RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 8. august 2014

MATTI ILVES: USA ON VALUUTASÕJAS

Ameerika Ühendriigid on omamoodi valuutasõjas, sest dollar on languses ja üheks põhjuseks on riigi hiilgelvõlg, kuid teised tegurid paistavad olema veelgi ohtlikumad, sest välja on kujunemas  Moskva-Peking telg. Hiina on niigi juba suurim USA kreeditor.

USA pani kehtiva finantssüsteemi ise kahtluse alla, kui kehtestas Euroopa pankadele miljardilised kahjunõuded (näiteks rekordiline rahatrahv Prantsuse panga BNP Paribas vastu, ligi 9 000 000 000 $) suhtlemise pärast Venemaaga. See võibki osutude strateegiliseks tagasilöögiks ja kiirendada dollari kui maailmavaluuta väljavahetamist. USA liitlased Euroopas on hiljuti väljendanud teravat kriitikat ameeriklaste hegemoniaalse käitumise vastu globaalses finantssüsteemis.

USA dollar maailmavaluutana kujunes välja siis, kui see oli tagatud kullaga ja dollareid oli alati võimalik vahetada kulla vastu. Samas see süsteem ebaõnnestus, sest Ameerika Ühendriigid trükkisid rohkem raha, kui neil oli kulda. Põhjuseks olid 20. sajandi teisel poolel USA peetud kallid sõjad (nendega ei teenitud kasumit), mis panid valitsuse surve alla ja mida rahastati peamiselt raha juudetrükkimise teel.
Augustis 1971 lõpetas USA president Richard Nixon "ajutiselt " dollarite vahetamise kulla vastu. See oli ainult Ameerika Ühendriikide otsus mis muutis ülemaailmset finantssüsteemi, kuna kõik maailma valuutad olid fikseeritud dollari suhtes, siis need muutusid üleöö sisuliselt vaid paberrahaks.

USA dollarit ülemaailmse reservvaluutana ei ähvarda siiski tõsine oht Euroopa Liidust, vaid hoopis Moskva-Peking teljelt.
Hiina Pank (Bank of China) on juba allkirjastanud lepingud 30. riigi keskpaga, sealhulgas Venemaa ja India, praktikas tähendab see aga jüaani kasutuselevõtmist reservvaluutana.
Kuulda on ka, et Hiina ja Venemaa tahavad viia jüääni ja rubla kullaga tagatud rahaks ja selliste sammudega on neil täiesti võimalik suruda ameeriklased nurka.

Kasutatud allikas: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/08/06/waehrungs-krieg-amerika-kaempft-gegen-den-niedergang-des-dollar/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP