RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 12. november 2014

Teadlane soovitab ühistupanku mitte karta, finantsinspektsioon näeb ohte

Mirko Ojakivi
Rubriik: Majandus

Ühistupangad endas erilisi ohte ei peida ja ühiskond ei peaks nende suhtes nii tõrjuv olema, leiab Eesti maaülikooli ühistegevuse lektor Jaan Leetsar. Finantsinspektsioon seevastu viitab mitmetele ohtudele, mis ühistupangaga kaasneda võivad.
Tallinna linn on selle aasta jooksul uurinud ühistupanga asutamise võimalusi ja selle nimel tegutsevad mitmed inimesed eesosatas kunagise põllumajandusministri Ester Tuiksooga. Eelmisel nädalal toimus Tallinnas ka ühistupangadest rääkiv rahvusvaheline konverents. Seal jäid kõlama mõtted, et ühistupangast saadav tulu võimaldab tõsta arstide ja õpetajate palku, vahendavad ERRi raadiouudised.
„Selles ei ole midagi halba. Ka riik võiks oma institutsioonide ja ettevõtetega astuda ühistupanga liikmeks nii nagu ta on praegu äripankade klient. Need, kes oma raha ühistupangas hoiustavad, kontrollivad samal ajal selle tegevust,“ selgitas Maaülikooli ühistegevuse lektor Jaan Leetsar.
Ühistupangas on sõltumata liikme panusest igal liikmel otsustamisel üks hääl. Leetsare sõnul saab nii mõistlikult paika panna laenuintressid ja teenustasude määrad. Tekkiv kasum aga jääb erinevalt välisomandis olevatest kommertspankadest Eestisse,
Finantsinspektsioon on ühistupankade puhul juhtinud tähelepanu, et need ei kuulu sõltumatu järelevalve organi kontrolli alla. Samuti pole tagatud ühistupankade hoiused.
Ka notar ja Tallinna linnavolikogu liige Priidu Pärna (IRL) ütleb, et ühistupankades on riskid nagu igas finantsasutuses. Samas on tema hinnangul eriliselt kaheldav see, kas kohalik omavalitsus peaks olema panga asutajate seas.
„Miks me peaksime arvama, et Tallinna linna puhul on tegu oskusliku ja professionaalse pangapidajaga? Linnal puudub oskusteave, et panka pidada. See ei ole kohaliku omavalitsuse ülesanne,“ ütles Pärna.
Jaan Leetsar ütles, et ühistupankade käivitamine on keeruline ja klientide usaldus tuleb välja teenida pika aja jooksul. Suureks hädaks olevat ka kommetrspankade vastuseis. Leetsar arvab, et paljud kommertspangad külvavad ise usaldamatust ühistupankade vastu.
 
Toimetas
Margitta Otsmaa
 
_____________
Eks meie väärastunud ametnikud riigiasutustes seisavad ikka võõrpankade huvide eest, selleasemel, et toetada Eesti rahaasutusi-panku ja kodumaist kapitali.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP