RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 1. oktoober 2014

Uus venekeelne telekanal on mõttetu raha raiskamine ja asendustegevus

Kui kaua on Eesti olnud taas iseseisev? Juba 23 aastat. Kas kogu selle aja jooksul ei ole tõesti suudetud enamusele siinsetest venekeelsetest selgeks õpetada eesti keelt, et nad võiksid saada oma info Eesti meediakanalitest?
Nüüd ärgata ja hakata kõike venestama ning vene keeles pakkuma ei ole mingi lahendus. See on näitemäng – asendustegevus, et varjata oma suutmatust-tahtmatust venekeelsete integreerimisel Eesti ühiskonda. Kahjuks on asendustegevus poliitikute seas väga levinud.
Politseile pole raha, piirivalvele pole raha, koolidele pole raha, toetuste maksmiseks pole raha. Riigil lihtsalt pole raha, aga mõttetu ja kalli venekeelse telekanali jaoks leitakse see kohe. Näidatakse, justkui tegeletaks probleemiga, kuid tegelikult pole suudetud 23 aasta jooksul siin midagi teha. Kõik need aastad on integratsiooniprojektidesse maetud miljoneid. On jagatud raha vene koolidele, aga tulemust pole! Kuhu see raha on siis läinud? Kes kontrollib ja vastutab? Miks on meil siin ikka veel umbkeelsete ja -meelsete hordid?

Nüüd, mil agressiivne Venemaa on tugevalt tõstnud nn lähivälismaal elavate venelaste iseteadvust, on ülimalt naiive loota, et mingi venekeelne telekanal suudaks siinsete venelaste suhtumist muuta. See kõik tembeldatakse koheselt Lääne fašistlikuks propagandaks ja rünnakuks püha Venemaa vastu ning naerdakse välja.

Iga venelane, kellel on mingigi soov osaleda Eesti elus, on ammugi saanud nende 23 aasta jooksul eesti keele selgeks. Paraku on palju neid, kes suhtuvad põlgavalt nii Eesti keelde, kultuuri, ajalukku kui ka riiki. Kestab edasi see mentaliteet, mis valitses Eestis okupatsiooni ajal, mil venelased olid esimese sordi rahvas ja eestlased teise sordi rahvas. Paljudele venelastele peab olema kõik vene keeles – nemad end mingi tšuhnaade keelega ei alanda.

Meie riigijuhid on kogu taasiseseisvumise järgse aja läinud kergema vastupanu teed. On teeseldud integratsiooniga tegelemist, kuid reaalselt midagi tõhusat selles vallas pole tehtud. On loobitud miljoneid, kuid pole kontrollitud, kuidas neid kasutatakse ja kas tulemust ka on.

Teiselt poolt on venekeelsetele tagatud venekeelne teenindus peaaegu igal pool: riigiasutustes, poodides ja mujalgi. Miks peakski üldse tekkima neil soov eesti keelt omandada? Nad ju elaksid siin justkui Väikesel Venemaal. Sama asi on Eesti kodakondsusega. Selle saamise tingimusi on järjest lihtsustatud, selle saamine on nüüd üks maailma lihtsamaid, kuid ikka seda ei taheta. Aga miks peakski tahtma Eesti kodakondsust, kui ka halli passiga saab vabalt reisida ja venekeelne teenindus on niikuinii tagatud? Saab isegi omavalitsusi valida! No milleks see kodakondsus?

Viimasel ajal kingib Eesti riik kodakondsust lausa kandikul – peaasi, et saaks kodakondsuseta inimeste osakaalu statistikas madalamaks. Lojaalsuse nõue ja inimese enda initsiatiiv on tagaplaanile jäetud. Siin on nähtav oht riigi julgeolekule. Venemaa hakkab niikuinii oma passe jagama siis, kui parasjagu tuju tuleb.

Nüüd ei jää muidugi enam midagi muud üle kui jätkata järelandmiste rada vene keelele ja teha ränga raha eest venekeelne telekanal. Riik ei julge ju ennast ja riigikeelt kehtestada ega ole seda kõigi nende aastate jooksul teinud. Näteks Läti ja Leedu peatasid Moskva räigete valepropagandakanalite edastamise. Eesti seda ei teinud. Lätis ja Leedus on okupatsioonisümboolika keelatud, Eestis mitte.

Ju siis meie riigijuhid soovivad, et meie venekeelsete ajusid pestakse ja ässitatakse üles vihkama demokraatiat ja kogu Läänt. Ega selle viljad ei jää tulemata. Küllap leidub meilgi viimaks küllaga neid, kes täis püha viha, hakkavad fašiste ja lääne imperialiste hävitama. Me oleme ju nii demokraatlikud, et vaenu õhutamine ja lausvaletamine on meil lausa inimõigus ja sõnavabadus. Olgu siis nii, kuid loota, et mingi hädine venekeelne telekanal suudaks siin pöörde tuua – see on asjata lootus. Riik, mis on nõrk ja pole suutnud end 23 aasta jooksul siinsete venelaste silmis kehtestada, ei ole oma telekanalikesega lihtsalt tõsiseltvõetav.

Ja segipekstud pealinna taastamise maksavad jälle tavakodanikud kinni. Nagu ka selle telekanali. Nagu ikka.


Allikas: http://rahvuslik.blogspot.com/2014/09/uus-venekeelne-telekanal-on-mottetu-aha.html#more

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP