RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 15. detsember 2014

MATTI ILVES: USA - "KÕIGE DEMOKRAATLIKUM RIIK MAAILMAS" - PIINAS VANGE

Meie ajakirjandus teatab mitmes artiklis, et USA senati poolt avaldati raport, mis käsitleb Al-Qaeda kahtlusaluste piinamist CIA poolt aastatel 2001...2009. See ei ole siiski tõde, sest mitmeid tuhandeid lehkülgi sisaldavast rapordist, arvatavasti kuni 5000, avaldati kõigest paarsada lehekülge.
Samuti on kõlanud juba meedias väide, et miks küll senat seda tegi, sest nii on USA vaenlastel kerge meie kõige suuremat liitlast rünnata. Isegi president Barack Obama ütles (Postimees), et "raportis avalikkuse ette toodud ülekuulamismeetodid tegid märkimisväärset kahju Ameerika rahvusvahelisele mainele ning raskendasid meie huvide esindamist oma liitlaste juures."

Kinnipeetavaid piinati välismaal asunud CIA salavanglates või Kuubal Guantanamo Bays asuvas vangilaagris. Teistes riikides asusid salavanglad Leedus, Poolas, Rumeenias ja Indoneesias. Nende riikide poliitilised juhid on lubanud nüüd tagatjärgi alustada ka uurimist piinamisjuhtude väljaselgitamiseks, kuid vaevalt selline "uurimine" viib mingite tagajärgedeni.

Piinamisvõtted, mida CIA vangide peal praktiseeris on enanus meile tuttevad keskaegsetest piinakanbritest ja NKVD (KGB eelkäija) uurimiskongidest. Tõsi, kuulda ei ole olnud ka räigest peksmisest, see on tõenäoliselt vanamoodne ja ei sobi CIA spetsialistidele. Samuti ei teata kaasaegsest elektriga piinamisest, mida kasutas NKVD  Tallinnas juba aastatel 1940...1941.
Aga kasutati uputamise korduvat imiteerimist (sarnaneb keskaegsele veeproovile), käte ja jalgupidi pikaks ajaks ülesriputamist (tuttav NKVD ja keskaegsetest piinakongidest), mitmesugust moraalset ja füüsilist alandanist, piinamine magada mitte laskmisega (NKVD); alasti vangi ajamine tühja tulikuuma põrandaküttega ruumi, kus vangil pikka aega ei ole võimalik kohapeal seista või lamada (kaasaegne variant punaseks aetud rauaga piinamisest).

Ikka leidub isegi kaasajal lolle, kas usuvad, et inimeste piinamise teel on võimalik saada usaldusväärset infot. Sest isegi CIA juht on väitnud, et nn. brutaalne ülekuulamine aitas rünnakuid ära hoida (Postimees). Samas jälle raporti koostajad on ütelnud, et mingit olulist infot ei saadud.
Leidub ka inimesi, kes raportit ei usu ja seda kõige kõrgemal tasemel, "Postimees" kirjutab: "USA endine asepresident Dick Cheney nimetas senati raportit eelmise presidendi George W. Bushi ajal Luure Keskagentuuri (CIA) kasutatud ülekuulamismeetoditest kohutavaks ja täielikuks jamaks."
Nüüd lõpuks on ärganud isegi ÜRO, "Postimees": "Kõrged USA ametnikud, kes ekspresident George W. Bushi riikliku julgeoleku poliitika raames piinamisi korraldasid ja läbi viisid, tuleb kohtu ette tuua, nõudis täna ÜRO eriuurija Ben Emmerson." Vaevalt et süüdlaste kohtu alla andmisest midagi välja tuleb, sest USA Justiitsdepartemang (United States Department of Justice) on väitnud, et kellegile selle raporti alusel süüdistusi ei esitata.

Meie ajakirjandus on piirdunud vaid info jagamisega, mitte aga USA tegevuse hukkamõistuga. Samuti ei julge poliitikud piinamisi hukka mõista, sest nii võidakse solvata meie kõige suuremat ja tugevamat liitlast. Tuletan ka meelde, et piinamiste algataja George W. Bushi sai pärjatud Eesti riigi kõrgeima autasu, Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgiga 2012.aastal!

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP