RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 4. november 2014

Rahade vaba turumajanduslik konkurents ja rahvusvahelised majandusüksused



Vaba turumajanduse seisukohalt on esinenud üks tõsine puudujääk, mis puudutab rahandust: puudub konkurents erinevate rahade vahel kuna eelistatakse tavaliselt ainult neist ühte. Tõenäoliselt on see ka praeguse võlakriisi põhjuseks, kuna euro rahapoliitikas on tehtud palju vaba turumajanduse seisukohalt põhjendamatuid otsuseid. Kui oleks euroga samaaegselt võetud kasutusele ka altereuro millel oleks olnud teine keskpank, siis oleks tekkinud rahadevaheline konkurents ja valesid otsuseid oleks olnud vähem.
Kui nüüd teha põige rahanduse vallast bioenergeetikasse, siis südamelihases energia tootmine väga tihedalt seotud tema tarbimisega, ning ühes väikeses lihasrakus esineb hulgaliselt mikroskoopilisi energeetilisi üksusi mis koosnevad mitokondrist kui energia tootmisega tegelevast rakuorganellist ja müofibrillidest kui energiat tarbivatest ning liigutus funktsiooni teostavast üksuse osast. Nendes üksustes ei kandu energia mitokondrist müofibrillideni aga mitte otseselt, vaid fosfokreatiini vooluna, mis müofibrillides energia ära annab ja muutub kreatiinivooluks, mis siis omakorda suundub mitokondrisse tagasi.
Ka majanduses on energia tootmine ja tarbimine olulised. Siin tõmbaksin ma aga paralleeli siiski pigem rakusisese energiatootmise ja kaubatootmise vahele: fosfokreatiini ja kreatiini voolud vastaksid raharinglusele ning rakusisene energia tarbimine vastaks kaupade tarbimisele. Teeksin sellise järelduse: rahasid võiks olla palju, aga olulised rahade eraldamisel ei peaks olema mitte riigipiirid, vaid nii energia kui ka kaupade tootmise ja tarbimisega seotud asjaolud. Seega võiksid moodustuda rahvusvahelised majandusüksused, kus igaühes oleks kasutusel oma raha, aga võiks esineda ka rahade konkurents nende üksuste sees. Tänapäeval, arvutite ajastul ei maksaks väga karta ka rahade paljususest tulenevaid probleeme arvepidamisel. Seega oleks hea kui tekiks eurole vähemalt üks konkurent. See tuleks kasuks ka eurole endale.

Margus Eimre
meditsiinidoktor

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP