RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 20. detsember 2014

Erubrigaadikindral Roosimägi: pooldan igati täisväärtusliku sõjaväeluure taastamist!



"Olen varemgi öelnud, et kaitsevägi ilma korralikku luure- ja vastuluureta on sama, mis poksiringi seotud silmadega saadetud poksija," kommenteeris erubrigaadikindral Urmas Roosimägi julgeolekuekspert Rene Toomse avaldusi taastada kaitseväe luure täieõigusliku eriteenistusena
"Näiteks varem andis kaitsejõududega seotud riigisaladuse load välja kaitsejõudude luureosakond,"  lisas Urmas Roosimägi.
"Rahu tingimustes võib kapo kaitsejõude puudutavate ülesannetega ju isegi hakkama saada, kuid kriisiolukorras või sõja-eelses seisundis kindlasti mitte," ütles erukindral.
Tema sõnul peab näiteks mobilisatsiooni puhul iga mobilisatsioonipunkti koosseisus leiduma üks julgeolekutöötaja: "Kuid see võimekus kapol puudub ja see on kurb."
Urmas Roosimägi sõnul oli  kaitsejõudude luureosakonna kui täieõigusliku, sh siseriiklikku agentuuri omanud eriteenistuse ärakohitsemine 2007-2008. a poliitiline tellimus. Võimupoliitikud kartsid enda mustade tegude avalikuks tulekut.
"Erinevalt kapost, kus kasutati KGBst pärit spetsialiste, mis nüüd on viinud mitmete reetmisskandaalideni, õpetati sõjaväeluures noored poisid nullist välja," rääkis Roosimägi.
"Seal lihtsalt poleks olnud võimalik selline reetmismoment, nagu nüüd on neid kapos järjest aset leidnud. Kaitseministeeriumi riigireeturina süüdi mõistetud ametnik Herman Simm oli sõjaväeluure peale väga tige, et need suhtlesid oma välispartneritega otse, ilma kaitseministeeriumita ehk tema teadmata. Simm avaldas igat moodi survet, et see nii ei oleks. Uues Eesti ajaloos ei ole teada kaitsejõudude luurest, erinevalt kapost, mitte ühtegi leket vastaspoolele. Kindlasti tuleb au anda Riho Ühtegi kui Eesti kaitsejõudude luure isa tehtud tööle."
Urmas Roosimägi lisas, et tal on ka enda isiklik arvamus, miks Vene pool paiskas NTVs eetrisse dokfilmi kapo pensionärist Uno Puusepast kui 1996-2011 kapos tegutsenud ülitulemuslikust Vene agendist.
"Ma arvan, et sellega tahetakse tegelikult kaitsta mõnda teist, suuremat agenti, et Puusepp võtaks enda peale asju, mida on teinud keegi teine, ja on teinud märksa kõrgemal ning poliitilisel tasemel kui kapo juhtkond, ja teeb võibolla ka edasi," ütles Roosimägi mõistu. "Ma ennustan, et see pole kaugeltki viimane selline spionaaziskandaal."
Aastaid kaitsejõudude luurepataljonis ja luureosakonnas töötanud Rene Toomse on juba varem teatanud vajadusest taastada sõjaväeluure täieõigusliku eriteenistusena, sest järjekordne kapo skandaal seoses Puusepaga näitab, et kogu eriteenistuslik ja vastuluurealane kompetents ei saa tulla peamiselt vaid ühest katlast ehk kapost.
Sõjaväeluure kui riigi ühe peamise eriteenistuse likvideerija “au“ kuulub teatavasti reformierakondlasele Jürgen Ligile, kes pidas 2007. a kaitseministri ametit.
Massiivne meediarünnak, sealhulgas Ligi sõnavõtud algasid pärast seda, kui meedias oli üllitatud üks sõjaväeluure töömemo, mille sarnaseid leidub erinevates maailma eriteenistustes pakkide viisi.
Kaitseminister Jürgen Ligit solvas meedia väitel, et kaitsejõudude luureosakonna töötajad olid kogunud andmeid kaitseministeeriumi ametnike kohta. Kulus umbes pool aastat, kui riigireetmise süüdistatuna arreteeriti kaitseministeeriumi peamine saladustehoidja Herman Simm, kuid selleks ajaks oli sõjaväeluure juba sisuliselt ellimineeritud.
Lihtsalt öeldes, kui kapoga otsesemalt või kaudsemalt seotud viies suures skandaalis, kaasa arvatud Herman Simm ja korruptant Indrek Põder, pole võtnud vastutust mitte keegi ei siseministritest ega kapo juhtkonnast, siis üks kaitseministeeriumist välja lekitatud töömemo leiti olevat piisav põhjus terve suure eriteenistuse äranullimiseks.
Urmas Roosimägi sõnul, 2008. aasta juunis võeti vastu kaitseväe korralduse seadus, millega kaotati sõjaväe vastuluure täielikult ning luure osas jäeti õigus vaid lehti lugeda ja väljaspool piire raadioeetrit jälgida. Sisuliselt purustati kuusteist aastat ülesehitatud süsteem päevapealt.
Julgeolekuekspert Rene Toomse ja keskerakonna juhatuse liige Jaanus Karilaid esinesid äsja avaldusega, mille järgi tuleb kaitsejõududes taastada normaalsed vastuluure funktsioonid: "Mitme asutuse tegevus vastuluures raskendab naaberriikide värbamistööd ja annab võimaluse saada signaale ohtudest erinevaid kanaleid pidi."

Allikas: http://www.pealinn.ee/koik-uudised/erubrigaadikindral-roosimagi-pooldan-igati-taisvaartusliku-n27827

4 kommentaari:

Anonüümne 21. detsember 2014, kell 10:27  

Aga palun. Jüri Luik abiellus KGB polkovniku tütrega ja nagu naksti oli kohe Lennart Merit nōunik ja hiljem välisminister. Head uurimist. Kontakt KGB le mis sugune.

Anonüümne 22. detsember 2014, kell 02:16  

Kas Jüri Luik on eestlane???

Anonüümne 22. detsember 2014, kell 22:50  

Rahvuselt juut.

Anonüümne 22. detsember 2014, kell 23:03  

Luik on ju Gavrilov-Juut.
Mis eestlane?



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP