RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 15. oktoober 2014

Terrorism tulekul: kui me oma piiri kaitsta ei suuda, ähvardab Eestit terrorismi transiitriigi staatus

 
Jõhkralt Lääne inimestel kaamera ees päid maha raiuv terrorirühmitus ISIS värbab liikmeid juba ka Soome haavatavate noorte seas. "Meid päästab veel vaesus ja kehv kliima," räägib professor Eduard Tinn, ennustades Venemaa ja USA ühist sõda radikaalse islamismi vast

,


Jõhkralt Lääne inimestel kaamera ees päid maha raiuv terrorirühmitus ISIS värbab liikmeid juba ka Soome haavatavate noorte seas. "Meid päästab veel vaesus ja kehv kliima," räägib professor Eduard Tinn, ennustades Venemaa ja USA ühist sõda radikaalse islamismi vastu.
Meist umbes sadakond kilomeetrit põhja pool ehk Soomes tekitab ISIS juba tõsist muret. Mõned nädalad tagasi kutsus Soome immigrantpoliitik Nur Mohamed avalikus kirjas Soome võimudele neid üles sekkuma islamiradikaalide rühmituse ISIS värbamisse.
Maffiaga liitumisel lahkuda ei saa
Somaaliast pärit Nur Mohamed kirjutas, et "professionaalselt tegutsevad värbajad on keskendunud 16-25-aastastele noortele meestele ja kahjuks paljudel juhtudel edukalt". Värvata püütakse noori, kes on raskemas olukorras.
Mohamedi sõnul pakutakse värvatavatele n-ö käsirahana kohe 10-15 000 eurot ja sõidukulude katmist. Kuid see on nagu ühinemine maffiaga: lahkuda pole enam võimalik.
Tema sõnul asub Soomes elunev Somaalia kogukond üldjoontes ISISe vaadetega opositsioonis: "See näeb meie jaoks sama halb välja kui igale soomlasele."
Samal ajal toonitas Mohamed, et noored somaallased on üldiselt haavatav seltskond, sest nad tunnevad end sageli juuretutena ega ole suutnud ühiskonda sulanduda.
Soome võimud tunnistavad, et neil on andmeid umbes 40 Soome elaniku siirdumisest ISIS-sse, kellest osa põliselanikud ja osa immigrandid. Kui suur võib olla nende tegelik arv, võib vaid oletada. Immigrantide puhul on keeruline teada saada, kas Soomest lahkuti koju vanaema vaatama või sõdima.
Soomes elavaid islamiusulisi on püütud sõdima värvata mošeedes, koolides ja kaubanduskeskustes. Aga palju paremini on värbamistöö organiseeritud sotsiaalses meedias, teatas Soome meedias sealse kaitsepolitsei esindaja.
Oma kirjas kutsus Mohamed Soome võime põhimõtteliselt üles tegelema vastupropagandaga, et ISIS-ega liitumine kujutab endast kuritegu. Ta viitas ka somaallastest lapsevanemate tragöödiale, keda ähvardab oht oma lapsed kaotada.
Arvo Iho ähvarduste küüsis
Mitu kuud enne seda, kui Mohamed oma avaliku kirja kirjutas, pani Eesti režissöör ja õppejõud Arvo Iho Balti filmi- ja meediakoolis üles fotonäituse Eesti moslemitest. "Ma olen üllatunud, kui üliterava reaktsiooni see moslemite poolt pälvis," rääkis Iho Pealinnale. "Nad on ülitundlikud vähimagi kriitilise vaate suhtes."
Pildid meeldisid kõigile. Selles polnud küsimus. Lihtsalt Iho oli riputanud piltide juurde üles katkendi koraanist, kus räägiti vajadusest uskmatuid endile allutada.
Pärast kahte ähvardust rääkis Iho, et võttis koraanisalmi meie kohaliku imaami soovitusel maha ja asendas selle kogu Koraani tekstiga, kus olid ära märgitud uskmatute allutamisele kutsuvad salmid.
Veel enne, kui Mohamed oma avaliku kirja kirjutas ja Arvo Iho oma näituse üles pani, postitati aga Youtubesse ISIS-esse teenima läinud Soomest pärit immigrandi tervitus: "Ma olen sinu vend Abu Shu’ayb as-Somali. Ma tulin Soomest. Ja praegu me elame Islami kalifaadis. Kõik, mis ma saan öelda on, et me elame siin õnnistusega ja ka sina peaksid tulema islamiriiki."
Edasi teatati ühemõtteliselt, et eesmärgiks on seatud "Islamiriigi levik Allahi loal kogu maailmas". Ühtlasi kõlas videolt ka ähvardusena tõlgendatav lause, et niikuinii jõuab islamiriik Soome. Nii et kui sina seal Soomes ei tule nüüd kohe siia meie juurde, siis tuleme meie varsti sinna Soome sinu juurde. Ja vaat siis on asi juba palju halvem.
Kui palju võib ISIS leida värvatavaid Eestist, on keeruline oletada. Internet kubiseb värbamismaterjalist. Üsna ilmselt, nagu näitab ka Arvo Iho kogemus oma näitusega, on siinne islamikogukond seoses ISIS-e ümber toimuvaga "kookonisse tõmbunud" ja tajub ka neutraalset lähenemist pigem rünnakuna.
"ISIS-ega seonduv ei ole absoluutselt meie asi, see on poliitika, aga meie ei tegele poliitikaga, vaid õpetamisega," keeldus imaam Ildar Muhhamedsin Pealinnale üliviisakalt, kuid resoluutselt pikemalt rääkimast. "Ma tõesti ei tea, mida selle kohta öelda, või arvata."
Päästavad vaesus ja kehv kliima
Eesti võimude raportid, sealhulgas kapo aastaraamatud, annaksid ühest küljest justnagu põhjust optimismiks. Eesti moslemite kogukond moodustub endise NSV Liidu aladelt pärit tatarlastest, aserbaidžaanlastest, tšetšeenidest jne, kes on hästi sulandunud Eesti ühiskonda. Neid ei ole kuidagi põhjust seostada radikaalse islamiga.
Samas aga suureneb pidevalt  islamiusuliste immigrantide arv terrorismivastase võitluse seisukohast n-ö riskiriikidest Põhja-Aafrikast, Lähis-Idast, Aasia islamiusulised riikidest jm.
Sagenenud on juhtumid, kus Eesti kui asukohariik huvitab vaid nii palju, et pääseda Schengeni viisaruumi ning liikuda siit edasi mõnda teise Euroopa paika.
Teades veel, kui viletsas seisus on Eesti piir, pole vaja kuigi palju fantaasiat, et kujutleda siitkaudu «pühasõdalasi» liikumas laiali üle Euroopa. Miks peaks ka Venemaa, kuhu nad on tulnud valedokumentide või turistiviisaga, väga pingutama nende tabamise nimel? Nende huvi on kaitsta oma, mitte Eesti piiri.
"Täna on selge trend, et Eestis kuritegelikud grupid on huvitatud illegaalide sisse- ja läbirändest, sest see on teenistus nagu salasuits ja salaviingi," rääkis Eesti politsei- ja piirivalveülem Elmar Vaher meediale.
Need sõnad kõlasid eelmise aasta lõpus – ajal, kui veel polnud puhkenud skandaali fakti ümber, et Schengeni piiririigil Eestil piiri reaalelus justnagu ei eksisteeri.
Terroristid keskaja teadvusega
Ainsad kaks faktorit, mis seoses radikaalse islami pealetungiga Eesti kasuks võivad mängida, on professori, filosoofiadoktor Eduard Tinni sõnul Eesti suhteline vaesus ja kehv kliima. Tinn on islamit Euroopas pikalt uurinud ja sellest äsja ka raamatu kirjutanud.
"Pärast ISIS-e sündmusi on nüüd Euroopa justkui ärganud," rääkis Tinn, kelle sõnul peaks immigratsiooni islami riikidest püüdma võimalikult palju piirata.
"Siia, Euroopa lagendikele tullakse keskaja teadvusega. Kui ma ütlen mõnele usklikule kristlasele, et jumalat pole, siis ta kehitab õlgu, et kui ei taha, ära usu. Kui ma ütlen mõnele tõsiusklikule moslemile, et minu arusaama järgi on Allah muinasjutt, siis ta ütleb, et kuule Eduard, sa solvasid mind ja Allahit, ja surm sinule! Minu arust oli ka mošee avamine Tallinnas mõnevõrra lühinägelik."
Eduard Tinni sõnul on eestlastel õnneks säilinud rahvuskarakteris küllalt palju konservatiivset. See tähendab, et ISIS-e värbamistegevus vähemalt eestlaste hulgas ei tohiks kandepinda leida. Ise küsimus on Tinni sõnul immigrandid: "ISIS-e värbajad on haritud inimesed, nad oskavad mõjutada. Inimesi on ju erinevaid, leidub paju töötuid ja ISIS-e värbajad tegutsevad mõneti nagu kunagised Kominterni poisid."
Oluline on Tinni arvates toonitada, et nad pole materialistid, vaid ideelised, keda on kasvatatud lasteaiast peale. Värvatavatele räägitakse tõsimeeli, et paradiisis on piiramatult alkoholivaba õlut ja seal ollakse rikkamad kui Bill Gates.
"Kui siia lisada üldine humanitaarkultuuri allakäik, mida ma kõrgkooli õppejõuna sageli pean nägema, kus inimesed on muutumas… kuidas seda nüüd viisakalt öelda, pigem olenditeks, siis pole ime, et ISIS-el õnnestub ka n-ö kristlikus maailmas kandepinda leida," märkis Tinn.
Ukraina konflikt kaotab tähtsuse
Tõepoolest, Lääne meediast leiab järjest enam lugusid mitte ainult palgasõduriteks läinud noortest meestest, vaid ka kodunt jalga lasknud viksidest, kodanlikest peredest tüdrukutest. Inglismaa on raporteerinud 30 sellisest juhtumist. Prantsusmaa võimud on teatanud, et on pidanud lennujaamades kinni mitmeid naisi, noorim neist 16, kahtlustades neid soovis ühineda pühasõdalastega.
Professor Tinni  sõnul on omaette teema seksuaalne džihaad, millest ta ei tahaks pikemalt rääkida. Tema kinnitusel on aga kahetsusväärne, et USA ja Venemaa on hõivatud maade jagamisega Ukrainas: "Selge, et selle uue barbaarsuse vastu peaks ka Venemaa koos muu kristliku maailmaga välja astuma. Venemaal on oma eripära, seal on rohkem kollektivismi jne, aga üldiselt on venelane kasvanud asutuses Euroopa kultuuri vastu, seda tuntakse ja võetakse nõnda öelda omasena."
Tinn ütles, et kuna USA-ga on tüli majas, siis venelased muidugi ei rutta aitama, kuid edaspidi on kokkulepped võimalikud: "Sellest vastasseisust, praegusest külmast sõjast sünnib aga kahju kogu kristlikule tsivilisatsioonile. Aga meie poliitikutele soovitaksin, et raisake raha inimestele, noorte kasvatamisele, spordile, aga mitte relvastumisele. Lõpetagem see must-valge hüsteeriamaailm. Eestlane on olnud siis väärt, kui ta on sirge seljaga. Nüüd aga poeme anglosakside, nagu kunagi mõisnike ees."
Tinniga sama arvamust, et Ukraina konfliktil on globaalses mõttes järjest vähem tähtsust, jagab julgeolekuekspert Rene Toomse: "Hetkest, mil islamiäärmuslus on saavutanud vajaliku massi ja asunud globaalsele pealetungile, on nii lääne kui Venemaa ainuke ratsionaalne valik liituda ühise vastase vastu, mida küll praeguses vastasseisus tundub raske saavutada."
Toomse arvates ei tule järgmine sõda seega Venemaa ja Lääne vahel, vaid islamiekstremismi vastu, kus praegustest kõigist kristliku maailmataustaga vaenlastest saavad kas liitlased. Või nad siis hävivad.
Ülitundlikud vähimagi kriitilise vaate suhtes
"Ma olen hämmingus, et üks 35 pildist koosnev fotonäitus võis esile kutsuda niivõrd terava reaktsiooni," võttis režissöör Arvo Iho kokku kogemuse, mille ta sai Eesti moslemeid käsitleva näitusega.
Iho sõnul ütles mõnigi moslem, kelle pilt tänavu suvel Balti filmi- ja meediakoolis näitusel üleval rippus, et see on parim  foto, mis temast kunagi on tehtud.
Kuid nende protesti tekitas näituse motoks valitud Koraani salm 9/29 ja saatesõna, kus režissöör meenutas viimase 15-20 aasta maailmasündmusi, mis seotud islamiga. Kohalikud moslemid aga tõlgendasid näituse juurde riputatud koraanisalmi 9/29 "Võidelge nendega, kes ei usu Jumalat ega viimset päeva, kuni nad oma käega hakkavad moslemeile makse maksma…," nii, et neile heidetakse ette maailmavallutuskava.
Iho lisas: "Peale pikka vestlust kohaliku imaamiga eemaldasin selle salmi näituselt ja panin huvilistele vaatamiseks välja terve Koraani, kus mõned agressiivsusele kihutavad tekstid olid ära märgitud. Võtsin maha ka kolm pilti, mille vastu olid neil kujutatud inimesed."
Arvo Iho püüdis enda sõnul  piltidel Eestis elavaid moslemeid näidata respekti ja sümpaatiaga. "Kuid Eesti inimesed suhtuvad moslemitesse siiski teatud hirmu ja ettevaatusega, ütles Iho. "Selleks annavad põhjust viimaste aastate sündmused Lähis-Idas ja ka Taanis ning Rootsis."
Oma näitusega "Omad võõrad" tahtis Iho enda sõnul näidata islamiusku inimesi, kes elavad rahulikult meie kõrval, ja ütelda, et hirmu tekitavad need, kes segavad usku vallutuspoliitikasse.
Terroristid on pea maha raiunud viiel Lääne inimesel
ISIS-e tuntuimaks timukaks on mees hüüdnimega Dzihaadi-John. Tegemist olevat britiga, kes oli minevikus muusik.
Praeguse seisuga on ISIS rituaalsel viisil pea maharaiumise teel hukanud viis lääneriike esindavat inimest: kaks ameerika ajakirjanikku, kaks briti abitöötajat ja ühe prantsuse mägironimisinstruktori, kellele lisandub veel teadmata arv ISIS-ega sõdinud Süüria ja kurdi sõdureid.
Hukkamiste rida juhatati sisse 19. augustil, kui pea mahalõikamise teel tapeti USA vabakutseline ajakirjanik James Foley, kes töötas USA Today´le jt väljaannetele. ISIS nimetas seda kättemaksuks USA õhurünnakute eest Iraagis. Videot hukkamise kohta levitati kogu maailmas.
Järgmisena tapeti 2. septembril Iisraeli-Ameerika päritolu ajakirjanik, Time´ile töötanud Steven Sotloff. Ilmselt oli tegemist vihjega USA-Iisraeli koostööle. Septembri keskel võeti aga pea maha Briti abitöötajal David Haines´il. The Guardiani andmeil rööviti 44-aastane David Haines möödunud aastal Süürias, kus ta viibis Prantsuse heategevusorganisatsiooni ACTED juures. ISIS nimetas Hainesi hukkamist kättemaksuks, sest Suurbritannia peaminister David Cameron on liidus USA-ga, kes tahab ISISe likvideerida.
3. oktoobril hukati aga Briti abitöötaja Alan Henning. Teda näidati Haines`i hukkamisvideo lõpus, viitega, et tema saab olema järgmine ohver. Nii ka läks.
Tegelikult jõuti enne Henningit, 24. septembril ISIS-ele tüüpilisel viisil eksekuteerida ka prantslasest mägironimisinstruktor Herve Gourdel. Põhjus ikka sama – Prantsusmaa osalus ISIS-e vastases sõjas. Sotsiaalmeedias on postitatud ka viiteid samal viisil hukatud Kurdi ja Süüria sõduritest. Pärast Gourdeli hukkamist kogunesid sajad mõõdukad moslemid Pariisis selle vastu protesti avaldama.
ISIS-e käes teatakse veel vangis viibivat USA armee endist sõjaväelast Peter Kassigit, kes tegeles Süürias ja Liibanonis meditsiini- ja toiduabi jagamisega. Teda nimetati Henningi hukkamisvideos järgmiseks ohvriks. Kuid samal ajal on teada, et ta on kusagil eelmise aasta lõpuperioodil, pärast vangistamist pöördunud islamiusku, muutes oma nime Abdul Rahman Kassigiks, mistõttu võidakse teda ka säästa.
Kurikuulsuse on omandanud aga Khaled Sharrouf, Austraalia kodanik, kes ühines ISISega ja kelle 7-aastasest pojast levisid sotsiaalmeedias pildid, kus poiss hoidis käes Süüria sõduri äralõigatud pead.
ISIS-e tuntuimaks timukaks on mees hüüdnimega Džihaadi-John. Tegemist olevat britiga, minevikus muusikuga ning tema tegelik nimi olevat Lääne luureteenistustele ka teada. Kuid seni pole teda tabada õnnestunud. Ta on üks mees terroristide rakukesest, keda kutsutakse biitliteks.

Allikas: http://www.pealinn.ee/koik-uudised/terrorism-tulekul-kui-me-oma-piiri-kaitsta-ei-suuda-ahvardab-eestit-n23129




0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP