RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 2. november 2014

Huvitavat pühapäevaks: Kui Stockholm kuulus Tallinnale



Jaak Juske

Sügisel 300 aasta eest läks Harku mõisas sõlmitud rahulepinguga Tallinn ja kogu ülejäänud Eesti Vene riigi koosseisu. Lõppes Rootsi aeg. Eestit juhiti Stockholmi asemel nüüd vastasutatud Peterburist. Ajaloos on aga olnud korra ka lühike periood, kui Rootsi pealinn Tallinnale kuulus.

14. sajandi lõpus oli Skandinaaviamaades, eriti Rootsis riigivõim nõrgenemas. Samal ajal oli Hansa liitu koondunud Läänemere-äärsete kaubalinnade õitseaeg. Tollasel Läänemerel kippusid aga üha enam peremehetsema piraadid, keda tunti vitaali- ehk eluvendadena. Need sekkusid korduvalt ka piirkonna võimumängudesse.

Tallinn koos teiste hansalinnade ja vitaalivendadega toetas Mecklenburgi hertsogi Albrechti kandidatuuri Rootsi troonile, aidates viimast hiigelsumma 60 000 hõbemarga eest lunastada Taani vangipõlvest. Vastutasuks said hansalinnad eesotsas Tallinnaga endile 1395. aastal kolmeks aastaks pandiks Rootsi pealinna Stockholmi. Viimase kodanikud pidid Tallinnale ja teistele hansalinnadele ka truudust vanduma.

Muide, aasta varem olid vitaalivennad vallutanud Gotlandi saare ja muutnud selle ehtsaks röövlipesaks. Saksa ordumeister Konrad von Jungingen vallutas saare tagasi 1398. aastal. Pisut varem oli Stockholm vabanenud hansalinnade võimu alt. Paljuski just sakslaste surve peatamiseks lõi Rootsi koos Taani ja Norraga võimsa põhjala liitriigi Kalmari uniooni, mis püsis maailma poliitilisel kaardil vaheaegadega järgmised 125 aastat.

Allikas: http://jaakjuske.blogspot.com/2010/10/kui-stockholm-kuulus-tallinnale.html

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP