopas.

Asi on tõesti tõsine, sest isegi Saksa välisminister Steinmeier näeb juba ammu ohtu rahule Euroopas. Ja nagu sellest oleks veel vähe, on ameeriklased asunud spekuleerima selle üle kuidas kukutada Putin.
See on ka esimene kord, kus nimetatakse sõjalise vastasseisu võimalust Euroopas ja seda Venemaa kõrge ametniku poolt. Sellest võib järeldada, et Putini arvates Venemaa ja Lääne vastasseis on läinud juba nii suureks, et rahumeelne lahendus ei ole enam võimalik.

Gazprom konsultant Gerhard Schröder Kremlis ja Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier on saanud sarnaseid signaale: Nad ütlesid intervjuus Der Spiegel´ile, et rahu Euroopas on ohus. Nad ütlesid, et areng Ukrainas võib kaasa tuua ettenägematuid tagajärgi kogu Euroopa jaoks.

Kui vastasseis Venemaa USA ja ELi vahel veelgi süveneb ja hakkavad ka mõju avaldama Venemaa majandusele kehtestatud sanktsioonid, kuidas siis käitub ülipopulaarne president (populaarsus 86%)?
Putin on ennast pannud või nüüd pandud sisuliselt sundseisu, Krimmi ta tagasi anda ei saa ja samuti oleks ebameeldiv kaotada väljakuulutamata sõda Ukraina oblastite pärast. Krimmi tagastamine tähendaks ka Putini langemist. Seepärast on täiesti loogiline, et Putin alustab Ukrainas sellel juhul täiemõõdulist sõda, see näib talle olevat ainuke väljapääs tekkivast olukorrast.
Siis aga ei ole kaugel aeg, kui sekkuvad ka lääneriigid, ühed teise orandži revolutsiooni korraldajad kes tõttavad revolutsiooni saavutusi kaitsma.

Meil Eestis ei maksa sinisilmselt uskuda, et Lääs on hea ja omakasupüüdmatu sõber, kui see on neile majanduslikult ja poliitiliselt kauslik, siis reedetakse meid silmagi pilgutamata ja näited ei pea me ajaloost just eriti kaugelt otsima. Riikide suhetes ei ole sõprust, on vaid huvid. Seepärast on tark loota vaid oma jõule.

Kasutatud allikas: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/07/29/putin-vertrauer-es-wird-krieg-in-europa-geben/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP