RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 2. november 2014

MATTI ILVES: HIINA KÄIVITAB MAAILMAPANGA RIVAALI

Hiina president Xi Jinping Võõrustab külalisi (Great Hall of the People) Pekingis, AFP Photo / Takaki Yajima

Hiina käivitab Aasia Infrastrutuuri Investeerimispanga (AIIB), et luua alternatiiv Maailmapangale ja Aasia Arengupangale.
Vastastikuse mõistmise memorandumile kirjutasid alla 21. Aasia riiki Pekingis reedel 24. oktoobril 2014. Austraalia, Indoneesia ja Lõuna-Korea puudusid, sest allusid Washingtoni varjatud survele.

Muidugi on Maailmapanga juhid ja USA Reservpanga eraomanikest dollaripressi omanikud  nüüd ärevuses, sest esimest korda sõjajärgses maailmas püütakse nende monopoli murda.

Uue rahvusvahelise panga peakorter asub Pekingis ja panka asub esimesena juhtima Jim Liqun China International Capital Corp investeerimispanga endine esimees.
Pank on esialgu kapitaliseeritud $ 50 miljardi euroga, enamik sellest on Hiina kapital, suuruselt teine aktsionär on India. Riigid lubasid kapitali suurendada õige pea 100. miljardi dollarini. Oma kapitaliga osalevad veel Kuveit, Katar, Mongoolia, Kasahstan, Pakistan, Nepal, Omaan ja kõik Kagu-Aasia Maade Assotsiatsiooni liikmed, väljaarvatud Indoneesia. Indoneesia keeldus osalemast väites, et ta vajab aega, et arutada Hiina ettepanekut.

Matthew Goodman, õpetlane Strateegiliste Rahvusvaheliste Uuringute Keskusest Washingtonis usub, et BRICS (alates 2014. aastast vaid viis BRICS riiki koosnevad ligi 3. miljardit inimesest, mis on 40% maailma rahvastikust ning 20% maailma SKP-st) ja AIIB pank on esimine institutsionaalne väljakutse kogu maailmale. Tasuks lugeda, et see on väljakutse vaid Maailmapanga ametnikele ja USA reservvaluuta rahatrüki masinate omanikele.

Kasutatud allikas: http://rt.com/business/198928-china-world-bank-rival/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP